mrxaoo 04.07.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Pomocy, dostaję już kręćka. Muszę wymurować pilnie okienko/okno z luksfer. Wielkość 1m x 1m. Nie mogę znaleźć żadnych gotowych systemów, więc muszę to zrobić to systemem "tradycyjnym" - zaprawa, zbrojenie. I teraz pytania:1. Czy musi być jakaś listwa startowa? Czy mogę iść na żywioł, murować bezpośrednio na murze2. Czy zbrojenie (pionowe, poziome) wpuszczać w ściany boczne/górne/dolne ? są różne szkoły. Okno na ścianie pólnocnej, w cieniu..3. Czy musi być jakaś dylatacja? Nie bardzo sobie wyobrażam jak i gdzie w tradycyjnej, murowanej technologii z prętami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 05.07.2013 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Jakieś "dobre rady" ? Większość materiałów w necie dotyczy "systemowych" rozwiązań, i każą na listwach startowych, obwodowych, na dylatacjach itp. Kiedyś tak chyba nie było, i okna z luksfer stoją do dziś. Czy jeśli wymuruję najprościej jak się da, czyli zaprawa do pustaków ze zbrojeniem wpuszczonym w ścianę - bez listew, bez dylatacji - to będzie to stało? Wszędzie straszą nierówną pracą materiałów, itp...Powtarzam, małe okno, strona północna, budynek 1 rok stoi, więc troszkę już osiadł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.07.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Przecież sam napisałeś że takie ściany stoją od lat 70-tych i nikt wtedy nie słyszał o tych wszystkich "niezbędnych" materiałach. Więcej się tylko napracujesz, a i efekt będzie podobny, nie mówiąc o zaoszczędzonych pieniądzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 05.07.2013 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Czyli co, muruję, wciągam druty w mur i jadę na zaprawie? Mam nadzieję, że nie popękają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 05.07.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Muszę wymurować pilnie okienko/okno z luksfer. Wielkość 1m x 1m. Nie mogę znaleźć żadnych gotowych systemów Coś słabo szukałeś. Kup gotowe np. tutaj http://allegro.pl/luksfery-pustaki-szklane-gotowe-okna-i-sciany-5x5-i3353100000.html Dokładnie takie jak potrzebujesz. Wstawisz to jak zwykłe okna, zapianujesz, obrobisz glef już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts