anulka65 05.07.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Witam Was Mam pewną opcję ale chcę zasięgnąć Waszej opinii bo nigdy nie "urządzałam" ogrodu przed domem. Otóż po bokach chcę posadzić jałowce na przemian Gold Cone z pospolitym arnold. Od przodu bardziej na brzegach pomyślałam o macierzance w kolorze fioletowym czy bordowym a od środka wrzosy w kolorze białym. Czy będzie to ładnie wyglądać i współgrać ze sobą? Podoba mi się także czarna trawa ale nie wiem czy pasowałaby, a czy pomiędzy te jałowce jeszcze coś wcisnąć? Poradźcie coś a może macie inne pomysły??? Ania Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180819-porad%C5%BAcie-co-posadzi%C4%87-przed-tarasem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 05.07.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 nie mieszaj jałowców- to jest kiepski pomysł w ogrodzie, takie naprzemianki. Poza tym przy tarasie, w miejscu gdzie siedzicie wg mnie lepiej żeby było cos milszego w dotyku, nie drapiącego.Pewnie chcesz uzyskać efekt także na zimę, jednak wg mnie warto wybrać gatunki o większej zmienności. Zakładam że to słoneczny taras.macierzanka może być.Zamiast jałowców proponuje rosplenicę japońską- będzie zdobić od czerwca do pierwszego ciężkiego śniegu. Kilka sztuk, co ok 60 -70 cm. Między rozplenicę możesz wsadzić jakiś rozchodnik, żeby było zielono na wiosnę, kiedy ona będzie się budzić.A zamiast wrzosów mogłaby być np lawenda- zakwitnie teraz, i będzie do końca sierpnia. Potem jak ja ładnie zetniesz, w poduszkę, tez będzie ładna.Co ok 50 cm. lawenda szerokolistna i niektóre mieszańce są ładne także zimą.Gdzieś w rogu możesz wsadzić ze 2 kosodrzewiny żeby były ładne cały rok.Wrzosy bywaja himeryczne, nie zawsze się sprawdzają. Zamiast lawendy może tez być liliowiec- np Stella s'oro- wg mnie ten jest najfajniejszy.Czy lawenda czy liliowiec, posadź ixh sporo, duże pasma, tak samo rosplenica Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180819-porad%C5%BAcie-co-posadzi%C4%87-przed-tarasem/#findComment-6000613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulka65 06.07.2013 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 nie mieszaj jałowców- to jest kiepski pomysł w ogrodzie, takie naprzemianki. Poza tym przy tarasie, w miejscu gdzie siedzicie wg mnie lepiej żeby było cos milszego w dotyku, nie drapiącego. Pewnie chcesz uzyskać efekt także na zimę, jednak wg mnie warto wybrać gatunki o większej zmienności. Zakładam że to słoneczny taras. macierzanka może być. Zamiast jałowców proponuje rosplenicę japońską- będzie zdobić od czerwca do pierwszego ciężkiego śniegu. Kilka sztuk, co ok 60 -70 cm. Między rozplenicę możesz wsadzić jakiś rozchodnik, żeby było zielono na wiosnę, kiedy ona będzie się budzić. A zamiast wrzosów mogłaby być np lawenda- zakwitnie teraz, i będzie do końca sierpnia. Potem jak ja ładnie zetniesz, w poduszkę, tez będzie ładna. Co ok 50 cm. lawenda szerokolistna i niektóre mieszańce są ładne także zimą. Gdzieś w rogu możesz wsadzić ze 2 kosodrzewiny żeby były ładne cały rok. Wrzosy bywaja himeryczne, nie zawsze się sprawdzają. Zamiast lawendy może tez być liliowiec- np Stella s'oro- wg mnie ten jest najfajniejszy. Czy lawenda czy liliowiec, posadź ixh sporo, duże pasma, tak samo rosplenica dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/180819-porad%C5%BAcie-co-posadzi%C4%87-przed-tarasem/#findComment-6001424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts