kori 04.07.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 pytanie, na jesieni tego roku planuje pierw wykonać inatalacje podłogówki i wylewki, a dopiero na wiosne tynki wewnętrzne (chce zeby budynek postał, to co na ścianach pęknie to pęknie, budynek osiądzie)czy taka kolejnosć moze być?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.07.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 mam podobne dylematy, koledzy pisali ze najpierw należy zrobić tynki a dopiero później wylewkę. Dużo mniej sprzątania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 04.07.2013 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 no niby tak, ale w naszym przypadku budynek postawiliśmy w czerwcu. Chcemy zeby osiadł i się ustał.Więc teraz chcemy zrobić następującą kolejność: instalacje wod-kan, rekupreację, odkurzacz centralny, elektryczną, alarm, wstawić oknaOcieplić zewnątrz położyć siatkę + grunt i w tym roku już koniec Następnie na wiosnę 2014, kwiecień; planowaliśmy tynki wewnętrzne Po około 1-2 miesiącach (czerwiec) ocieplenie poddasza + karton gipsy. Następnie sierpień malowanie-struktura elewacji, zagospodarowanie działki (kostka bruk, zieleń, trawa)W międzyczasie wykończeniówka (glazura, podłogi, malowanie) Więc wracając do pytania, mogą pierw być wylewki a póżniej tynki wewntrzne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.07.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 A jak nie zrobisz tynków to to nie możesz zrobic elektryki, bo ci ze ścian przewody zerwą Alarm nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 04.07.2013 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Myslisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerbin 05.07.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Zależy gdzie stawiasz, mi nic nie zerwali, elektryka była ze 3 miechy na wierzchu, miedź w kotłowni też...Tak na zdrowy rozum to jedyna technologiczna różnica miedzy tynk-wylewki a wylewki-tynk to chyba inna praca wylewki na styku.Czy to znaczna różnica - nie wiem. Jeśli zaś chodzi o sprzątanie to gruba warstwa kartonu na wylewce, wyraźne poinformowanie tynkarzy, że mają *** uważać i dzień sprzątania więcej. Ale tynk leci ze ściany, spada na podłogę, czyli w narożnik z wylewką, i tam jak się nagromadzi to możesz mieć od groma roboty z przywróceniem narożnika.Ja bym zrobił spokojnie instalacje w tym roku, tak samo jak i tynki i wylewki, ocieplenie w tym lub przyszłym. A trawę tam gdzie nie będziesz miał później robót ziemnych itd to siej w tym roku, jak posiejesz w przyszłym sierpniu to za 2 lata dopiero będziesz miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorlaje 05.07.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Myślę, że musisz zapytać fachowców od wylewek. Bo generalnie idzie listwa dylatacyjna wokół wylewki i pytanie czy jak zrobisz to przed tynkami to czy można potem tę listwę zatynkować, bo zginie ona na pewno w grubości tynku. To pytanie do fachowców, ja się nie znam. U mnie najpierw były tynki, potem wylewka. Co do sprzątania to w każdym przypadku się trzeba trochę narobić. Jak zrobisz tynk przed wylewką, to tynkarze chodzą między rurkami od CO i wody ( u mnie tak było), jak kładziesz na to kartony, to jest nierówno, potykają się, kartony się zawijają i tynk leci ci między te rury itp., a potem przed wylewką, jak chcesz ułożyć pięknie styro, żeby nie było mostków termicznych itp. to trzeba ten syf powymiatać; u mnie było to parę dni ciężkiej roboty, w mega pyle i z wypożyczonym odkurzaczem przemysłowym! Jak masz wylewkę przed tynkami, to na pewno łatwiej zabezpieczyć, bo powierzchnia równiutka , folia bud. + taśma malarska + kartony i powinno być ok. Zależy gdzie masz budowę, ale kable elektryczne są tanie, to ich chyba nie kradną, gorzej z CO. U mnie wystarczył alarm i kable sobie całą zimę wraz z CO bez tynków leżały nieruszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 05.07.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Mój kolega właśnie kończył instalację elektryczną w swoim nowym domu, nie zdążył tylko zagipsować przewodów. Przyjechał w tą sobotę na budowę i już kabli nie było, wszystko wyrwali ze ściany. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.07.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 tez sie zdziwiłem ze wcześniej koledzy tak łatwo się prześlizgnęli złodziejom. Niestety u nas to plaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 05.07.2013 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 obawiamy się tyko jednego, ze miesiac temu zakończyliśmy stan surowy no i dając tynk na jesieni, po pierwsze nie będzie sechł, a po drugie budynek się jeszcze nie ustabilizował, więc może jeszcze popękać a pożniej co znów poprawki/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts