anulka65 05.07.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Witam Was Mam pewną opcję ale chcę zasięgnąć Waszej opinii bo nigdy nie "urządzałam" ogrodu przed domem. Otóż po bokach chcę posadzić jałowce na przemian Gold Cone z pospolitym arnold. Od przodu bardziej na brzegach pomyślałam o macierzance w kolorze fioletowym czy bordowym a od środka wrzosy w kolorze białym. Czy będzie to ładnie wyglądać i współgrać ze sobą? Podoba mi się także czarna trawa ale nie wiem czy pasowałaby, a czy pomiędzy te jałowce jeszcze coś wcisnąć? Poradźcie coś a może macie inne pomysły??? Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 05.07.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 nie mieszaj jałowców- to jest kiepski pomysł w ogrodzie, takie naprzemianki. Poza tym przy tarasie, w miejscu gdzie siedzicie wg mnie lepiej żeby było cos milszego w dotyku, nie drapiącego.Pewnie chcesz uzyskać efekt także na zimę, jednak wg mnie warto wybrać gatunki o większej zmienności. Zakładam że to słoneczny taras.macierzanka może być.Zamiast jałowców proponuje rosplenicę japońską- będzie zdobić od czerwca do pierwszego ciężkiego śniegu. Kilka sztuk, co ok 60 -70 cm. Między rozplenicę możesz wsadzić jakiś rozchodnik, żeby było zielono na wiosnę, kiedy ona będzie się budzić.A zamiast wrzosów mogłaby być np lawenda- zakwitnie teraz, i będzie do końca sierpnia. Potem jak ja ładnie zetniesz, w poduszkę, tez będzie ładna.Co ok 50 cm. lawenda szerokolistna i niektóre mieszańce są ładne także zimą.Gdzieś w rogu możesz wsadzić ze 2 kosodrzewiny żeby były ładne cały rok.Wrzosy bywaja himeryczne, nie zawsze się sprawdzają. Zamiast lawendy może tez być liliowiec- np Stella s'oro- wg mnie ten jest najfajniejszy.Czy lawenda czy liliowiec, posadź ixh sporo, duże pasma, tak samo rosplenica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulka65 06.07.2013 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 nie mieszaj jałowców- to jest kiepski pomysł w ogrodzie, takie naprzemianki. Poza tym przy tarasie, w miejscu gdzie siedzicie wg mnie lepiej żeby było cos milszego w dotyku, nie drapiącego. Pewnie chcesz uzyskać efekt także na zimę, jednak wg mnie warto wybrać gatunki o większej zmienności. Zakładam że to słoneczny taras. macierzanka może być. Zamiast jałowców proponuje rosplenicę japońską- będzie zdobić od czerwca do pierwszego ciężkiego śniegu. Kilka sztuk, co ok 60 -70 cm. Między rozplenicę możesz wsadzić jakiś rozchodnik, żeby było zielono na wiosnę, kiedy ona będzie się budzić. A zamiast wrzosów mogłaby być np lawenda- zakwitnie teraz, i będzie do końca sierpnia. Potem jak ja ładnie zetniesz, w poduszkę, tez będzie ładna. Co ok 50 cm. lawenda szerokolistna i niektóre mieszańce są ładne także zimą. Gdzieś w rogu możesz wsadzić ze 2 kosodrzewiny żeby były ładne cały rok. Wrzosy bywaja himeryczne, nie zawsze się sprawdzają. Zamiast lawendy może tez być liliowiec- np Stella s'oro- wg mnie ten jest najfajniejszy. Czy lawenda czy liliowiec, posadź ixh sporo, duże pasma, tak samo rosplenica dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts