nkdm 04.07.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Witam, Jako, że jest to mój pierwszy post, witam wszystkich serdecznie. Potrzebuję pomocy w wyborze kominka w zasadzie dylemat powstał w ostatniej chwili, bo byliśmy na 90% zdecydowani na Jotula I570, natomiast ostatnia wizyta "Pana od kominka" i w podobnej cenie polecił Spartherm Varia 1V. Warunki w których będzie kominek: salon około 36m2 z otwartą klatką schodowa (w góre 2 półpiętra, w dół półpiętro - piwnica)nawiew na salon + dwa pokoje które są bezpośrednio przylegają do komina, jako że jest to przebudowa już zamieszkałego domu rozprowadzenie będzie tylko do tych 2 pokoi. dom 170m2 powierzchnia użytkowa, ogrzewana za pomocą kratek to około 100m2 ale do wszystkich pokoi wchodzi się bezpośrednio z klatki schodowej przy otwartych drzwiach robi się całość głównie grzejemy gazem, kominek ma być wspomagaczem, w chłodne dni kiedy nie jest jeszcze włączony piec, aczkolwiek zaznaczam, że ma też odciążyć gaz przy sporych mrozach Poczytałem tu i tam różne opinie, technologie, specyfikacje techniczne, itd... i mam mega mętlik w głowie, prosiłbym o rady który z nich byłby lepszym wyborem, być może jakieś sugestie użytkowników tych kominków. pomijam kwestie wizualną bo jest to bardzo indywidualne podejście, oba przypadają mi do gustu, na plus dla jotula to większa moc, natomiast dla varii palenisko jest niżej osadzone to daje fajny przestrzenny efekt. gwarancja w obu przypadkach to 10 lat (varia jeśli zakupi się u autoryzowanego dystrybutora) szamot czy żeliwo?czy moc w/w kominków wystarczy?problemy i reklamacje - która firma pod tym względem jest lepsza? Pytanie czy w przypadku tych kominków opłaca się dokładać mase akumulacyjną jak tak to jaką? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.pozdrawiamNikodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.07.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 W takim razie zrobimy Ci jeszcze większy mętlik! A jaką masę kumulacyjną doradza pan kominkowy? Obie firmy godne polecenia. Do masy lepszy Spartherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 04.07.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Jeżeli chodzi o jotula to nie decyduj się na nasadę akumulacyjną jotul i 570. To nie praktyczne rozwiązanie, które przy "mocnym paleniu" po prostu popęka. Miałem okazje przetestować to na I 18 Panoramie - dwa pierwsze kręgi popękały.Też jestem zdania, że jotul nie za bardzo do masy - ostatnio paliłem na sterowniku jotulowskim wkład I 570 flat i temperatura dochodzi do 400 stopni i koniec. Więc 400 stopni do masy akumulacyjnej? Sam chyba wiesz. Spartherm jak to spartherm, konwekcyjnie nie tak dobry jak jotul, można natomiast pokusić się o wymiennik akumulacyjny z racji budowy i użytych materiałów we wnętrzu paleniska varii. Wypytaj pana od kominka wszystkiego, jaka obudowa, z czego, jeżeli chce użyć spalin do nagrzewania masy akumulacyjnej to w jaki sposób chce to zrobić itd. No chyba że fachowiec i godny polecenia i wie co robi.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkdm 04.07.2013 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 (edytowane) W takim razie zrobimy Ci jeszcze większy mętlik! A jaką masę kumulacyjną doradza pan kominkowy? Obie firmy godne polecenia. Do masy lepszy Spartherm. Dzięki co do masy to nie było jeszcze konkretów wspominał coś o masie made in kratki.pl oraz o masie z brunnera.... ponoć ta pierwsza to lekka imitacja... ale tania, natomiast ta druga lepsza ale też cena już odpowiednia... co do znajomości tematu "Pan/Panów od kominka" to wiedza wydaje mi się dosyć obszerna, choć faktycznie jak to ma być masa byle jaka, a temperatura jest wysoka i ma to popękać to średnio to widzę, a może zamiast masy stalowy "grzebień"? ogólnie czy jest sens w to zainwestować czy nie, i jak to sprawdza się w praktyce... może jakieś za / przeciw odnośnie tych dwóch modeli? Z informacji które jeszcze uzyskałem, to w Sparthermie lepiej jest rozprowadzane powietrze i lepiej spala się przez to drzewo niż w Jotuli, nie wiem czy to nie było zachwalanie swojego produktu, dodatkowo w Sparthermie ciepło które ma ogrzewać dom wędruje przez dużo bardziej zaawansowane zakamarki przez co lepiej grzeje... Odnośnie 400 stopni i masy akumulacyjne to za wysoka temperatura? Edytowane 4 Lipca 2013 przez nkdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.07.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Witam. co do masy to nie było jeszcze konkretów wspominał coś o masie made in kratki.pl oraz o masie z brunnera.... To dwa bieguny pomiędzy którymi jest multum rozwiązań ... coś mi się słabo widzi wiedza w tym zakresie Twojego wykonawcy ... może lepiej niech zrobi to co umie robić dobrze ... Krążki z Kratek odpowiednie jak najbardziej do Jotula - w przeciwieństwie do ich "szalonych" nieco pomysłów i eksperymentów z betonem szamotowym montowanym tu i ówdzie ... Co do drugiej wymienionej akumulacji - spytaj się czy chodzi o Brunnera czy Ortnera. To będzie sprawdzian dla wykonawcy, bo w tej chwili to całkiem odrębne, inne konstrukcyjnie, materiałowo i wymiarowo rzeczy. Ale zarówno jedne jak i drugie nie koniecznie nadają się do zwykłej Varii. Jak chcesz usłyszeć dobrą radę to przy metrażu Twojego salonu i ewentualnej akumulacji, zafunduj sobie podwójną szybę w Varii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkdm 04.07.2013 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Czyli obstawiasz Varię, rozumiem, że podwójna szyba by ograniczyć ilość ciepła emitowanego przez sam kominek.O Ortnerze też wspominał, mogłem coś namieszać, za to głowy sobie nie dam obciąć. Mogę prosić jaśniej typuVaria + podwójna szyba + akumulacjalub Jotul + akumulacja kratki.pl lub sam radiator tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 04.07.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Czyli obstawiasz Varię, rozumiem, że podwójna szyba by ograniczyć ilość ciepła emitowanego przez sam kominek. O Ortnerze też wspominał, mogłem coś namieszać, za to głowy sobie nie dam obciąć. Mogę prosić jaśniej typu Varia + podwójna szyba + akumulacja lub Jotul + akumulacja kratki.pl lub sam radiator tak? Z opisu wynika, że mimo samego salonu jest do ogrzania trochę kubatury. Akumulacja jest świetna, ale żeby w pełni wykorzystać jej atuty potrzebne jest odpowiednie ustawienie pieca w stosunku do pomieszczeń. Zależy dużo od izolacji twojego domu. Jeżeli jest oszczędny i ciepło nie ucieka można się pokusić o varię z wymiennikiem akumulacyjnym i dystrybucją powietrza, może być z podwójną szybą, nie tylko po to aby nie przegrzać salonu. Jeżeli zaś zamierzasz ostrzej palić bo dom ma straty ciepła, daj jotula z wymiennikiem żeliwnym o którym pisał forest z kratki.pl. W jednym i drugim przypadku potrzebna będzie spora wiedza wykonawcy. Nie wspomnę o doprowadzeniu powietrza do spalania z zewnątrz, bo to normalne, prawda? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkdm 04.07.2013 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Dom raczej z tych który ma raczej straty cieplne, co do palenia to obstawiam że będzie go więcej niż mniej, z tego co zrozumiałem to Forest pisał o krążkach (kamiennych) z kratek.pl.W sumie to jest pierwotne rozwiązanie nad którym się zastanawiałem.Czyli Jotul + krążki z kratek + dystrybucja powietrza Kominek wg mnie ma dogodne usytuowanie ponieważ będzie tuż przy klatce schodowej (kratka nawiewowa z boku bezpośrednio na schody) skąd powietrze może spokojnie lecieć w górę. Z tego co się jeszcze orientowałem jeśli będą krążki to powinno dużo dłużej utrzymywać się ciepło z kominka, natomiast przy żeliwnym wymienniku szybciej to ciepło powinno się pojawić w chłodniejsze dni... Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś ewentualne sugestie to proszę pisać śmiało pisać.Dziękuje za wszystkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 04.07.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Dom raczej z tych który ma raczej straty cieplne, co do palenia to obstawiam że będzie go więcej niż mniej, z tego co zrozumiałem to Forest pisał o krążkach (kamiennych) z kratek.pl. W sumie to jest pierwotne rozwiązanie nad którym się zastanawiałem. Czyli Jotul + krążki z kratek + dystrybucja powietrza Kominek wg mnie ma dogodne usytuowanie ponieważ będzie tuż przy klatce schodowej (kratka nawiewowa z boku bezpośrednio na schody) skąd powietrze może spokojnie lecieć w górę. Z tego co się jeszcze orientowałem jeśli będą krążki to powinno dużo dłużej utrzymywać się ciepło z kominka, natomiast przy żeliwnym wymienniku szybciej to ciepło powinno się pojawić w chłodniejsze dni... Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś ewentualne sugestie to proszę pisać śmiało pisać. Dziękuje za wszystkie informacje. To ja Ci proponuję wkład Austroflamm 65k/510 + fabryczne AMS Ring oraz panele na korpus wkładu, których nazwę mi gdzieś aktualnie wywiało:) Tutaj praktycznie nie ma możliwości aby Twój wykonawca coś zawalił, wystarczy tylko podstawowa wiedza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 04.07.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Darowałbym sobie wszelkiej maści krążki, jeżeli już to tylko Ortnera, rzadziej pękają. Jeśli ma być akumulacja to tylko z kanałami dymowo-grzewczymi. 14szt do Vari 1V będzie jak znalazł. Porządne i wypalone! polskiej produkcji można już kupić za ok 200 zł szt. Z takim zestawem można już prawidłowo spalać drewno i cieszyć się zawsze czystą szybą. Jeżeli ma być taniej lub miejsca brak, to proponuję zastosować dedykowany Termobox Spartherm. Przynajmniej nic nie pęknie, uchroni komin przed zniszczeniem i o kilka kilowatów zwiększy moc kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.07.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Witam.Forest pisał o nasadzie z krążków żeliwnych, które pasują do żeliwnego wkładu typowo konwekcyjnego dającego temperaturę na wyjściu rzędu 300-400 stopni.Do palenisk z wyłożeniem szamotowym lub izolacyjnym paleniska nadaje się to o czym pisał Margod.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkdm 05.07.2013 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) Ok, podsumowując: Jeśli zdecyduje się na Varie to iść w kanały dymowo-grzewcze lub termoboxa (w zależności od miejsca, myślę że w moim przypadku będzie to termobox), jeśli natomiast Jotul to krążki żeliwne. Dziękuje wszystkim za informacje, dużo nowych informacji i cennych uwag. Edytowane 5 Lipca 2013 przez nkdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nkdm 12.09.2013 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Jako, że kominek już gotowy. Zdecydowaliśmy się na Varie 1V +Thermobox + ciepła zabudowa + rozprowadzenie ciepła na salon + dwie sypialnie (ze względu na warunki)póki co jestem bardzo zadowolony z tego zestawu jak i z wykonawcy. Oczywiście co do możliwości grzewczych się nie wypowiadam, ale jak tylko zrobi się zimno i zaczniemy grzać to będę mógł zabrać w tej sprawie głos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 08.09.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 (edytowane) Czy Jotul i570nadaje do wentylacji mechanicznej? Edytowane 8 Września 2015 przez link2jack jotul i570 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.09.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Czy Jotul i570nadaje do wentylacji mechanicznej? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 09.09.2015 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Czy ktos z forum sprzedaje jotula? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.09.2015 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Czy ktos z forum sprzedaje jotula? Czemu nie?! Nawet promocje...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=6938091&viewfull=1#post6938091 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts