Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat oświetlenia schodowego

santok

Recommended Posts

Witam mam taki problem chcę zamontować oświetlenie schodowe uruchamiane z trzech różnych miejsc , mianowicie przy drzwiach z korytarza do ganku chcę zamontować włącznik który będzie zapalał światło w ganku oraz drugi obok który uruchomi światło w korytarzu natomiast przy drzwiach z ganku na zewnątrz budynku jeden który zapali światło w ganku i jeden do światła na zewnątrz oraz na klatce schodowej z ganku do piwnicy przy drzwiach piwnicy jeden do zapalania ganku a drugi do zapalania piwnicy .Pytanie jest, jak mogę połączyć włącznik schodowy z włącznikiem uniwersalnym , czy tak jak na schemacie , w fioletowym kółku jest dorysowany włącznik uniwersalny i czy są takie włączniki by jeden przycisk był schodowy a drugi uniwersalny .

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Krzyzowy.GIF

Krzyzowy.jpg

Edytowane przez santok
Dopisanie linku

Witam ponownie ,czy nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytania ,dodam jeszcze że chciałbym użyć przełączników schodowych podwójnych gdzie jeden przycisk służyć będzie jako schodowy a drugi jako osobny jednobiegunowy oraz czy ten schemat na górze jest prawidłowo narysowany .

Każdy włącznik schodowy może pracować jak zwykły, wystarczy że zostawisz jeden zacisk wolny. Więc musisz poszukać podwójnego schodowego. Takie są.

Możesz też dać ramkę podwójną i wsadzić tam dwa włączniki, każdy z własną puszką (to znaczy z puszką podwójną).

Albo to, co Ci proponuje witu102, przekaźnik bistabilny i dowolnie dużo właczników monostabilnych (dzwonkowych). Połączonych równolegle. Jeden impuls włączy, drugi wyłączy. W bardziej wypasionych modelach przekaźników elektronicznych możesz mieć wyłączanie czasowe, wyłączanie kilku obwodów i co Ci wyobraźnia podpowie a portfel zniesie.

0_0_productGfx_56afb671719961654ad2faf63c66e2c9.jpg

Na tym schemacie cześć w elipsie będzie działała tylko w sytuacji, gdy pozostała część będzie zapalona. Jeśli takie jest założenie, to wszystko w porządku.

W układzie schodowym masz dwa wyłączniki, każdy z nich ma trzy zaciski. Jeden jest stały i dwa naprzemiennie w zależności od położenia przycisku zwierane z nim. Jeden ze sterowanych jest zwarty, drugi rozwarty, po przełączeniu stany obu ulegają zmianie. Fazę doprowadzasz do pierwszego włącznika na zacisk stały. Następnie dwiema żyłami idziesz ze styków zwieranych do styków zwieranych drugiego wyłącznika. I dalej z jego styku stałego fazę do lampy i z lampy neutralnym powrót. Dwie żyły między schodowymi są fazowe, przy czym pracuje jedna z nich. Która - zależy od położenia włączników. Ale pamiętaj, faza zawsze jest doprowadzona do drugiego schodowego, jedną albo drugą żyłą. Teoretycznie aby to podłączyć wystarczy przewód 3-żyłowy, jednak aby zachować kolorystykę i być w porządku z przepisami musisz doprowadzić żyłę PE wszędzie co oznacza konieczność 4-żyłowego przewodu.