mrio 09.08.2013 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Wczoraj padł rekord tego lata na naszej budowie. Temperatura w cieniu na zewnątrz +37-38 stopni. W domku +30. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 26.08.2013 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Dziennik troszkę zaniedbany. Wybaczcie jak wracam w nocy z budowy nie mam już siły pisać. Aby jak tytuł dziennika mówi "dzień po dniu" i odrobić stratę w dzienniku to szybka relacja. A na budowie dzieje się. kanały 200x90 Darco na ułożenie dolotów do WM pod wylewką w pokoju nad garażem. i przymiarka ich ułożenia na sucho. a tu już na gotowo. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 26.08.2013 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Dalsze prace to Wkucie kanałów DGP celem zmieszczenia w warstwie styro pod wylewką. Przypominam, ze mam jej tylko 5cm. Rada jak chowacie dużo instalacji pod wylewką zaplanujcie odpowiednio więcej styro. Ułatwi to zdecydowanie i przyspieszy prace. U mnie trzy dni kucia w betonie. po 12-15h. w trakcie prac przed po pomocnicy a tak naprawdę na dwa dni pożyczyłem 15kilowy młot. Tymi swoimi młotkami robiłbym z tydzień i pewnie bym ich zajechał. Ponieważ nie było płyt grubości 1-2cm kupiłem o grubości 3cm, które przeciąłem na pół- czyli 1,5cm. Tyle pójdzie pod spód i na wierzch. po bokach po 3cm. Na to nad kanałem dla pewności folia aluminiowa gdyby PE miała sie smrodzić. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 26.08.2013 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Odkurzacz centralny Kładę też instalację odkurzacza. Plan dwa gniazda na parterze, dwa na poddaszu, rura do odkurzania długości 6mb 3 szufelki - we wiatrołapie, w kuchni oraz przy kominku. Z racji tego, że wylewając płytę nie zdążyłem w niej zatopić rurek wszystko idzie z góry na parter. Okablowanie robiłem od kazdego gniazda do jednostki centralnej w garażu. poszło ok 80-85mb przewodu. Koszt ok 500zł ale jeszcze nie liczyłem dokładnie gdyż nie rozliczyłem się ostatecznie z hurtownią. podejście z góry do kominka zejście na parter do gniazda przy klatce schodowej oraz do kominka to samo od spodu rozgałęzienie do gniazda salonu oraz na szufelki wiatrołapu i kuchni a tu widoczne zakończenia - szufelka w kuchni oraz trójnik i dalej do dołu będzie pod szufelkę w wiatrołapie. Rura idzie od strony spiżarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 26.08.2013 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Wentylacja mechaniczna parteru WM jest oparta na kanałach PE 75mm i puszkach rozdzielczych na 8 wyjść. Rury sztucznie wyrównane celem równych oporów na każdy kanał skrzynka nawiewu parteru i długości kanałów 6,9m skrzynka wyciągowa zużytego powietrza i długości kanałów 4,1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 26.08.2013 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 izolacja pod wylewką Teraz to wszystko obłożyć styropianem. Jest zabawa, nie myślałem, ze tyle się będzie z tym schodzić. Najgorsze te wszystkie łuki i ich odmierzanie. Zeszło mi na odkurzacz, DGP oraz WM 2 tygodnie i o tyle przekładam już wylewki. Miałem już o nich zapomnieć. Położyłem tez kabel do interneti do kuchni oraz głośnikowe w pokoju nad garażem. Niestety aby dojść do tego etapu wszysko co pod wylewką musi być zakończone. Pierwszy pokój zaizolowany dziś jedziemy dalej z żoną. cdn.... wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 31.08.2013 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 W między czasie zrobiłem sobie zestaw regulowanych podpór pod wszystkie drzwi balkonowe poddasza. Ilość 4 x5szt + 7 = 27szt. Koszt 70-80zł. Wypieprzyłem te wszystkie prowizorki montażystów i zrobiłem podpory jak należy. Będzie to można dopiero teraz uczciwie ocieplić. a tu już po ociepleneniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 31.08.2013 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Doprowadziłem PEX-a do grzejnika drabinkowego w górnej łazience A oto pomocnik w sprawach cięcia styropianu pod wylewkę. Przyda się potem do ocieplania elewacji zewnętrznej oraz izolacji dachu. Będzie po zakończeniu prac do odsprzedania. Przecinarka do styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 31.08.2013 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 No i w końcu został tylko do ocieplenia pokój nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 02.09.2013 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Wczoraj coby się nie nudzić - przez 5h machnąłem na budowie troszkę ocieplania w pokoju nad garażem. Tu idzie w przeciwieństwie do reszty 9cm grubości w 2 warstwach (4+5cm) z uwagi, że garaż pod stropem jest nieogrzewany. Sufit od dołu też będzie dodatkowo ocieplony. Puściłem też dodatkowo w cztery rogi kabel do głośników na stropie pod styropianem. Nie będą się walały kable po pokoju w przyszłości. Pomyśleć, że ten pokój ma tyle powierzchni ile obecnie zajmuje całe nasze mieszkanie w którym gnieździmy się w 5 osób czyli 55m2. Niewyobrażalne to jest jakoś. Najgorsze są te docinki i wyżłobienia pod kable i rury. Jednak mimo takiej powierzchni idzie znacznie szybciej jak w mniejszych pokojach gdzie szły rury WM, które szły łukowo, nieraz po kilka oraz kanały dgp, odkurzacza, czy centralnego, nie mówiąc już o wiąchach peszli od elektryki. Tam to była masakra. Poszedł też już karton pianki -a co niech będzie dobrze i ciepło. Dobrze, że mam ta przecinarkę do styro to bruzdy ucięcia czy podcięcia to pikuś. Dłużej schodzi się z odmierzaniem niż z cięciami. Teraz zostało w tym pokoju już "najlepsze" czyli wokół rur co oraz WM. Czyli najwiecej pierdo... Edytowane 2 Września 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 02.09.2013 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Pomoże ktoś? Zapewne wielu ma to już za sobą. Proszę o praktyczne wskazówki samorobów. Od zewnątrz na balkonach będzie położona papa a na niej folia - obie wywinięte do góry pod ramę okna. Na to wszystko styropian i wylewka na balkonie. Później balkon ociepli się od czoła i od spodu. Folę na papę daję extra aby w razie czego papa nie żarła styro. A pod papę balkon wymażę też jakimś mazidłem. Mam zagwozdkę tylko jak zakończyć wylewkę od zewnątrz balonu przy ramie okna aby ograniczyć straty ciepła na styku rama beton wylewki balkonu? Czy lać ją do prawie do ramy okna z jakąś dylatacją 2-5mm. Czy może wsadzić tam jakiś pionowy pasek styro gr. 2-3cm. Tylko jak to potem uszczelnić od góry przed wodą. Jakieś obróbki blacharskie nie mają sensu gdyż nigdy nie połączy się blachy z betonem. Inna praca i rozszerzalność. Co radzicie lub jak to się rozwiązuje? rys jak to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 05.09.2013 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Przecinarką robi się super. Nie ma syfu w postaci wszedzie walających się kulek styro. Można robić bez problemu rowki czy podcięcia. Sam proces trwa sekundy. Można też zrobić sobie dowolną grubość płyty. Nie ma obawy, ze coś zostanie. Mi zostało z ocieplenia płyty fundamentowej grubsze to sobie spokojnie poprzecinałem jak mi pasuje. Nie ma różnicy od oryginału. Przed wylewką muszę zrobić przynajmniej jedną warstwę pustaków do szachtu na kanały i inne przewody. Brak czasu na więcej potem po wylewkach i dachu dokończę. Dziś plan jest zakończyć w końcu izolację. Do soboty muszę rozłożyć folię oraz położyć podłogówkę oraz przygotować balkony. Edytowane 5 Września 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 05.09.2013 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Prysznic górnej łazienki Kolejna sprawa to jak zalać pod prysznic i odpływ liniowy. Będzie bez brodzika jedynie płyta kamienna ze spadkiem na równi z pozostałymi płytkami. Żeby było trudniej pod prysznicem ma być ogrzewanie podłogowe. Główny powód to aby kiedy działa podłogówka nagrzewała się też płyta brodzika. Będzie ciepło w stopy po wejściu przed odkręceniem wody, szybciej też będzie wysychać. Niechcący też przez to wyjdzie większa powierzchnia grzejna podłogi a tej w łazience nigdy za wiele. Odwodnienie liniowe z syfonem już kupione. Idea jest mniej więcej taka Edytowane 5 Września 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 11.09.2013 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 (edytowane) Izolacja pod wylewką. Napiszę coś na temat izolacji pod wylewkę na poddaszu. Powiem Wam, ze to był koszmar. Wszędzie jakieś rurki, kanały, peszle. A to od ogrzewania , a to od odkurzacza a to od wody a to od wentylacji a to od dgp a to elektryczne a to inne już nie pamiętam od czego, etc. Zeszło się ponad tydzień popołudniami z sobotami - chyba 1,5tyg. Nie mówię tu o jakimś rzuceniu paru płyt na odwałkę i zasypywaniu piaskiem tego co się nie da. Mówię o porządnym ułożeniu na mijankę w dwóch warstwach z podcięciem na każdy kabel, kanał rurę otulinę. Podcięcia są nie tylko po linii prostej i skosie ale również łukowe we wszystkie strony itp. Tu się mocno przeliczyłem z czasem. Zużyłem też z karton pianki. Ale mrówka się nie przeciśnie. A wierzcie mi wiem co mówię,20cm pod płytę fundamentową ułożyłem w 2-3h z przerwami na piwko:lol2: Więc wiem co mówię tu nie ma porównania. Taka sama powierzchnia przecież tylko parter. Z tego co patrzyłem na ceny ofert za standardową robotę na standardowych domkach wg ofert za taką pracę waha się od 600zł do 1500zł za standardowy domek. Podkreślam standardowy. Tylko, że u mnie już by w tyle czasu nie zrobili. Więc pewnie i cena była by inna. Jak by już ktoś podjął się to wiadomo jakby to zrobił aby szybciej i tak będzie zakryte. To w kwestii wyjaśnienia - ja też u sąsiada ( ma normalny dom-jak się robiło 10 lat temu- buduje się obok) machnąłbym to w jedno/dwa popołudnia ale nie u mnie. Edytowane 11 Września 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 11.09.2013 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Wczoraj wieczorem na zakończenie jeszcze rozłożona została folia w pokoju nad garażem. Oznaczone kanały blaszane aby nie deptać i nie pognieść. Dziś akcja foliowanie oraz podłogówka czyli start układania pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 11.09.2013 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 (edytowane) DGP informacja dla pawelz33 i innych. Czy kanały 150x50 będziesz jakoś izolował co by ich temperatura nie topiła storo ? /jak i czym ?/ Tak izoluję wełna rockwool pod posadzki - pisłaem jaką w którymś poście wcześniej. Robię to w ten sposób. Na strop pod kanał odzie 1,5cm tyle samo na wierzch, po bokach z obu stron po 3cm. Jak masz miejsce możesz dać pod spód i na wierzch grubiej ile ma płyta. Ja kupiłem 3cm i musiałem rozcinać na pół. Na to pójdzie folia alu aby wylewka nie weszła w wełnę. Czy rozprowadzenie powietrza będzie tylko grawitacyjne czy pomagasz jakąś turbiną ? ( ile mb odchodzi w bok od kominka ? ) Tylko grawitacyjne. Najdłuższy kanał ma 4,5mb reszta krócej 2,5-3-4mb. Nie chcę dodatkowych kosztów eksploatacyjnych. Mam nadzieję, ze będzie to działać. Tak to mniej więcej wygląda. Chyba wiadomo o co chodzi. Swoją drogą dużo ludzi robi na żywioł i nie przejmuje się styropianem stykającym się z kanałem dgp. Ja tak nie chciałem. Edytowane 11 Września 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 13.09.2013 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 (edytowane) Równolegle jak zapewne czytający wiedzą ( jeśli tacy są) robi się kilka instalacji. Oprócz wylewki i podłogówki. Wracam do DGP. Ponieważ potem już nie będę w stanie szczelnie skręcić i uszczelnić dolotów DGP do przejść typu kanał okrągły na kanał płaski podłączyłem to co trzeba Pod stropem nad miejscem kominka wyprowadzone 3 rury do DGP, które potem będą stosownie przedłużone. Rur w sumie będzie 5. Dwie brakujące są zrobione z ceramiki przez strop i wchodzą w ścianę obok komina muszę tylko wyciąć otwory pod stropem w ścianie po obu bokach komina do podłączenia tych 2 dodatkowych rur DGP ( gdyż obecnie są zaślepione-jeden po lewej widać). Ale to potem- będzie to robota od dołu. Od góry są już podłączone z kanałami płaskimi wszystkie. Nie stosuję jednorazowych rozwiązań do kominka z rur flex alu od wentylacji jak to jest w zwyczaju. To rozwiązanie nie ma sensu. Owszem jest proste i tanie ale jest też tylko atrapą i złudzeniem wykonania, z czasem po prostu nie funkcjonuje. Te rury nie są dedykowane do tego typu rozwiązań. Nikt nie stosuje natomiast stalowych spiro bo są drogie. Gdy aluflex średnicy 150mm kosztuje 15-25zł za 3mb to taka przeznaczona do tego celu blisko 200zł za 3mb. Obudowy nie mam zamiaru rozwalać więc poszły do montażu rury z blachy z ocynkiem. Mam nadzieje, że będzie i rozsądnie cenowo i poprawnie. Edytowane 13 Września 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 18.09.2013 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Budowa idzie dalej. Dzień za dniem powoli i ociężale ... Podłogówka była tylko kropką nad i i zwieńczeniem prac przygotowawczych do niej. Jedno - dwa popołudnia (lub dniówka) i gotowe. Robota czysta lekka i przyjemna. W ruch poszła rura Pex Herz-a typ FH czyli do ogrzewania podłogowego. Jest jedną z droższych z marek na rynku. Niby kupując no name w markecie po 1,6-1,7mb zaoszczędził bym 500-600zł. Czy przepłaciłem tego nie dowiem się pewnie nigdy. Powiedzmy, że to cena świadomości świętego spokoju w myśl zasady - to co nie wymienisz, nie wyjmiesz dawaj sprawdzone i z górnej półki. Rura gnie się dobrze w ręku (choć wymaga pewnej siły), ładnie się układa jak się dobrze kręci kręgiem nie sprężynuje i nie pieje nawet bez spinek. Na innych nie robiłem więc nie mam porównania. Rozstaw 10cm troszkę więcej uwagi wymagał. Program podał dla rozstawu 25cm -526mb a garderobę połączył z hallem na 58mb, dla łazienki wyliczył 94mb z rozstawem 10cm. Jak to bywa na żywca zaszły modyfikacje przy wykonaniu na budowie. Głównie z tytułu, że korytarz nie ma osobnej pętli a zasila się dolotami lub powrotami innych obwodów, które przez niego przechodzą. Garderoba zaś dostała osobną pętelkę długości 21mb z uwagi na małą powierzchnię powstała do dyspozycji. Po obu stronach zostawione po 65-70cm od ścian na szafy. Poszło 600 spinek dł. 5cm. Realnie obwody wyszły następująco: Pokój 1 długość 70mb rozstaw 25cm Pokój 2 długość 65mb rozstaw 25cm Pokój 3 długość 50mb rozstaw 25cm sypialnia długość 45mb rozstaw 25cm łazienka długość 86mb rozstaw 10cm nad garażem pętla 1 długość 76mb rozstaw 25cm nad garażem pętla 2 długość 79mb rozstaw 25cm nad garażem pętla 3 długość 85mb rozstaw 25cm garderoba długość 21mb rozstaw ok 15cm ( powierzchnia grzejna tylko na środku pomieszczania) Razem 9 obwodów 577mb To chyba dobry wynik jak na wielkość poddasza do ogrzania (145m2) Wg komputera wychodziło 687mb. W programie dałem opcję przyłączy wirtualnych a nie rzeczywistych i program na same przyłącza zliczył łącznie extra 99,7mb ( z czego zdawałem sobie sprawę ale nie chciało mi się robić dokładnych ) czyli same obwody bez przyłączy 587mb. Czyli zgodne prawie z tym co wyszło w rzeczywistości. Teraz należałoby zrobić wylewki. Trzeba będzie niestety wpuścić obcą ekipę. Sam tego nie zrobię w jeden dzień. Potrzeba zrobić 145m2 + 16m2 balkonów. czyli ponad 161mb na tym poddaszu do wylania. Nie mam sprzętu i doświadczenia, nie zrobię tak równo jak mam nadzieję ekipa. Swój power oraz czas wolę poświęcić na bardziej koszto-chłonne elementy budowy jak dach, tynki wewnętrzne, ocieplenie zewnętrzne i elewację, sufity podwieszane oraz izolację dachu. Tam będą grube kwoty na robociźnie. Tradycyjne foty. łazienka rozstaw 10cm grzany brodzik, brak rur pod wanną oraz stelażami bidetu oraz WC jeden z pokoi rozstaw 25cm garderoba jeszcze bez siatki na wierzchu pokój nad garażem 55m2, o jego powierzchni niech świadczy to, że dostał 3 pętle, które przy rozstawie 25cm mają i tak 240mb. podejścia pod rozdzielacz, chyba pokładam parami jedną rurę przed drugą bo w szeregu to raz że wychodzi strasznie szeroko te 18 szt a dwa, że chyba to będzie nie wygodnie do podłączenia pod rozdzielacz. Poradzi ktoś? Edytowane 23 Września 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 18.09.2013 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Odpływ liniowy. Wczoraj podłączyłem i ustawiłem odpływ liniowy. W trakcie wylewek zostanie podsypany betonem. trzeba będzie wtedy skontrolować ustawienie. Dziś akcja stelaż wc i bidetu. Muszę zrobić przed wylewkami mocowanie z uwagi, że przewodów w posadce jak mrówków o nie da się potem wcelować aby czegoś nie uszkodzić. Czekam na termin od szefa wylewkarzy albo przyjdą pod koniec tego tygodnia lub w następny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 23.09.2013 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Izolacja i ocieplenie balkonów. Z racji, że ekipa od wylewek przychodzi w środę dokończyłem spokojnie kilka rzeczy. Zakończenia wylewki przy schodach na klatce schodowej dostały szalunki. Płyty balkonowe dostały pierwszą izolację abizol-r, na to poszła papa, na to folia (aby papa nie "gryzła" styro), na to styro, na to folia i na to pójdzie wylewka. dołożyłem też 2 cm styro pod oknem (jest 8cm łącznie) grubiej się nie da rama ma 9cm), oraz zrobiłem specjalne kliny pod papę (żeby jej nie łamać pod kątem 90st.). Będą one też zawsze coś docieplać. Dodatkowo planuję tam gdzie ściany, nie dolewać od końca tylko zrobić już kawałki pionowej izolacji ścian szer. ok 19-20cm (troszkę mniej niż docelowa grubość ocieplenia aby zrobić ala kapinos). Nie będzie w ten sposób przemarzania z wylewki balkonu na ścianę, gdyż obecnie poszło tam tylko 4cm izolacji. Zrobiłem też szalunki balkonów - niby można bez ale zawsze będzie lepiej zagęszczone niż formowane na żywca betonem kantów. Nie rozjedzie się też izolacja styropianowa i nie porobią się w niej szpary. Jutro pozostał ostatni balkon i akcja dach.. Edytowane 29 Września 2013 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts