kormar 07.07.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Proszę znawców tematu o poradę. Otóż 4 lata kupiłem gotowy dom w szeregu 3 domów. Mój jest skrajny. Od strony skrajnej od granicy do budynku jest wąskie przejście wzdłuż budynku (ok 2m).Granicę wyznacza mur oporowy na całej długości działki (parędziesiąt metrów). Ponieważ teren jest nierówny od ulicy do końca ogrody różnica poziomów ok 3m mur oporowy (idąc do ogrodu) staje się coraz wyższy i na całej długości ogrodu wznosi się majestatycznie na wys ok 3m, zasłaniając i tak mały ogród od słońca przez większość dnia, nie mówiąc już o wrażeniu jakby się stało w zabetonowanej dziurze. Do tego dochodzi fakt, że mur pęka (co widać na zdjęciach) i przechyla się na moją stronę. Mając trójkę małych dzieci nie muszę nikomu tłumaczyć co to za stres dla rodziców, pozwalać się bawić dzieciom w takich warunkach na ogrodzie. Nie ukrywam, że najlepiej gdyby tego muru w ogóle nie było, ale kupiłem dom z taką granicą i jak to się mówi "widziałem co brałem". Poprzedni właściciel zagipsował pęknięcia na murze i nie widać było ubytków, ale po 2 latach zaczęło to wszystko pękać. Nie mam już kontaktu z poprzednim właścicielem. Mur był ponoć stawiany ok 15 lat temu w porozumieniu chyba z poprzednim właścicielem na koszt sąsiada, który w ten sposób wyrównał sobie skarpę. Nie przypuszczam, że miał na to jakieś pozwolenia (nie poruszałem tego tematu jeszcze z nim). Jak się wszyscy domyślają sąsiad ani myśli o rezygnacji z tego muru (powstała by mu skarpa). Mam w związku z tym pytania: 1. czy jest jakaś prawna możliwość rozebrania tego muru 2. Co w przypadku jak mur runie - czy mogę części muru i zsypanej ziemi wywieźć na własny koszt i nie pozwolić mu odbudować 3. Czy w ostateczności mogę zmusić sąsiada do naprawy (nie wiem jak, bo zbrojenia już popękały i musiałby to wszystko od nowa zalać) Jakie mam prawne możliwości działania? Dziękuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Briksdal 07.07.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 ad1 i 3 Jeżeli konstrukcja zagraża bezpieczeństwu użytkowania Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego może nakazać w drodze decyzji administracyjnej przywrócenie jego "funkcjonalności" przez właściciela. ad2. I możesz dochodzić odszkodowania od sąsiada. Jeśli będzie budował "w granicy" musi mieć Twoją zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 08.07.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Na zdjęciach nie widać żeby się waliło. Tylko pęka. Na tej długości wszystko pęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts