Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk wewnętrzny po wylewkach

Recommended Posts

no niby tak, ale w naszym przypadku budynek postawiliśmy w czerwcu.

Chcemy zeby osiadł i się ustał.

Więc teraz chcemy zrobić następującą kolejność:

instalacje wod-kan,

rekupreację,

odkurzacz centralny,

elektryczną,

alarm,

wstawić okna

Ocieplić zewnątrz położyć siatkę + grunt

i w tym roku już koniec

Następnie na wiosnę 2014, kwiecień; planowaliśmy tynki wewnętrzne

Po około 1-2 miesiącach (czerwiec) ocieplenie poddasza + karton gipsy.

Następnie sierpień malowanie-struktura elewacji, zagospodarowanie działki (kostka bruk, zieleń, trawa)

W międzyczasie wykończeniówka (glazura, podłogi, malowanie)

Więc wracając do pytania, mogą pierw być wylewki a póżniej tynki wewntrzne??

Zależy gdzie stawiasz, mi nic nie zerwali, elektryka była ze 3 miechy na wierzchu, miedź w kotłowni też...

Tak na zdrowy rozum to jedyna technologiczna różnica miedzy tynk-wylewki a wylewki-tynk to chyba inna praca wylewki na styku.

Czy to znaczna różnica - nie wiem. Jeśli zaś chodzi o sprzątanie to gruba warstwa kartonu na wylewce, wyraźne poinformowanie tynkarzy, że mają *** uważać i dzień sprzątania więcej. Ale tynk leci ze ściany, spada na podłogę, czyli w narożnik z wylewką, i tam jak się nagromadzi to możesz mieć od groma roboty z przywróceniem narożnika.

Ja bym zrobił spokojnie instalacje w tym roku, tak samo jak i tynki i wylewki, ocieplenie w tym lub przyszłym. A trawę tam gdzie nie będziesz miał później robót ziemnych itd to siej w tym roku, jak posiejesz w przyszłym sierpniu to za 2 lata dopiero będziesz miał.

Myślę, że musisz zapytać fachowców od wylewek. Bo generalnie idzie listwa dylatacyjna wokół wylewki i pytanie czy jak zrobisz to przed tynkami to czy można potem tę listwę zatynkować, bo zginie ona na pewno w grubości tynku. To pytanie do fachowców, ja się nie znam.

U mnie najpierw były tynki, potem wylewka. Co do sprzątania to w każdym przypadku się trzeba trochę narobić.

Jak zrobisz tynk przed wylewką, to tynkarze chodzą między rurkami od CO i wody ( u mnie tak było), jak kładziesz na to kartony, to jest nierówno, potykają się, kartony się zawijają i tynk leci ci między te rury itp., a potem przed wylewką, jak chcesz ułożyć pięknie styro, żeby nie było mostków termicznych itp. to trzeba ten syf powymiatać; u mnie było to parę dni ciężkiej roboty, w mega pyle i z wypożyczonym odkurzaczem przemysłowym!

Jak masz wylewkę przed tynkami, to na pewno łatwiej zabezpieczyć, bo powierzchnia równiutka , folia bud. + taśma malarska + kartony i powinno być ok.

Zależy gdzie masz budowę, ale kable elektryczne są tanie, to ich chyba nie kradną, gorzej z CO. U mnie wystarczył alarm i kable sobie całą zimę wraz z CO bez tynków leżały nieruszone.