Crisiano 07.07.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Proszę o komentarz odnośnie lokalizacji czerpni i wyrzutni na dachu czterospadowym o kącie nachylenia 30 stopni. Dom jest parterowy więc wolałbym mieć te dwa kominki na dachu. Z przodu domu w odległości 6m od bramy garażu znajduje się droga. Rekuperator znajduje się w kotłowni z której wychodzi komin. Czerwone kółko - wyrzutnia Niebieskie kółko - czerpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 09.07.2013 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Kilka uwag do czerpni i wyrzutni dachowych: Odległość wyrzutni dachowych, mierząc w rzucie poziomym, nie powinna być mniejszaniż 3 m od:a) krawędzi dachu, poniżej której znajdują się okna,b) najbliższej krawędzi okna w połaci dachu,c) najbliższej krawędzi okna w ścianie ponad dachem. Czerpnie i wyrzutnie powietrza na dachu budynku należy sytuować ...... zachowując między nimi odległość nie mniejszą niż 10 m przy wyrzucie poziomym i 6 m przy wyrzucie pionowym, przy czym wyrzutnia powinna być usytuowana co najmniej 1 m ponad czerpnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 09.07.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Ja zrobiłem czeprnię w ścianie a wyrzutnię na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 09.07.2013 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Kilka uwag do czerpni i wyrzutni dachowych: Odległość wyrzutni dachowych, mierząc w rzucie poziomym, nie powinna być mniejsza niż 3 m od: a) krawędzi dachu, poniżej której znajdują się okna, b) najbliższej krawędzi okna w połaci dachu, c) najbliższej krawędzi okna w ścianie ponad dachem. Czerpnie i wyrzutnie powietrza na dachu budynku należy sytuować ...... zachowując między nimi odległość nie mniejszą niż 10 m przy wyrzucie poziomym i 6 m przy wyrzucie pionowym, przy czym wyrzutnia powinna być usytuowana co najmniej 1 m ponad czerpnią. a) będzie ponad 4 m - warunek spełniony b) brak okien, tylko wyłaz dachowy (poddasze nieużytkowe) - warunek spełniony c) brak okien ponad dachem - nie dotyczy d) Wyrzut pionowy, czerpnia tak samo (kominki prawdopodobnie Vilpe lub coś w tym stylu jeśli znajdę) więc odległość 6m zachowana (będzie około 10m). e) Wyrzutnia ponad 1m nad czerpnią ... da radę zrobić. Z tego co znalazłem to jeszcze to: f) dolna krawędź otworu wyrzutni i czerpni ponad 0,4m powyżej powierzchni zamontowania - ??? tego nie jestem pewien czy Viple lub jakiś inny kominek spełnia ten wymóg, nie miałem w ręku takiego kominka i nie mierzyłem, a z rysunków Viple jasno to nie wynika http://semifinland.pl/kominek-wentylacyjny-vilpe-160-is-500.html g) czerpnia 6m od wywiewki kanalizacyjnej - jeszcze nie wiem gdzie będzie wywiewka ale sądząc po położonej kanalizie odległość będzie spokojnie spełniona h) czy jest jakiś przepis odnośnie odległości czerpni od komina na dachu ??? U mnie wychodzi około 5-6m i) ewentualnie mam możliwość zamontowania czerpni w podbitce dachowej nad wejściem do domu... warunek ponad 2m od ziemi do wlotu czerpni spełniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts