Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 20 litrowe wiadro pomieści 25kg wylewki i 5L wody?

newyork

Recommended Posts

Nie pomieści. A jeśli nawet pomieściłoby, to takiej masy naraz nie rozmieszasz dobrze mieszadłem. Możesz kupić duży kalfas i wtedy i pomieści i rozmieszasz, ale za to przy pierwszej próbie podniesienia kalfasa, pęknie Ci żyłka pierdząca. Albo kalfas się połamie.

Wyjście z sytuacji jest proste: nie rozrabiaj całego worka naraz, dziel go na pół. Albo nawet na ćwierć, jeśli tą wylewkę trzeba gdzieś przenosić, 10kg w wiaderku niesie się o wiele wygodniej, niż 20kg.

Rozmierzając proporcje nie trzeba z aptekarską dokładnością mieszać 12,5kg wylewki z 2,5l wody, po prostu wsyp do wiadra wylewki ile uważasz i mieszając dodawaj wody dotąd, aż uzyskasz lejką masę o konsystencji średnio gęstej zupy, której lustro zachowuje się jak płyn, a ślady po mieszadle znikają natychmiast. Mieszaj wolno, staraj się nie napowietrzać. Powinno się to robić mieszadłem wolnoobrotowym, ale jak nie ma, to i wiertarką da radę, tylko jak pisałem: wolno!

J.

W instrukcji jest opisane że podczas transportu zaprawa w worku może się podzielić i trzeba ją wymieszać gdy chce się ją później rozdzielić na kilka razy...

No i pewności niemam czy zrobie to dokładnie,a po naczytaniu się opowiadań robienia wylewek przez amatorów,były już problemy typu "w jednym miejscu się kruszy,w innym pęka" itd. Przez to wolę to zrobić za jednym zamachem.

Dostałem teraz info,że niby w Casto mają wiadra 25 czy 30 litrów więc jutro tam lece.

Jak nie kupię będę się martwił dalej.

ps.Pamiętam jak kiedyś mieszałem zwykłą zaprawę cementową,to spaliłem wiertarkę :)

Nie jestem tu jakiś super doświadczony, ale wylewki wylewałem u siebie kilka razy, zawsze dzieliłem, nie certoląc się z mieszaniem zawartości worka, zero problemów.

Duże wiadro (czarne "budowlane") kupisz i w Castoramie, na dziale z narzędziami murarskimi, tam gdzie kielnie, kalfasy.

J.

Nie pomieści.....
Eee. Jak nie jak tak. Gęstość objętościowa świeżej wylewki to jest około .1,95 kg/dm3 czyli 25kg suchej zaprawy+ 5 kg wody /1,95 kg/dm3 wyjdzie ciut ponad 15 dm3. Że wymieszać to porządnie w wiadrze będzie ciężko to inna kwestia.

A proporcji raczej bym się trzymał w miarę dokładnie. Wiadomo jak się zamiast 5 l wleje 5,5l to nic się nie stanie, ale metodą na oko, zwłaszcza nowicjusze mają tendencję do wlewania dużo za dużo wody, a potem się dziwią że się wylewka kruszy albo wyciera i ciągle się z niej piach sypie.

Tak podejrzewałem,że z tą objętością,a litrami jest w ten sposób.

Co do wlewania wody już nieraz z zaprawy gipsowej wychodziła mi zupa,dlatego tą wylewkę zrobie po aptekarsku i najwyżej doleje na końcu jeśli będzie za gęsta.

Wejdzie 25kg zaprawy plus 5L wody do wiadra 20litrowego :wiggle:

Znaczy się rozrobiłem połowę worka bo uzupełniałem tylko wgłębienie ale połowa worka to połowa wiadra więc luzik.

Mieszać wiertarką też się da,tylko trzeba stopniowo dodawać zaprawy i mieszać.

Teraz tylko modlitwa o wyschnięcie i dobre związanie :popcorn:

Edytowane przez newyork