Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalewanie piwnicy. Co z tym zrobić?

Piotrkiw

Recommended Posts

Witam,

Posiadam dom piętrowy z piwnicą z 72 roku. Od paru lat mamy problem z przesiąkającymi ścianami w piwnicy. Z dolnych warst odchodzi tynk i powstają wykwity. Zawsze tak się dzieje gdy występują duże opady deszczu lub obfite podlewanie ogrodu. Wczoraj wieczorem podlewałem jedną część ogrodu i od razu pojawiły się cieki wodne między posadzką a ścianami. Odkopałem dziś w jedej części fundament, aż po ławę to w przeciągu pół godziny naleciała woda na wysokość 15 cm. od ławy.

Rozumiem, że w tym momencie nie pozostało nic innego jak odkopać wszystkie fundameny dookoła domu ( 48 mb ) i wykonanie od podstaw całej izolacji przeciwwodnej pionowej? Jak za coś takiego trzeba się zabrać, jaki system wybrać i czy jest to wykonalne gdy wody gruntowo- opadowe są na takim poziomie? Będe wdzięczny za odpowiedz i rady z waszej strony.

Pozdrawiam

Piotr

Tak jak poprzednik, jeśli się da zalecam odkopanie i robienie izolacji od strony naporu wody. Dobrej izolacji pionowej na masach KMB lub membranach bitumicznych samoprzylepnych, potem renowacja ścian od środka - neutralizacja soli, ew. stworzeń biologicznych i tynki oddychające.

Myślę, że przyswoiłem co nieco temat izolacji przeciwwodnych pionowych i mam pytanie odnośnie wyboru produktów. Czy produkty firmy Botament dokładnie ( Botazit Be 901 plus BM 92 plus na to Austrotherm Xps 30 - 10cm grubość ) będą odpowiednie w moim przypadku? Czy może polecacie jakiegoś innego producenta mas izolacyjnych ?

Tak w ogóle nie będe miał możliwości zrobienia tego własnoręcznie dlatego też będe musiał polegać na fachowcach związanych z tym tematem. Czy jesteście Panowie w stanie podać mi jakąś dobrą firmę zajmującą się na poważnie hydroizolacjami aby było to zrobione raz a dobrze ? Jestem z woj łódzkiego dokładnie Łęczyca .

Tak najlepsze było by to rozwiązanie od początku zrobic porządny drenaż niestety dom jest w mieście z dwóch stron sąsiedzi na tym samym poziome gruntu. Nie maja takich problemów gdyż domy są bez piwnic. Natomiast dwie pozostałe strony ( łuk) to ulica z jednym "ale" brak deszczówki jedynie jest zwykła kanalizacja. Posiadam dwie studnie za domem usadowione poniżej poziomu ławy ale gdzie jest odprowadzenie nie wiem najprawdopodobniej właśnie do kanalizacji ulicznej i niestety poziom wody w tych studniach jest dość wysoki i nie spływa z nich woda dalej tak jak powinna. Jeszcze jednym problemem o którym nie wspomniałem jest to, że bardzo często w okresie jesień - wiosna z nasileniem w okresie zimowym woda kanalizacyjna potrafi u nas w piwnicy wybijac kratkami ( cofa się z ulicy do nas). W zeszłym roku przy wymianie nawierzchni jezdni przed domem została zbudowana specjalna studnia, która miała zbierać wodę w razie cofki. Niestety nic to nie dąło bo jesteśmy od czasu do czasu zalewani od 1-5 cm. w piwnicy. Niestety interwencje w miejskich kanalizacjach czy urzędach miasta nic nie dają. Prawdopodobnie założenie sprawy miastu dopiero przyniesie jakieś korzyści.

I właśnie tak się zastanawiam czy to coś da w naszym przypadku zrobienie porządnej izolacji wodnej pionowej gdy wody są na takim poziomie. Na dzień dzisiejszy fundament od ławy zalany jest na 25 cm.

Będe wdzięczny za porady i naprowadzenie mnie na firmę profesjonalnie zajmującą się takimi rzeczami.