newyork 07.07.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Czy 20 litrowe wiadro pomieści 25kg wylewki samopoziomującej i 5L wody? Waga objętości nie równa,a Wy macie pewnie z tym doświadczenie...bo ja mam problem w czym rozmieszać worek wylewki samopoziomującej.W Leroy są tylko wiadra 20 litrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.07.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Daleko do Planet Earth... bym Ci podrzucił parę hoboków po tynku, 30 litrowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.07.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Nie pomieści. A jeśli nawet pomieściłoby, to takiej masy naraz nie rozmieszasz dobrze mieszadłem. Możesz kupić duży kalfas i wtedy i pomieści i rozmieszasz, ale za to przy pierwszej próbie podniesienia kalfasa, pęknie Ci żyłka pierdząca. Albo kalfas się połamie. Wyjście z sytuacji jest proste: nie rozrabiaj całego worka naraz, dziel go na pół. Albo nawet na ćwierć, jeśli tą wylewkę trzeba gdzieś przenosić, 10kg w wiaderku niesie się o wiele wygodniej, niż 20kg. Rozmierzając proporcje nie trzeba z aptekarską dokładnością mieszać 12,5kg wylewki z 2,5l wody, po prostu wsyp do wiadra wylewki ile uważasz i mieszając dodawaj wody dotąd, aż uzyskasz lejką masę o konsystencji średnio gęstej zupy, której lustro zachowuje się jak płyn, a ślady po mieszadle znikają natychmiast. Mieszaj wolno, staraj się nie napowietrzać. Powinno się to robić mieszadłem wolnoobrotowym, ale jak nie ma, to i wiertarką da radę, tylko jak pisałem: wolno! J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newyork 07.07.2013 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 W instrukcji jest opisane że podczas transportu zaprawa w worku może się podzielić i trzeba ją wymieszać gdy chce się ją później rozdzielić na kilka razy... No i pewności niemam czy zrobie to dokładnie,a po naczytaniu się opowiadań robienia wylewek przez amatorów,były już problemy typu "w jednym miejscu się kruszy,w innym pęka" itd. Przez to wolę to zrobić za jednym zamachem. Dostałem teraz info,że niby w Casto mają wiadra 25 czy 30 litrów więc jutro tam lece. Jak nie kupię będę się martwił dalej. ps.Pamiętam jak kiedyś mieszałem zwykłą zaprawę cementową,to spaliłem wiertarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.07.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Nie jestem tu jakiś super doświadczony, ale wylewki wylewałem u siebie kilka razy, zawsze dzieliłem, nie certoląc się z mieszaniem zawartości worka, zero problemów.Duże wiadro (czarne "budowlane") kupisz i w Castoramie, na dziale z narzędziami murarskimi, tam gdzie kielnie, kalfasy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 08.07.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Nie pomieści..... Eee. Jak nie jak tak. Gęstość objętościowa świeżej wylewki to jest około .1,95 kg/dm3 czyli 25kg suchej zaprawy+ 5 kg wody /1,95 kg/dm3 wyjdzie ciut ponad 15 dm3. Że wymieszać to porządnie w wiadrze będzie ciężko to inna kwestia. A proporcji raczej bym się trzymał w miarę dokładnie. Wiadomo jak się zamiast 5 l wleje 5,5l to nic się nie stanie, ale metodą na oko, zwłaszcza nowicjusze mają tendencję do wlewania dużo za dużo wody, a potem się dziwią że się wylewka kruszy albo wyciera i ciągle się z niej piach sypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newyork 08.07.2013 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 (edytowane) Tak podejrzewałem,że z tą objętością,a litrami jest w ten sposób. Co do wlewania wody już nieraz z zaprawy gipsowej wychodziła mi zupa,dlatego tą wylewkę zrobie po aptekarsku i najwyżej doleje na końcu jeśli będzie za gęsta. Wejdzie 25kg zaprawy plus 5L wody do wiadra 20litrowego Znaczy się rozrobiłem połowę worka bo uzupełniałem tylko wgłębienie ale połowa worka to połowa wiadra więc luzik. Mieszać wiertarką też się da,tylko trzeba stopniowo dodawać zaprawy i mieszać. Teraz tylko modlitwa o wyschnięcie i dobre związanie Edytowane 8 Lipca 2013 przez newyork Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeginEnd 14.07.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Też potwierdzam że się da. W prawdzie robiłem wczoraj wylewkę betonową, ale też się mieściło. Wychodzi masy ok 5cm od góry wiadra i trochę się chlapie ale się da. Inna sprawa że jak zauważyli inni to wymieszanie jest trochę kłopotliwe. Co do noszenia to plecy bolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blueflue 14.07.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Zrób na dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeginEnd 14.07.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Chciałem tak zrobić, ale ten z tyłu, no, jak on się tam nazywa... a Leń Patentowany mi nie pozwalał A tak serio to miałem 5 kroków od miejsca mieszania do wylania więc sensu nie widziałem w przekładaniu z wiadra do wiadra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts