mnowak355 05.07.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Witam.Mam prawomocne pozwolenie na budowę i odebrane dzienniki budowy. Prace przygotowawcze przed rozpoczęciem budowy już częściowo poczynione tzn. teren ogrodzony ogrodzeniem tymczasowym, częściowo zwieziony materiał. Jednak z przyczyn finansowych "prawdziwe" rozpoczęcie budowy musi być jeszcze odłożone w czasie. Mam do Was szanowni Koledzy dwa pytania:- jakich wpisów należy dokonywać w dzienniku budowy aby pozwolenie nie straciło ważności? Czy są jakieś przepisy mówiące że konkretne prace są pracami budowlanymi wpisywanymi do dziennika które niejako składają się na proces budowy i przedłużają ważność decyzji a inne nie.- druga sprawa to co jaki okres czasu taki wpis powinien być dokonywany. Zaznaczam że PNB dostałem w ostatnich dniach obowiązywania okresów dwuletnich, teraz chyba wpis można dokonać raz na trzy lata. Jaki obowiązuje mnie okres między wpisami dwóch czy trzech lat?Bardzo proszę o wiadomość, lub linka do przepisów bądź innego tematu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.07.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Geodeta. Tyczenie budynku. I zacząłeś budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.07.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 W zasadzie odpowiada na to pytanie Art.41 PB.Teoretycznie częstotliwość wpisów nie może być mniejsza niż co 3 lata.Teoretycznie, bo bezpieczniej jest zachować "stary" wymóg, czyli co 2 lata.Ważne jest, aby "aktualny" był kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 07.07.2013 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Dziękuję za odpowiedzi.O ten przepis właśnie mi chodziło Kolego sSiwy. Co masz na myśli pisząc "aktualny kierownik budowy"?Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts