Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zdecydowałem się na zmianę zamku w drzwiach na jakiś porządniejszy.

Drzwi standardowe w bloku PRLowskim.

Czy zamek wierzchni TC11 (TAURUS-1) LOB to będzie przerost formy nad treścią czy jest sens w niego inwesrować (lub czy w kwocie koło 130 zł dostanie się jakiś lepszy)?

Z góry dziękuje za pomoc

Moze kogoś z uzytkownikow forum nie docenie, ale nie wydaje mi sie by byli tu spece od zamkow. Pytalbym bardziej na forum dla slusarzy :)

Druga sprawa - drzwi z PRL.. hmm.. na ile ja je widze, to wypadną po solidnym kopnięciu i to wcale nie przy zamku a zawiasach, takze ladowanie solidnego zamka moze co najwyzej poprawic Twoje samopoczucie.

Dzięki za odpowiedź. Od jednej osoby z budowlanki (w realu) też usłyszałem że te drzwi zbytnio się do niczego nie nadają - ale myślałem, że z chęci naciągnięcia mnie na nowe :)

To może polecił byś coś sensownego w zakresie drzwi - stalowe z marketu mnie przerażają tandetnością - jakieś z drewna z sensownym zamkiem da się dostać do 1000?

Nie, tysiąc złotych to jest kwota na najtańsze drzwi. W tej chwili proponuje się raczej drzwi stalowe lub z plyty. Drewno to produkty raczej z innym przeznaczeniem. Zostaje na ogół stolarz.

Skrzydło - minimum 500, ościeznica, prog itp - moze byc to kolejne 500, dobre okucia - jeszcze raz 500, no i montaż. 500.

Piszę Ci szacunkowe stawki jakie się spotyka. Oczywiście możesz kupić w markecie kompletne drzwi chińskie za 300zł i sam je wymienić.

Wczoraj miałem klientkę, której domokrążcy zawiesili skrzydło (bez wymiany ościeznicy, bo po co niszczyć boazerię) za 1280zł (skrzydło warte 200zł, okucia mniej niż 50, ale zamek Gerda!;)

Zdecydowałem się na zmianę zamku w drzwiach na jakiś porządniejszy.

Drzwi standardowe w bloku PRLowskim.

Czy zamek wierzchni TC11 (TAURUS-1) LOB to będzie przerost formy nad treścią czy jest sens w niego inwesrować (lub czy w kwocie koło 130 zł dostanie się jakiś lepszy)?

Z góry dziękuje za pomoc

Zdecydowanie wymienić drzwi, bo PRL-owskie można kopniakiem otworzyć. Drzwi antywłamaniowe najlepiej klasy C, montowanie w ościeżnicach metalowych, ościeżnice kotwione do ścian (zalecają też zalanie ich betonem a nie pianką, ale to przecież bez sensu jest, bo złodziej nie będzie taranował drzwi w bloku). Drzwi w swoim wnętrzu powinny mieć kratę metalową i blachę pod powłoką. Niestety są one przez to ciężkie ok 80-100 kg ważą.... No i drzwi muszą otwierać się do środka mieszkania. Bolce antywłamaniowe to oczywista rzecz do tego wysuwane dyble w 3 położeniach - góra środek i dół. Czasami widzimy zamek w którym jest kilka wysuwanych bolców koło siebie... nie o to chodzi... chodzi o to, żeby bolce wysuwały się na górze drzwi, na środku i na dole. Szyldy zamka oczywiście w klasie C, sam zamek w klasie C. Zamek nie może wystawiać więcej niż 2 mm z szyldu. No i drugi zamek... ale jaki... w porządnych drzwiach bywa takie rozwiązanie, że dolny zamek wysuwa dyble, a górny zamek nie wysuwa żadnych dybli tylko blokuje dolny zamek... Żeby drzwi otworzyć należy najpierw otworzyć górny zamek, dopiero potem można otworzyć dolny zamek który wycofa dyble... pamiętajmy, że najsłabszym ogniwem jest zamek i te wszystkie działania maja wydłużyć czas złodziejowi i przez to go zniechęcić... a na koniec ciekawostka - znaczna większość włamań miało miejsce w sytuacji kiedy lokatorzy zamknęli drzwi tylko na 1 zamek...