Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa Shcematy Do Oceny, Wstawienie Zaworu 3D

Stefansky5

Recommended Posts

Witajcie

Proszę o ocenę.

Mam domek kupiony od poprzednich właścicieli. Kotłownia CO z kotłem śmieciuchem górnego spalania 17 kW z dmuchawą, palę węglem orzech i drewnem. Domek 90m2 dobrze ocieplony, okna plastiki. Z tego co zauważylem to kocioł jest zbyt duży czyli przewimiarowany, na kotłe 60 C i sauna w domu. Mam zamiar zmodyfikować instalacje CO wstawiając zawór 3D żeby obniżyć temperature na grzejniki, na grzejnikach są zamontowane głowice termostatyczne, oprócz drabinek w łazience i WC.

Schemat 1 w chwili obecnej, wiem że jest zupełnie źle zrobiony jak na moje oko, nie wiele sie znam na instalacjach CO ale poczytałem to i owo na tym forum. Myśle ze błedy są następujace:

- zb. wyrównawczy wpięty w system CO za pompą zamiast bezpośrednio przy kotle na zasilaniu, do tego średnica rur za mała !!!

- brak zaworów zwrotnych za pompami ( CO i podłogówki )

- zawór mieszający podłogówki uszkodzony, zasilanie na podłogówke o temp. takiej samej jak system CO,

Może są jeszcze jakieś błedy według Was.

Schemat 2 to tak jak chciałbym przerobić instalacje.

Wstawić zawór 3D na zasilaniu z kotła żeby obniżyć temp. na system CO. W miejsce boilera CWU wpiąć chcę podłogówkę tak jak na schemacie. Podłogówka zasila tylko 2 krótkie obiegi: łazienka na piętrze oraz kuchnia na parterze domu. Nie wiem tyko czy średnica rurek 15mm bedzie wystarczająca na zasilenie tej podłogówki. Temperatura powrotu do kotła powinna się wyklarować przez CWU wpiętym przed zaworem 3D rurami 22mm CU, włączanie pompki od czasu do czasu ręcznie.

Brak miejsca w kotłowni na wstawienie bufora żeby odebrać nadmiar ciepła z kotła.

Czy Schemat 2 moja przeróbka może pomóc mi zmniejszyć temperature w domu? Czy to bedzie dobrze hulało?

Dzięki za wszelkie porady i wytknięcie błedów w moich instalacjach CO.

Schemat 1 CO i CWU.jpg

[ATTACH=CONFIG]199364[/ATTACH]Schemat 2 zawór 3d CO i CWU.jpg

Edytowane przez Stefansky5