Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno z luksfer

Recommended Posts

Pomocy,

dostaję już kręćka. Muszę wymurować pilnie okienko/okno z luksfer. Wielkość 1m x 1m. Nie mogę znaleźć żadnych gotowych systemów, więc muszę to zrobić to systemem "tradycyjnym" - zaprawa, zbrojenie. I teraz pytania:

1. Czy musi być jakaś listwa startowa? Czy mogę iść na żywioł, murować bezpośrednio na murze

2. Czy zbrojenie (pionowe, poziome) wpuszczać w ściany boczne/górne/dolne ? są różne szkoły. Okno na ścianie pólnocnej, w cieniu..

3. Czy musi być jakaś dylatacja? Nie bardzo sobie wyobrażam jak i gdzie w tradycyjnej, murowanej technologii z prętami...

Jakieś "dobre rady" ? Większość materiałów w necie dotyczy "systemowych" rozwiązań, i każą na listwach startowych, obwodowych, na dylatacjach itp. Kiedyś tak chyba nie było, i okna z luksfer stoją do dziś.

Czy jeśli wymuruję najprościej jak się da, czyli zaprawa do pustaków ze zbrojeniem wpuszczonym w ścianę - bez listew, bez dylatacji - to będzie to stało? Wszędzie straszą nierówną pracą materiałów, itp...

Powtarzam, małe okno, strona północna, budynek 1 rok stoi, więc troszkę już osiadł...

Muszę wymurować pilnie okienko/okno z luksfer. Wielkość 1m x 1m. Nie mogę znaleźć żadnych gotowych systemów

Coś słabo szukałeś. Kup gotowe np. tutaj http://allegro.pl/luksfery-pustaki-szklane-gotowe-okna-i-sciany-5x5-i3353100000.html

Dokładnie takie jak potrzebujesz. Wstawisz to jak zwykłe okna, zapianujesz, obrobisz glef już.