Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w Miejscowym Planie Zagospodarowania Przestrzennego

dziub

Recommended Posts

Witam,

W MPZG dla mojej działki jest błąd - wg map przez teren mojej działki przebiega linia średniego napięcia (15kV) której faktycznie nie ma. Nie jest też przewidywana jej budowa i nikt tekiego faktu nie zgłaszał (sprawdzałem w energetyce). Dalczego jestem przekonany że to błąd - bo ta linia fizycznie jest zlokalizowana dwie działki dalej i wg planów jej tam nie ma.

Wg zapisów MPZP należy zachować odległość 7,5m od takiej linni ŚN, tymczasem w miejscu gdzie jest nakreślona chciałbym postawić budynek gospodarczy. Pytałem w Urzędzie Gminy - muszę czekać na kolejny plan bo to są drogie rzeczy i nikt nie będzie tego tylko dla mnie poprawiał. tymczasem nie ze swojej winy nie mogę zagospodarować terenu zgodnie z własną wolą.

Macie jekieś pomysły co można zrobić w takiej sytuacji? Czy istnieje jakiś indywidualny tryb rozpatrywania takich przypadków?

Przy okazji - mam pozwolenie na budowę domu i budynku gospodarczego. Chciałbym zmienić lokalizację budynku gospodarczego - z jakimi formalnościami się to wiąże? Czy to w ogóle jest możliwe? Zmian bardzo istotna.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

A.

To wcale nie musi być błąd. Plan to plan, wyrysowano w nim nie tylko to co już istnieje ale także i to co zaplanowano. Dla ciebie istotne jest to kiedy wszedł w życie plan z tą linią i jej strefą ochronną. Jeśli mniej niż 10 lat temu, to być może przysługuje ci odszkodowanie za utratę wartości działki. Co do zmiany planu, to w gminie dobrze ci powiedzieli - musisz czekać aż gmina podejmie uchwałę o przystąpieniu do prac nad zmianą planu i liczyć na to, ze zmiana obejmie twoją działke a linia zostanie z planu wykreślona. Co wcale nie jest takie pewne...

Jakim cudem dostałeś PnB w strefie ochronnej planowanej linii sn??

Dom znajduje się poza strefą ochronną. Działka ma 46m szerokości więc się zmieściłem.

Dlaczego sądzę że jest błąd - tak jak pisałem - ta linia fizycznie jest tylko dwie działki dalej ale wg planu tam jej nie ma.

Rozumiem że plan może zawierać elementy planowane ale musi również zawierać istniejącą infrastrukturę.

A.

• 10 months później...