Piotrkiw 07.07.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Witam, Posiadam dom piętrowy z piwnicą z 72 roku. Od paru lat mamy problem z przesiąkającymi ścianami w piwnicy. Z dolnych warst odchodzi tynk i powstają wykwity. Zawsze tak się dzieje gdy występują duże opady deszczu lub obfite podlewanie ogrodu. Wczoraj wieczorem podlewałem jedną część ogrodu i od razu pojawiły się cieki wodne między posadzką a ścianami. Odkopałem dziś w jedej części fundament, aż po ławę to w przeciągu pół godziny naleciała woda na wysokość 15 cm. od ławy. Rozumiem, że w tym momencie nie pozostało nic innego jak odkopać wszystkie fundameny dookoła domu ( 48 mb ) i wykonanie od podstaw całej izolacji przeciwwodnej pionowej? Jak za coś takiego trzeba się zabrać, jaki system wybrać i czy jest to wykonalne gdy wody gruntowo- opadowe są na takim poziomie? Będe wdzięczny za odpowiedz i rady z waszej strony. PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.07.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Da sie to tez zrobic od srodka.... ale generalnie lepiej zawsze robic to od zewnatrz. W mojej stopce masz link do izolacji pionowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 07.07.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Tak jak poprzednik, jeśli się da zalecam odkopanie i robienie izolacji od strony naporu wody. Dobrej izolacji pionowej na masach KMB lub membranach bitumicznych samoprzylepnych, potem renowacja ścian od środka - neutralizacja soli, ew. stworzeń biologicznych i tynki oddychające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrkiw 07.07.2013 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Myślę, że przyswoiłem co nieco temat izolacji przeciwwodnych pionowych i mam pytanie odnośnie wyboru produktów. Czy produkty firmy Botament dokładnie ( Botazit Be 901 plus BM 92 plus na to Austrotherm Xps 30 - 10cm grubość ) będą odpowiednie w moim przypadku? Czy może polecacie jakiegoś innego producenta mas izolacyjnych ?Tak w ogóle nie będe miał możliwości zrobienia tego własnoręcznie dlatego też będe musiał polegać na fachowcach związanych z tym tematem. Czy jesteście Panowie w stanie podać mi jakąś dobrą firmę zajmującą się na poważnie hydroizolacjami aby było to zrobione raz a dobrze ? Jestem z woj łódzkiego dokładnie Łęczyca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 08.07.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Jeżeli pojawia ci się woda musisz pomyśleć o zrobieniu drenażu, izolacja bez drenażu w twoim wypadku niewiele pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrkiw 08.07.2013 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Tak najlepsze było by to rozwiązanie od początku zrobic porządny drenaż niestety dom jest w mieście z dwóch stron sąsiedzi na tym samym poziome gruntu. Nie maja takich problemów gdyż domy są bez piwnic. Natomiast dwie pozostałe strony ( łuk) to ulica z jednym "ale" brak deszczówki jedynie jest zwykła kanalizacja. Posiadam dwie studnie za domem usadowione poniżej poziomu ławy ale gdzie jest odprowadzenie nie wiem najprawdopodobniej właśnie do kanalizacji ulicznej i niestety poziom wody w tych studniach jest dość wysoki i nie spływa z nich woda dalej tak jak powinna. Jeszcze jednym problemem o którym nie wspomniałem jest to, że bardzo często w okresie jesień - wiosna z nasileniem w okresie zimowym woda kanalizacyjna potrafi u nas w piwnicy wybijac kratkami ( cofa się z ulicy do nas). W zeszłym roku przy wymianie nawierzchni jezdni przed domem została zbudowana specjalna studnia, która miała zbierać wodę w razie cofki. Niestety nic to nie dąło bo jesteśmy od czasu do czasu zalewani od 1-5 cm. w piwnicy. Niestety interwencje w miejskich kanalizacjach czy urzędach miasta nic nie dają. Prawdopodobnie założenie sprawy miastu dopiero przyniesie jakieś korzyści. I właśnie tak się zastanawiam czy to coś da w naszym przypadku zrobienie porządnej izolacji wodnej pionowej gdy wody są na takim poziomie. Na dzień dzisiejszy fundament od ławy zalany jest na 25 cm. Będe wdzięczny za porady i naprowadzenie mnie na firmę profesjonalnie zajmującą się takimi rzeczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 08.07.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Namiary na firmę na PW. Nie jest prawdą, że izolacja bez drenażu nic nie da. Są sytuacje, gdy nie da się pokonać wody i trzeba się przed nią zabezpieczać. Izolacje wytrzymują stałe napory wody, więc drenaż nie zawsze jest wymagany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts