Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie grubości warstw na poziomie 0?

nela29

Recommended Posts

Hej!

Jestem na etapie pogłębiania poziomu 0 w swoim domku, ponieważ ktoś kiedyś zaprojektował to jako podpiwniczenie z wysokością 2m. Pogłębiam to do 2,5m. Pod skutą posadzką znajduje się piach, a pod nim ubita ziemia. Panowie ściągają wszystko. Pytanie chłopacy do Was teraz jakie grubości warstw dać?

- Żwir (6 cm?)

- Piach (6 cm?)

- Wylewka (4 cm?)

- Styropian FS20 (20 cm)

- Instalacja ogrzewania podłogowego+wylewka (6 cm)

Zgadza się, czy coś pomyliłam?

Edytowane przez nela29

Rozumiem, że to co pogłębiasz to niski parter, który miał spełniać funkcję piwnicy ale jest nad ziemią i że jak pogłębisz do 2,5m to nadal podłoga będzie mniej wiecej nad poziomem terenu i że te 2,5m to ma być wysokość pomieszczeń po wykonaniu ostatniej warstwy podłogi ? Czy może te 2,5m to będzie przed wykonaniem podłogi ?

Na chudym betonie daje się izolację przeciwwodną, którą łączy się z izolacją poziomą na fundamentach - jak to chcą Twoi fachowcy zrobić by było szczelne skoro tą izolację usuną razem ze skuwanymi warstwami a i tak różnica w ich poziomach będzie wynosić kilkadziesiąt cm ?

Warstwy np.: 15 piasek, 10 podkład betonowy, izolacja papa termozgrzewalna najlepiej x2 (połączona z izolacją poziomą ścian), 20cm FS-20, wylewka 8cm, wykończenie podłogi. Jeżeli chcesz podwyższyć pomieszczenia do 2,5m i wykonać powyższe warstwy to sie musisz wkopać na ok 1,0m i już jesteś mniej więcej na poziomie ław fundamentowych, głębiej bym nie kopał jeżeli nie chcesz zawalić budynku a i odsłonięcie całych ścian fundamentowych też nie wiem czy tak do końca bezpieczne - tu już rola kierownika budowy.

Rozumiem, że to co pogłębiasz to niski parter, który miał spełniać funkcję piwnicy ale jest nad ziemią i że jak pogłębisz do 2,5m to nadal podłoga będzie mniej wiecej nad poziomem terenu i że te 2,5m to ma być wysokość pomieszczeń po wykonaniu ostatniej warstwy podłogi ? Czy może te 2,5m to będzie przed wykonaniem podłogi ?

2,5m to ma być od podłogi do sufitu. Teraz jest ok. 2m. Po pogłębieniu poziom podłogi będzie trochę poniżej poziomu gruntu (jakieś 20-30 cm). Chcę teraz wiedzieć ile mają pogłębić, aby po położeniu wszystkich warstw, wyszło te 2,5m. Mam zrobioną małą odkrywkę i mokro zaczyna się robić ok. 1,5m pod podłogą.

Na chudym betonie daje się izolację przeciwwodną, którą łączy się z izolacją poziomą na fundamentach - jak to chcą Twoi fachowcy zrobić by było szczelne skoro tą izolację usuną razem ze skuwanymi warstwami a i tak różnica w ich poziomach będzie wynosić kilkadziesiąt cm ?

Nie wiem. Chcą to chyba wyciągnąć po prostu do góry, do poziomu ostatniej wylewki. Tak mi się wydaje...

Warstwy np.: 15 piasek, 10 podkład betonowy, izolacja papa termozgrzewalna najlepiej x2 (połączona z izolacją poziomą ścian), 20cm FS-20, wylewka 8cm, wykończenie podłogi. Jeżeli chcesz podwyższyć pomieszczenia do 2,5m i wykonać powyższe warstwy to sie musisz wkopać na ok 1,0m i już jesteś mniej więcej na poziomie ław fundamentowych, głębiej bym nie kopał jeżeli nie chcesz zawalić budynku a i odsłonięcie całych ścian fundamentowych też nie wiem czy tak do końca bezpieczne - tu już rola kierownika budowy.

Czyli wg Ciebie powinno być tak:

- Piasek (15 cm)

- Podkład betonowy (10 cm) - to jest wylewka czy jakiś tłuczeń?

- Papa (0,5 cm)

- Styropian FS20 (20 cm)

- Wylewka (8 cm)

- Folia, rurki ogrzewania i wylewka (6 cm)

- Drewno (2 cm)

Zgadza się?

Moim zdaniem te 8cm wylewki to już z zatopioną podłogówką, szczerze mówiąc ja bym nie dawał nawet tych 20cm styropianu ale jak tam uważasz.

Nie pogłębiać absolutnie poniżej ław fundamentowych bo to grozi katastrofą budowlaną a 1,5m to już zapewne jest poniżej ! Zwłaszcza, że nie masz parterówki a wieżowiec niemal :)

Jak dasz więcej piasku lub trochę mniej tez się nic nie stanie, podkład betonowy to beton B10, B15.

A co będziesz robić że tak zapytam z oknami ? Będą o 0,5m wyżej od ziemi niż dotąd, to samo nadproża drzwi ? :)

Moim zdaniem te 8cm wylewki to już z zatopioną podłogówką,

Dziękuję za poprawienie mnie :)

szczerze mówiąc ja bym nie dawał nawet tych 20cm styropianu ale jak tam uważasz.

I właśnie za to kocham to forum :) Jak piszę, że zastanawiam się nad 20 cm styropianu to dostaję odpowiedzi, żeby dać 30-40 cm. Jak już chcę dać 30 cm to inni piszą, że 20 to za dużo :p

Nie pogłębiać absolutnie poniżej ław fundamentowych bo to grozi katastrofą budowlaną a 1,5m to już zapewne jest poniżej ! Zwłaszcza, że nie masz parterówki a wieżowiec niemal :)

Jak dasz więcej piasku lub trochę mniej tez się nic nie stanie, podkład betonowy to beton B10, B15.

Poniżej ław nie będziemy się oczywiście podkopywać.

A co będziesz robić że tak zapytam z oknami ? Będą o 0,5m wyżej od ziemi niż dotąd, to samo nadproża drzwi ? :)

Okna są teraz 120/190, chcę tam dać 150/200, czyli po obniżeniu 50 cm, okna "pójdą do góry" 20 cm. Drzwi pozostaną na swojej wysokości, będzie zrobiony taka fajna plastforma ze schodkami do poziomu kuchni/salonu.

Żeby było jasne jeżeli chodzi o ten styropian - nie żebym uważał, że tu należy jakoś specjalnie oszczędzać i że 30 lub 40 to źle, po prostu nie ufam jakoś sztywności styropianu przy tak znacznych grubościach a lepiej aby ta posadzka z podłogówką nie pękała uszkadzając przy okazji przewody podłogówki, poza tym bałbym się na Twoim miejscu zbyt głębokie wykopki robić w domu :)

Gruby styropian to i gruby beton na wierzch, np 10 cm by dobrze docisnął styropian i by nie pękał.

Podłogówka to wskazane by było raczej 5cm - by ograniczyć bezwładność ogrzewania, żeby nie było efektu, że jak ci się zimno zrobi to zanim 15 kubików betonu zagrzejesz w posadzce to upał zawita, a jak już zawita upał to będziesz tydzień czekać na jej wystudzenie :)

Jak widzisz jedno się kłóci z drugim. Moim zdaniem jak podłogówka to do łazienki a do domu grzejniki, najlepiej "szybkie" konwekcyjne, ale to wyłącznie moja prywatna opinia.

Jeżeli poniżej poziomu gruntu to jak dobrze zaizolujesz ściany zewnętrzne to na podłogę kładziesz nawet 10 cm.

I niech teraz TB nie pisze o 40cm bo ja nie perm i w dyskusję się wdawał nie będę :).

Podłogówka zalicza się do "szybkich" form ogrzewania....małą bezwładność ,szybki czas reakcji, a przy zagłębieniu nawet lekkim w gruncie uzyskuje sie efekt taki jakbyś miał/a 30 cm na ścianie cokołowej..nigdy pod podłogą nie pojawi się temperatura poniżej 5-8 stopni powyżej zera, więc izolowanie za wszelką cenę..bo koszty są niewspółmierne z efektem...no TB chyba powinien wiedzieć że budynek zagłębiony w gruncie może być nawet budynkiem pasywnym to nie będzie oponował :).

Pozostałe warstwy..niema co kombinowac z żwirem i piaskiem, sypiesz te 15-20 piasku na to chudziak, izolacja , styropian z podłogówką i jak najmniej wylewki..tutaj rzecz jasna nalezy patrzeć na to tak że im więcej styro to i więcej wylewki.

Bez 30 cm styro od gruntu nie zbuduje Pan domu izolowanego - niezależnie od innych izolacji - a piszę bo wiem. Zajmuję się tym ćwierć wieku.

Jestem ciekaw czy Szanowny perm skontaktował się z autorytetem ( jak sam nazwał ) .

Kolejny bzdet. Autorytet to zdaje się miał się tu zjawić i wesprzeć karkołomne teorie TB. Daj 10 cm styro i wystarczy z zapasem.

..tutaj rzecz jasna nalezy patrzeć na to tak że im więcej styro to i więcej wylewki.

O tym właśnie pisałem, jak dasz 40cm styropianu i na to 10-15cm wylewki to podłogówka zyskuje sporą bezwładność, jak dasz cienki beton to może z tą podłogówką popękać więc wskazane jest wtedy mniej styropianu.

Umiar i zdrowy rozsądek. Na stropie pod podłogówkę wystarczy 5cm styropianu, prostego, dobrze przylegającego do stropu i na to 4-5cm wylewki z podłogówką bo tu nie trzeba izolować a tylko skierować ciepło w odpowiednią stronę.

Kolejny bzdet. Autorytet to zdaje się miał się tu zjawić i wesprzeć karkołomne teorie TB. Daj 10 cm styro i wystarczy z zapasem.
Zjawić??? To Pan miał się skontaktować!! Zaczyna Pan się wycofywać.

Nie zbuduje się domu izolowanego na mniej niż 30cm styropianu niezależnie od innych izolacji - i o tym się każdy może przekonać - doradzam - nie na własnej skórze!!

Zjawić??? To Pan miał się skontaktować!! Zaczyna Pan się wycofywać.

Nie zbuduje się domu izolowanego na mniej niż 30cm styropianu niezależnie od innych izolacji - i o tym się każdy może przekonać - doradzam - nie na własnej skórze!!

Ja się miałem z kimś kontaktować??? Bo ty to sobie wymyśliłeś? Miał się zjawić tu na forum nasz "autorytet". Nie pojawił się jakoś i dalej twoje teorie są niczym nie poparte.

Tak też myślałem, że Szanowny Pan nie chce wiedzieć - tylko szczekać. No cóż - jeżeli nie damy 30 cm styropianu od gruntu - dom nie będzie izolowany - I to dowie się Pan na 100%.

Przekrój przez płytę fundamentową isover z 1996 roku

[ATTACH=CONFIG]198997[/ATTACH]

Ośmieszasz się coraz bardziej zamieszczając nic nie znaczące obrazki zamiast konkretnych opracowań. Co do szczekania to.. no cóż argumentów brak więc puszczają nerwy.

Tak też myślałem, że Szanowny Pan nie chce wiedzieć - tylko szczekać. No cóż - jeżeli nie damy 30 cm styropianu od gruntu - dom nie będzie izolowany - I to dowie się Pan na 100%.

Przekrój przez płytę fundamentową isover z 1996 roku

[ATTACH=CONFIG]198997[/ATTACH]

Ale tu nie mowa o płycie fundamentowej, nie mowa też o budowie nowego domu pasywnego, za to mowa o wykonaniu podłogówki na tej izolacji a tu wskazane aby jastrychu było na izolacji możliwie mało i żeby jednocześnie nie pękał.

Poza tym wskazywanie na schematy producenta izolacji to nieporozumienie, w interesie producentów izolacji jest stworzenie standardów, które skłaniały by ludzi do zakupu możliwie największej ilości ich produktów.

Ale tu nie mowa o płycie fundamentowej, nie mowa też o budowie nowego domu pasywnego, za to mowa o wykonaniu podłogówki na tej izolacji a tu wskazane aby jastrychu było na izolacji możliwie mało i żeby jednocześnie nie pękał.

Poza tym wskazywanie na schematy producenta izolacji to nieporozumienie, w interesie producentów izolacji jest stworzenie standardów, które skłaniały by ludzi do zakupu możliwie największej ilości ich produktów.

Zajmuje się ogrzewaniem podłogowym i izolowaniem od 1989 roku. Zaczytuję dr. Ludomira Dudę o projektantach i wykonawcach " Kto wkłada od gruntu mniej jak 30cm styropianu jest niedouczonym szkodnikiem".

Niezależnie od pozostałych izolacji - 20 cm styropianu od gruntu generuje takie straty, że dom nie należy do kategorii "domy izolowane"

Ekonomia inwestora – tu ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

Ekonomia koncernów -sprzedać jak najwięcej nośników i urządzeń

Obie ekonomie wzajemnie się wykluczają.

Wszystko co byłoby korzystne dla inwestora nie jest korzystne dla koncernów i sprzedawców energii.

Na izolacja od gruntu, brak mostków termicznych, test szczelności...

Ale inwestor powinien mieć wybór: IZOLOWAĆ czy OGRZEWAĆ

1 – dom nieizolowany – zużycie na ogrzewanie ponad 30 kWh/m2 rocznie

2 - dom izolowany do 30kWh/m2

3 – dom energooszczędny do 15 kWh/m2 rocznie

4 – dom pasywny 0 kWh

5 – samowystarczalny

6 – plus energetyczny