Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie od środka

krol44

Recommended Posts

Witam

Podejrzewam,że mnie Państwo zaraz zlinczujecie ale nie mam wyjścia- muszę ocieplać od środka, a sprawa wygląda tak, przenoszę się piętro wyżej w naszym domu całe piętro ok 120mkw, poniżej dom ma ścianę warstwową od zewnątrz 5cm styropianu, cegła kratówka 2 cm styropianu cegła kratówka, piętro na które się przenoszę i muszę wykończyć ma już tylko od wschodu 5 cm styropianu i gazobeton 24 od zachodu 5cm styropianu i pustak żużlowy a raczej keramzytowy, dom stawiany pewnie z 25 lat temu .Teraz zasadnicze pytanie chciałbym to ocieplić i są 2 warianty

1- wełna 15cm na stelażu folia i rigips- nie bardzo mi się to podoba

2-wełna 10cm na styk do ściany i do tego dobuduję od środka ściankę 12cm z gazobetonu- ta wersja bardziej mi się podoba ściana wewnętrzna stanie na jednej z warstw ściany piętra poniżej.

Bardzo proszę o propozycję i rady co będzie lepsze. Nic innego nie wchodzi w grę. Mam sporo miejsca więc te 40 cm nie robi mi różnicy, nie chcę jednak zawilgocić ścian, czy opcja 2 nie jest bezpieczniejsza, robię wtedy ścianę taka jak jest piętro niżej ale z większą ilością ocieplenia pomiędzy warstwami.

Sprawa nagli muszę zdecydować w ciągu 2 dni.

Podobne bloczki można wykonać samemu z perlitu. Albo wykonać tynk ciepłochronny na bazie perlitu o grubości nawet 5 cm. No ale to partyzantka. Albo zrobić ścianę z rigipsu 10 cm od ściany a przestrzeń zasypać perlitem wymieszanym z wapnem najlepiej palonym. Jest jeszcze ekofiber . Skoro działa na suficie bez paroizolacji to zadziała i na ścianie.

Jest jednak olbrzymia zaleta systemu wspomnianego powyżej. Ytong całym swoim doświadczeniem gwarantuje, że to zadziała nawet jeżeli wykona się izolację samemu więc w razie prolemów jest się do kogo zwrócić z prośba o wyjaśnienie co poszło nie tak.

Jest jeszcze ekofiber . Skoro działa na suficie bez paroizolacji to zadziała i na ścianie.

Nie słyszałem jeszcze o tym ale po Pańskiej odpowiedzi troszkę poczytałem i przemawia to do mnie, jeżeli postawiłbym ściankę to jaką 6 czy 12 cm i zasypał ekofibrem 10 cm , jest napisane,że nie daje się paroizolacji więc de facto najlepsze z możliwych rozwiązań bo ściana sobie oddycha . Wie ktoś może jak to kosztuje, jestem z Elbląga i tutaj może byc ciężko na tym polu. Ścian mam ok 100m2 do zrobienia.

• 3 weeks później...
Nie wiem tylko czy nie będzie problemu z zawilgoceniem wełny pomiędzy ścianami.

Wykonaj obliczenia cieplno-wilgotnościowe. Na stronie producenta wełny mineralnej są do ściągnięcia bezpłatne programy służące do takiej analizy. Musisz znać poszczególne warstwy przegrody budowlanej, parametry techniczne, grubości.

Wielkie dzięki już taki znalazłem , wychodzi na to, że przy 5 cm styropianu od zewnątrz 24 cm gazobetonu i 10 cm ekofibru od wewnątrz będzie wszystko ok. Nie wiem tylko czy pod rigipsy dawać folię paroizolacyjna podobno przy ekofibrze tego robic nie trzeba, ale zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie.