JustSimplePerson 05.07.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) Witam serdecznie. Jako, że mam najdłuższe wakacje w swoim życiu, postanowiłem wykonać remont własnego pokoju, samodzielnie, aby zaoszczędzić. Praktycznie już wszystko mam zaplanowane, z grubsza materiały opatrzone. Mam zamiar zerwać z dwóch ścian panele, a następnie je pomalować. Są to już stare ściany (30+ lat), wcześniej były tapetowane i chyba czymś malowane. Na początek oczywiście wyczyszczę, wyskrobię sciany, uzupełnie ubytki po listwach, następnie zagruntuje, użyje gładzi polimerowej, podszlifuje, zagruntuje znowu i pomaliuje. Teraz moje pytanie jest takie, czy czegoś nie pominąłem ? Czy nie jest konieczna jakaś siatka czy coś ? Zdemontowałem już panele i listwy... po nimi podejrzewam że jest jeszcze jakaś pozostałość tapety, która mimo zerwania zostawiła taką papierową warstwę, zacząłem to skrobać w niektórych miejscach dość łatwo schodzi ale gdzieniegdzie jest nie do zeskrobania. Pod tą warstwą są zeskrobane farby i dalej jakiś tynk, albo i sam beton nie mam pojęcia niestety. W tym temacie ekspertem nie jestem, ale uważam że każdy tego typu rzeczy powinien kiedyś sam zrobić. Mam nadzieję, że mogę liczyć na ew. pomoc w trakcie remontu . Edytowane 5 Lipca 2013 przez JustSimplePerson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 07.07.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Kwestia jaki dźwięk wydają tynki przy opukiwaniu-jak gdzieniegdzie głuchy to siatka, jak wszędzie głucho to skuwanie tynku siatka po całości i nowy tynk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustSimplePerson 07.07.2013 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Po zeskrobaniu części to jednak stwierdzam, że to beton. Jeżeli chodzi o to opukiwanie to ciężko mi stwierdzić ..... no pukam rączką szpachli i nie mogę stwierdzić czy to głuchy dźwięk czy jak ( taki jak uderzanie w beton no ) .... no sorry zdrapać ścianę to bez wiedzy potrafię, ale tu już mi ciężko stwierdzić. Dzięki wielkie za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustSimplePerson 10.07.2013 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Kwestie doboru materiałów i przygotowania podłoża mam już za sobą, nurtuje mnie tylko jeszcze jedno pytanie. Czy po nałożeniu gładzi polimerowej można ją jeszcze zagruntować przed ostatecznym malowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gracjan85 12.07.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Szacun za chęć działania samemu - mnie po maturze nie dało się zagonić do żadnej pracy fizycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts