purflux 08.07.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Witam.Proszę o poradę jakiej grubości dać słupki pod wiatę na auto.Wymiary wiaty to 3x5mBędzie 8 słupków osadzonych na metalowych kotwach w kształcie litery U , z zabetonowanym prętem.http://beta-sklep.pl/product/image/4918/PSU_-_podstawa_slupa-20100120115855.jpg - takieCzy słupki 8cmx8cm wystarczą ?Dach będzie płaski -chciałbym zrobić lekki spad ku tyłowi.Czy mogę zrobić np tak że pierwszy rząd słupków ( 2 pierwsze patrząc od przodu ) będą 2,2m ponad ziemię , drugi rząd 2,1m , trzeci , 2m i ostatni ( tył ) 1,9m ? Dziękuje za pomoc , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 09.07.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 No ale dach też musi mieć jakąś konstrukcje. Nie możesz zrobić płaskiego kwadratu na górze, bo snieg spadnie i ci auto zawali. Ja Ci powiem jak robiłem raz wiate z gościem. Moze Ci to nie potrzebne, a moze sie przyda, co mi szkodzi napisac. Zrobiliśmy pęczki w ziemi, czyli okrągłe dziurki, w to stare rury z kaloryferów, srednica gdzies 8cm, rury były trzy, razem sześć, na przeciwko siebie, na górze te trzy rury połaczone taka sama rura ktora zostala polozona na ich czubkach, ktore odpowiednio wczesniej uformowalismy w kolyske, potem na to przyszly cztery poprzeczki ktore polaczyly obie strony. Te poprzeczki to byly takie w formie daszku, z profili pewnie 4x4 cm na pewno w tym w srodku tego "daszku" tez byly po ukosie takie krotkie wspawane wzmocnienia. Te cztery poprzeczne przyspawalismy do tych rór co plasko lezaly na tych stojacych rurach. Wczesniej flexem wycielismy kwadratowe wcięcia zeby profil fajnie wszedl w rure. Na to wszystko łaty, ze trzy na kazdy pochyły bok, czyli razem 6 albo 8 bylo z profila 2,5x2,5 na pewn,. i na to blacha. Mysle ze wiata byla dluga na około 3,5 metra, wysoka tak około 2metry do 2,5 metra bo byl lekki spad, i szeroka tak ze dwa auta spokojnie staly. Dodam, ze tanie to nie bylo ale gosc ma brata co spawa bramy itp, wiec konstrukcja dachu bylo idealnie wyspawana, mówie o tych łaczących poprzeczkach, reszte wszystko sami, betonowanie, spawanie itp. Celem bylo to ze auta latem czy zima beda tam stac i nikt nie ma zamiaru chodzic i snieg z tej wiaty zwalac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
purflux 25.12.2013 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Odświeżam temat. Mam mozliwosc kupna w dobrej cenie kantowki ( belki ) 10x10. Zrobiłem prosty rysunek wiaty ktora chce zbudować ale mam pare watpliwości. 1. Kantówki 10x10 to kawal drewna i sa dosyc ciezkie, boje sie ze kotwy "U" do słupków z pretem do zabetonowania, ktorych chce uzyc beda za słabe. Zastanawiam sie czy nie lepiej takie: http://images02.olx.pl/ui/13/83/16/1360606410_481117716_3-Kotwa-U-Podstawa-lacznik-belki-z-betonem-Jarocin.jpg 2. Czy gorne deski ( konstrukcja pod zadaszenie ) ze wzgledu na dobra cene, moge dac też 10x10 tak jak slupki ?? Czy lepiej 5x10 ? 3.Jaki powinien byc spadek zeby było dobrze ? Moze byc tak jak na rysunku ? 1 rzad slupków 2.3m , drugi 2,2m , trzeci 2,1 m ? Zadaszenie z blachy trapezowej wiec ciezkie nie bedzie. Dodatkowo dla wzmocnienia konstrukcji bede dawał zastrzaly. http://img853.imageshack.us/img853/1495/dzialka2011085.jpg Z góry dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 03.01.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam Kotwice na pewno wytrzymają pod warunkiem dobrego zabetonowania. Słupki, jak i wieniec górny jak najbardziej tych wymiarów - sprawi to , że konstrukcja będzie stabilna i mocna / ja osobiście nie stosuję mniejszych przekrojów niż ok. 9 cm. po przestruganiu /. skosy możesz dać cieńsze , według mnie fajniej wygląda niż tej samej grubości co słupki. Krokwie 5/ 10 , ale wys. to 10 cm. Z wysokością zszedłbym do 2 m. większy spadek- bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras12 09.01.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Hmm Wiatka bardzo fajna, ale jeśli chodzi o kotwy to ani te pierwsze co pokazałeś, ani tym bardziej te drugie. Wiatka ma to do siebie, że będzie narażona na wiaterek i w przypadku tych mocowań z czasem to będzie "ładnie" pracować. Tutaj nasuwa się pytanie. Przecież ludzie dają takie kotwy i co. Ano nic, pewnie, że dają. Tyle, że z czasem to zwyczajnie zaczyna tańczyć. Kotwy powinny mieć kształt litery H. Co w beton a co do słupa nie trudno sobie wyobrazić. Oczywiście w dolnej części literki H jeszcze jeden pręt. Sam takie robiłem i nie jest to jakiś wyczyn. Można kupić pociętą blachę i ładnie to sobie pospawać. Można też pogrzebać w intrenecie i takie też kupić. Gwarantuje ci że tak osadzony słup nie będzie tańczył. Ten rysunek wiatki, który pokazałeś nie wiele mówi. Choć zapewne Tobie, pewnie wszystko. Było już parę wątków na temat budowy wiat i tam bardzo ładnie opisywali ludzie co i jak. Tutaj nie dopatrzyłem się zastrzałów między słupami i jeszcze parę innych rzeczy.No i proszę, wątek do wiatyhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?158432-Wiata-jak-zbudować&highlight=wiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 12.01.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 komentarz do wpisu #3 : 1) przekrój o.k. , kotwy wbetonowane do "U" (obciążenie pionowe i stabilizacja pozioma)2) krokwie 5x10 (jak w #4)3) zbyt mały spadek (ok. 5 %) lub dwu spad nie symetrycznywypadało by zastosować stężenia ukosowe między słupami (nie będzie się chwiać) lub wbudowanie tam wypełnienia, zamiast zaciosów okucia ciesielskie (kontownik perforowany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts