Zakręcona 07.07.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 (edytowane) Dostałam wycenę ocieplenia mojego domu. Poproszę o opinie: - czy proponowany system jest godny uwagi i wart swojej ceny, czy lepiej zdecydować się na coś innego - czy wyliczone ilości materiałów są odpowiednie dla m2 powierzchni. Bryła: 3 ściany klocka, na jednej z nich dolepiony prostokątny wiatrołap, 2 balkony. Czy balkony liczy się jakoś inaczej czy tak samo jak ściany? Proszę również o wyjaśnienie jak liczy się ilość mkw. Chodzi mi o to, że przykładowo mam do ocieplenia 100m2 elewacji (nie odliczając otworów – wykonawca ich nie odliczał robiąc wycenę, wliczając balkony – prawidłowo?). W wycenie mam 100m2 gruntu, 200m2 kleju, 240m2 tynku, 130m2 siatki, 100m2 styropianu. Prawidłowe ilości? Jeśli chodzi o siatkę, to producent pisze, że na 1m2 powierzchni potrzeba 1,1m2 siatki. Domyślam się, że chodzi o zakłady. Skoro wykonawca liczy 1,3m2, to liczy poprawnie (większe zakłady) czy chce mnie naciągnąć? Wiem, że to niewielka różnica, ale wolę wiedzieć. Podane ceny to ceny NETTO. (ilość metrów kwadratowych wg proporcji wypisanej wyżej) 1. Weber grunt pg 221 0,2kg/m2, cena 2zł/m2 2. Weber klej ks 126 4,5kg/m2, cena 4,5zł/m2, czyli 9zł w przeliczeniu na m2 elewacji 3. weber tynk silikatowo silikonowy td 336 2,7kg/m2, cena 410zł/m2, czyli ok. 36zł w przeliczeniu na m2 elewacji 4. Weber siatka ph 914 cena 3zł/m2, czyli ok. 4zł w przeliczeniu na m2 elewacji 5. Styropian termoorganika grafitowy 200zł/m3, czyli ok.30zł/m2 elewacji (15cm, nie dopytałam czy będzie z frezem czy nie) Dodatkowo parapety chyba metalowe po 100zł/sztukę i osprzęt (piany, taśmy, listwa dylatacyjna) – całość za 2000zł. O cenę robocizny nie pytam, bo wiem, że wpływa na nią wiele czynników. W wycenie nie ujęto rusztowań. Czy zwyczajowo wykonawca wlicza je do materiałów własnych do pracy czy klient płaci dodatkowo za ich wynajęcie? Z góry dziękuję za opinie. Edytowane 7 Lipca 2013 przez Zakręcona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.07.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 (edytowane) ja innych jednostek uzywam(w sensie kg a nie m2 i nie bardzo chce mis ie to przeliczac), ale sam styropian masz o jakies .... 25zl netto/m3 za drogo... reszta tez wyglada slabo...Tynk jest ASTRONOMICZNIE drogi... 36zl/m2? Kosmos ... o jakies 2x za duzo... Siatka: 1,1 to same zaklady, troche jest odpadow, potzrebne tez na zbrojenie diagonalne. 1,2 jest rozsadnie. Rusztowania zazwyczaj sa po stronie wykonawcy i sa juz w cenie Edytowane 7 Lipca 2013 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 07.07.2013 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Dzięki figter za opinię. Tak właśnie wydawał mi się, że coś za drogo to wychodzi.ALERozmawiałam też z drugim wykonawcą. Telefonicznie, przy styropianie grafitowym, nie wiem jaki system, wycenił mi wstępnie materiał + robocizna na 130zł/m2 (nie wiem czy netto czy brutto). W efekcie cena za całość wychodzi podobna jak u pierwszego wykonawcy. Nie wiem co o tym myśleć (jeżeli była to cena netto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.07.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 czyli... tak samo... i nic nie wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts