Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z ekipą remontową, a właśnie zaczęli gres...

color1

Recommended Posts

podpowiedzcie mi proszę w następującej sprawie (może banalnej) jaka jest zdroworozsądkowa tolerancja jeśli chodzi o równość ułożenia gresu (w płaszczyźnie, a nie na katach prostych) ? mam dwóch gości co u mnie robią remont kuchni i właśnie nadszedł czas na układanie gresu, ale zaczynając od początku to najpierw skuli stara podłogę (5 cm) i wylali nowa, najpierw sam200 a potem 2 warstwy (w tym poprawka) sam100. Jak sprawdzałem parę dni temu jest nierówna, pofałdowanie w kilku miejscach dochodzi do 5mm na poziomicy i z miarką mierzone... zadałem gościom pytanie jak zamierzają to zniwelować aby gres był położony równo (jeden z najlepszych gresów, płyty 45x45, poler no i koszmarnie drogi, idealnie równy), pytanie pozostało bez odpowiedzi ale zasugerowałem że w takim wypadku będą musieli zacząć układać od najwyższego pooziomu/krzywizny z większym dociskiem a dalej nadrabiać grubością kleju (tylko co tu nadrabiać przy grzebieniu 10 czy 12 - nie wiem który stosują)... dziś przymierzyłem łatę i różnica pomiędzy wysokościami krawędzi sąsiadujących płytek w kilku miejscach na oko wynosi jakieś 0,2 - 0,1 mm (tozn zahacza się ciągnąc palcem, wprawdzie płytki są fazowane ale czuć to) - czy tolerancja tego odchyłu jest prawidłowa, czy to ja jestem zbyt wymagający ? założyłem, że przy takich płytach trzeba wyjątkowo precyzyjnie operować klejem i dociskiem aby z ułożonego gresu powstała jedna tafla, czy to jest osiągalne ? powierzchnia to zaledwie 7,5m2

p/s no i czy jak jutro wparuję tam z poziomicą i łatą to da się w razie czego oderwać te płyty bez uszkodzeń i położyć od nowa ? no chyba że moje oczekiwania są wyssane z palca...sam nie wiem... aha, zostawiłem im krzyżyki dystansowe 2 mm i dodatkowo 1,5 mm - wybrali te cińsze (już po fakcie) - czy ta podłoga się nie rozleci (klej elastyczny Adesilex P9 mapei) ?

Edytowane przez color1