error86 03.07.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Witam, przepraszam za ewentualne błędy które na pewno się pojawią pierwsze moje kroki na forum Braci Budowlańców W zeszłym roku zakupiłem działkę rekreacyjną 600m2, (rodzice mają obok działkę 800m2) czyli 1400m2 jednej działki bo na planie zagospodarowania jak i w dokumentach w gminie figuruje jako jedna działka. Rodzice na działce mają tzw. przyczepę Holenderke. Chciałbym wybudować domek letniskowy z przeznaczeniem mieszkania od wiosny do jesieni. Konstrukcja szkieletowa. Nigdzie nie znalazłem (nawet wizyta w gminie nie pomogła) czy i jaki domek mogę wybudować na tzw. zgłoszeniew WZ wynika że teren jest przeznaczony na rekreacje. (jest to typowa wieś gdzie zimą to tylko wiatr hula po polach i lasach) Jaki domek mogę postawić na zgłoszenie? W którymś z nr Muratora migneło mi że,mogę wybudować domek do 35m2 i do 5m wysokości (na wsi) oraz jak by było to miasto to 25m2 i 5 m wysokości. Czy może ktoś moje dane potwierdzić?, oraz jaki rodzaj fundamentu może być zastosowany? czy konstrukcja oparta na słupach z bloczków betonowych czy klasyczny fundament? Jak przepisy prawa regulują komin w takim domu (chciałbym zamontować kominek lub przeszkloną kozę) Pozdrawiam i przepraszam jeśli nie wcelowałem z trafnością pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.07.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Jeśli zadajesz takie pytanie, to prawdopodobnie nigdy nie wpadł Ci w ręce dokument, jakim jest ustawa o nazwie PRAWO BUDOWLANE. Tam jest odpowiedź. Możesz sobie zbudować domek gospodarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominik86 23.07.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 2 ustawy - Prawo budowlane, nie wymaga pozwolenia na budowę budowa wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki. Taka inwestycja jest na zgłoszenie. A co do artykułu w muratorze to dotyczył on budowy altan na rodzinnych ogródkach działkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts