dr_Fell 04.07.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 (edytowane) WitajcieMam problem - właściwie pytanie dotyczące krycia tej farby. Pierwszy raz maluję ściany, które nie były wcześniej malowane (nowe mieszkanie po remoncie). Wszystko zagruntowane dwukrotnie uni-gruntem. Postanowiłem, do nowego mieszkania, kupić coś lepszego (tak sądziłem) niż wcześniej stosowane przeze mnie farby, które były zwykle najtańsze (Cieszynka, Jedynka). Wybrałem białą emulsję Dekoral (akrylowa, zdaje się Polinak). Jak zacząłem malować to zdębiałem, bo okazało się, że będzie potrzeba w niektórych miejscach 5 (pięciu) warstw tej farby, żeby równo pokryć. W każdym razie do tej pory położyłem trzy warstwy i nadal są prześwity wyraźne (widać zielony odcień płyty GK, ale nie tylko). Myślałem, że to normalne (pierwszy raz maluję "gołe" ściany), ale akurat wpadłem na remont u znajomych, gdzie też mieli robione gładzie, przez które trochę ścian prześwitywało ze starą zieloną farbą. Mówię, że pewnie trzeba będzie kilka razy malować, a facet na to, że raz, no, może dwa żeby było super - porządnie. Więc mam pytanie - czy to normalne, że do pokrycia bez prześwitów trzeba na czystych ścianach 5 warstw farby, czy też strzeliłem sobie w stopę wybierając tą farbę ? EDIT: Pierwsza warstwa właściwie kryje tak, jakby jej nie było, widać przez nią wyraźnie wszystko. Gdzie gładź, gdzie tynk, zieleń płyty itp. Problemem największym nie jest dla mnie koszt (kij z tym, pieniądze już poszły) ale czas i praca którą trzeba włożyć w kładzenie 5 warstw. Grunt - Atlas Uni Grunt, może to ma znaczenie ? Edytowane 4 Lipca 2013 przez dr_Fell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 04.07.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Przedwczoraj białym Dekoralem mąż malował ścianę i sufit w spiżarni. Na ścianie tynk i grunt. Pomalował 1 warstwę i jest na tyle dobrze, że nie kładziemy drugiej.Wcześniej w łazienkach też malowaliśmy białym Dekoralem pasek na ścianach nad kaflami i sufit. Cała łazienka była wyłożona płytami zielonymi. Jeżeli mnie pamięć nie myli, to był kładziony grunt, potem jedna warstwa farby podkładowej Śnieżka i 1 lub 2 warstwy białego Dekorala. Sufit i ściany są śnieżnobiałe, nic nie przebija. Może wadliwy kubełek kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_Fell 04.07.2013 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 (edytowane) Oby się nie okazało, że wadliwe trzy kubełki. Może farba podkładowa zrobiła różnicę ? Jaki kładliście grunt ? Gdzieś przeczytałem, że Atlas Uni nie jest najlepszy pod farby. (tylko specjalny grunt pod farby trzeba położyć) Edytowane 4 Lipca 2013 przez dr_Fell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_Fell 04.07.2013 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 To raczej nie jest problem złego wałka - bo w niektórych miejscach malowałem pędzlem i efekt był taki sam. Malowaliśmy zresztą we trójkę, dwoma różnymi wałkami. Wałki były momentami raczej zbyt mokre niż zbyt suche, ślizgały się po ścianach na początku (może one faktycznie "za dobrze" zagruntowane były ?). Na farbę gruntującą GK już trochę za późno, bo poszło w jednym pomieszczeniu parę warstw farby na płytę a w drugim pierwsza już poszła, więc chyba nie ma sensu teraz farbę gruntującą kłaść na to ? Za to może podpowiecie mi, co zrobić w reszcie mieszkania (tynki, gładź gipsowa) - gruntować*? Atlasem, jakimś innym gruntem ? Co z farbą podkładową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 04.07.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Oby się nie okazało, że wadliwe trzy kubełki. Może farba podkładowa zrobiła różnicę ? Jaki kładliście grunt ? Gdzieś przeczytałem, że Atlas Uni nie jest najlepszy pod farby. (tylko specjalny grunt pod farby trzeba położyć) Grunt ceresit ct17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_Fell 04.07.2013 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 To chyba odpowiednik Atlas Uni... ? Gdzieś czytałem, żeby pod malowanie rozcieńczyć Atlas 1:2 z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 04.07.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Nie sądze by wadliwy kubełek mógł być przyczyna takiego stanu rzeczy, jak się rozlewa to do wszystkich jedno i to samo. Moim zdaniem powodem jest raczej nieprawidłowe przygotowanie się do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WAKrysiak 04.07.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Witam.Tak jak wcześniej ktoś napisał, Uni Grunt w rozcieńczeniu nadaje się pod farby.Podstawowa jednak zasada, to nie wyszklić gruntowanej powierzchni.Pod Farby polecam też inne Grunty Atlasa.Uni Grunt Plus (głęboko penetrujący),i z linii Atlas Gips - Grunto Prim.Ten ostatni szczególnie nadaje się własnie pod gipsy, gładzie gotowe i farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_Fell 05.07.2013 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) Grunt rozcieńczę. 1:1 czy inne proporcje ? Sprawdziłem dokładnie. Farba to Dekoral "ściany i sufity", emulsja akrylowa (chyba pozycjonowana niżej niż Polinak). Farba trochę leżała i rozwarstwiła się (ale ma jeszcze 2 lata do terminu ważności). Wymieszałem ją porządnie (mam mieszadło) i wygląda na jednolitą, jest dosyć gęsta. Zastanawiam się czy nie zwrócić tej farby i nie kupić np. Jedynki, którą kiedyś malowałem bez problemów. Dekoral skusił mnie "marką". Może faktycznie gruntu jest za dużo - ale sprawdziłem w miejscach gdzie nie gruntowałem albo przejechałem raz - szału z kryciem też nie ma. Czy farba podkładowa ma szanse sporo zmienić ? EDIT: http://www.leroymerlin.pl/farby/farby-scienne-i-sufitowe/farby-scienne-biale/opinie-farba-akrylowa-do-scian-i-sufitow-dekoral,p79607,l742.html cyt: "farba bardzo słabo kryje trzeba malować kilkakrotnie", inna opinia to "tylko nie dekoral" To chyba rozwiewa moje wątpliwości co do tego, co zrobić z tą farbą. Szukam faktur. EDIT2: Bardzo proszę, powiedzcie mi tylko czy mogę inną akrylową farbę np. "Jedynkę" kłaść na ten dekoral, kolejne warstwy ? Edytowane 5 Lipca 2013 przez dr_Fell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts