fuhmen 04.07.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Witam.Jestem hydraulikiem i właśnie wykonuję instalacje sanitarne o grzewcze w nowym domu. Napotkałem spory problem jak dla mnie w łazience, a chodzi o to że gdy zacząłem wykuwać miejsce na stelaż do WC napotkałem wiązkę przewodów które przechodzą przez łazienkę na wysokości 43cm od stropu(33cm od gotowej posadzki. W wiązce tej idzie 5 przewodów: 5x4mm kw., 2 przewody 3x2,5mm kw. i 2 przewody alarmowe. Nie wiem jak na to przepisy , bo zamontuję ramę stalową do kibelka, a na tym będą leżały przewody elektryczne. Dodatkowo na tej wysokości w prysznicu leci jeden przewód 3 x 2,5 mm kw.Czy są jakieś przeciwwskazania żeby to tak wyglądało, czy trzeba zrezygnować z wiszącego na rzecz zwykłego ceramicznego kompakta WC. Proszę o jakąś pomoc w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 04.07.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 W strefie I mogą znajdować się tylko przewody zasilające odbiorniki w tej strefie zamontowane. Ponadto powinny one (muszą) być zagłębione 5cm poniżej lica ściany.Żaden rozsądny elektryk nie będzie prowadził przewodów przez łazienkę. Takie wykonanie instalacji to czysty kretynizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 04.07.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 W strefie 1 mogą znajdować się tylko przewody zasilające odbiorniki w tej strefie zamontowane. Ponadto powinny one (muszą) być zagłębione 5cm poniżej lica ściany.Żaden rozsądny elektryk nie będzie prowadził przewodów przez łazienkę. Takie wykonanie instalacji to czysty kretynizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuhmen 05.07.2013 03:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Tak też myślałem. Wiesz może gdzie mógłbym zajrzeć do konkretnych przepisów odnośnie kabli w łazienkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 05.07.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Pn hd 60364-7-701 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts