fido2001 06.07.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Witajcie. W poniedziałek tynkarze zaczynają nakładać tynk zewnętrzny z agregatu. W czwartek zarzucili obrzutkę Baumita VorSpritzer.Jako że minęły już dwa dni, a mnie niepokoi kilka spraw postanowiłem poradzić się tutaj na forum. Nigdy nie miałem wcześniej do czynienia z tynkowaniem i nie mam porównania przez co nie jestem wstanie ocenić poprawności prac.Po pierwsze wg producenta (opis na workach z obrzutką) na mój metraż powinno pójść prawie 2x więcej szprycu niż chłopaki dali.Przez to grubość obrzutki jest cieńsza niż zaleca producent. W większości, jakieś 70-80% muru jest grubsza warstwa mająca kilka mm, natomiast miejscami widać tylko chlapnięcie na porothermie. Czy taka ilość szprycu może być jakimś problemem w przyszłości ?? Drugie sprawa to że szpryc po 1,5 dnia nadal jest kruchy i pocierając go dłonią odpadają kawałeczki kruszywa. Odłupując większy kawałek i ściskając go palcami kruszy się na piasek. Czy to normalny objaw i ta obrzutka stwardnieje w raz z upływem czasu, czy po półtora dnia powinna być to już skała ? Proszę wypowiedzcie się.Dziękuję.Rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 06.07.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) Dziwne... z tego co pamiętam vorspritzer na drugi dzień po związaniu był twardy jak kamień ale to było wewnątrz... Jakie podłoże pod obrzutkę? może trzeba było zagruntować ściany przed a tak słońce + chłonne podłoże i obrzutka "spalona". Edit: Właśnie doczytałem, że porotherm więc nie powinno być problemu... Edytowane 6 Lipca 2013 przez Radosław Krasowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 06.07.2013 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 No właśnie w środku jest dużo bardziej wytrzymała niż na zewnątrz... Nakładanie obrzutki rozpoczęli o 15:00 czyli słońce już powoli słabło... Jednak na ścianie od strony południowej, na której jeszcze przez godzinkę słońce się opierało obrzutka jest zauważalnie słabsza... Co zrobić ? Czy zedrzeć ja szczotką na sucho i podarować sobie poprawkę tych słabszych miejsc, czy lepiej zostawić tak jak jest, tylko w tych miejscach gdzie jest cieniutko i schodzi pod palcami zagruntować np. Ceresitem CT17 - mocny głęboko penetrujący ? Co radzicie ? Rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 06.07.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Jeżeli użyjesz gruntu Ceresitu stracisz gwarancję na tynk Baumitu... Moim zdaniem najlepiej poproś wykonawcę aby wezwał na budowę przedstawiciela Baumitu. Niech sam oceni i zdecyduje co dalej. Jeżeli obrzutka nakładana była po 15 to wykonawca nie popełnił żadnego błędu. Jeżeli sam wezwiesz przedstawiciela Baumitu to trochę potrwa zanim się pojawi natomiast do wykonawcy przyjedzie szybciej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 06.07.2013 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Tak też zrobię. Zaproponuję taki scenariusz. Jednak czysto teoretyzując wydaje mi się że grunt powinien wzmocnić obrzutkę i poprawić przyczepność narzutu (tynku), i raczej nie powinien zaszkodzić. Czy można tak zakładać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.07.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 fido: jakbym miał stawiać, to dom mógł być nagrzany, mogłą być za cienka warstwa i za szybko woda wyparowała a cement nie zdążył związać... Takie same problemy (ścieranie pod ręką) są z tynkami c/w - typu mineralnego - jeśli woda za szybko wyparuje. Możesz spróbować w jednym miejscu gdzie jest słabo zwilżyć go mgiełką wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 06.07.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 No właśnie ten szpryc się sypie tam gdzie jest bardzo cienko nałożony. Są takie miejsca gdzie ewidentnie tynkarz szybciej przesuwał "rurę" i jest tam dosłownie chlapnięte. Warstwa ma może 1mm i pustak jest tylko w 50% pokryty. Można powiedzieć że tylko pobrudzony obrzutką. Tam dosłownie przejeżdżając opuszkiem można wytrzeć do samego pustaka bez większego wysiłku. Spróbowałem dzisiaj w jednym miejscu zagruntować - wyznaczyłem sobie na to testowanie jednego pustaka. Po 4 godzinach od rozpylenia grunty - nie nakładałem go pędzlem, tylko z rozpylacza namoczyłem, w tym miejscy zdecydowanie zrobił się twardszy i trudniejszy do usunięcia. Chciałbym zrobić to z całą powierzchnią tam gdzie jest osłabiony. To właściwie tylko jedna ściana od strony południowej. Na moje rozumowanie zaprawa tynkarska z cementu, wapna, piasku i wody powinna lepiej się "przykleić" do takiej zagruntowanej powierzchni.... Pokusiłem się o policzenie w jakiej części jest tak słabo zaszprycowane. Jest to ok 25-30% całej powierzchni. nie jest to jedno miejsce tylko pojedyncze miejsca wielkości max 2 pustaków. Pomyślałem że mógłbym jutro zagruntować te miejsca skoro testowanie dało pozytywny skutek. Jedyne co mnie zastanawia to czy tynk nie pogryzie się z zagruntowaną obrzutką. Rozsądek podpowiada że nie... Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 07.07.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Jedyne co mnie zastanawia to czy tynk nie pogryzie się z zagruntowaną obrzutką. Rozsądek podpowiada że nie... Rafał Sam nie raz gruntowałem obrzutkę i to nawet dwa razy aby zmniejszyć jej chłonność więc na pewno nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 07.07.2013 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 13.07.2013 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Tynki już położone i zatarte. Wszystko ładnie wyszło. Grubość tynku to 15-20mm czyli w normie. Straszyli mnie że ten baumit MPA35 jest gruboziarnisty i nie da się go ładnie zatrzeć, a tutaj okazało się że wyszło pięknie teraz dalsza część prac i ponownie proszę o poradę. Za 2-3 tygodnie będę kładł na ten tynk CW ostateczną warstwę. Zdecydowałem się na KABE silikonowy ponieważ na domu mam taki od kilku lat i wygląda cały czas jak nowy na domu miałem ocieplenie, więc wszystko było robione zgodnie z systemem, natomiast tutaj jest to mój własny pomysł. Jako że ten cienkowarstwowy silikonowy będzie kładziony bezpośrednio na CW chciałbym wcześniej wzmocnić dla większej wytrzymałości ścianę. W związku z tym planuję najpierw zarzucić grunt Ceresitu CT17 pędzlem, jak wyschnie drugą warstwę gruntu KABE dedykowanego dla tego tynku (dwie warstwy) i na koniec KABE silikonowy ARMASIL. Reasumując na wyschnięty tynk cementowo-wapienny chciałbym dać: Ceresit CT17 - grunt silikonowy KABE - grunt silikonowy KABE - tynk silikonowy KABE 1. Czy podkład z CT17 pod grunt KABE jest dobrym rozwiązaniem. Nie chodzi o to czy zasadnym czy nie, tylko czy może zaszkodzić, czy raczej wzmocni ? Zostało mi 40L tego gruntu i chciałbym go wykorzystać. Czy go dam czy nie to i tak nic nie dopłacę bo po prostu mi go sporo zostało. Oddać nie mam jak bo majstry zamiast skończyć jeden to z każdego pootwierali po troszku. 2. Czy 2-3 tygodnie dojrzewania CW wystarczy przed powyższymi pracami ? Pozdrawiam. Rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.07.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 moment. Jeśli zamierzałeś dać tynk strukturalny to po co tynkowałeś tynkiem CW??? to bez sensu raczej.Możesz użyć gruntu CT pod grunt Kabe - nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 13.07.2013 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Jakoś nie bardzo widziałem cienkowarstwowy bezpośrednio na porothermie. Musiałem czymś wyrównać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.07.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 siatka + klej. Pewniejsze podłoże (cw może się zawsze porysować ) i dużo niższy koszt. Poza tym zrobiła by Ci to jedna ekipa. No ale już masz . Nie ma co roztrząsać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido2001 13.07.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 A widzisz... o tym nie pomyślałem... tak czy siak brał bym tynk do środka, ale na zewnątrz mogłem tak zrobić jak piszesz... następnym razem będę mądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts