hektor80 23.09.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Mam pytanko odnośnie DGP i podłogówki. Czy kładłeś podłogówkę na poddaszu w miejscu gdzie biegną kanały płaski DGP czy może starałeś się omijać te miejsca? Ja mam właśnie taki dylemat. Boję się że gorący kanał może uszkodzić PEX'a. Na poddaszu zmieszczę nie więcej niż 6cm styro wiec prawdopodobnie zlicuje mi się on z kanałem+rękaw ociepleniowy. Nie wiem czy sam ten rękaw będzie wystarczającym zabezpieczeniem. Ewentualnie myślę nad tym żeby strop podkuć tak ze 2cm po to żeby jeszcze na tym kanale położyć wełnę która dodatkowo oddzieli gorący kanał od PEX'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 11.10.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Witam. Pisz dziennik bo piszesz ciekawie. ja mam subskrypcje i jak coś wrzucisz to przeglądam. U mnie ze względu na pracę za granicą zlecam więcej ale izolacje robiłem w większości sam z rodziną, zawsze sprawdzam na koniec jak robi ktoś inny. Za montaż okien z taśmami dopłaciłem 1500 zł, montażysta z forum. Dużo twoich przemyśleń jest zbieżnych z moimi, zwłaszcza co do forum i spadku jakości tutaj. pozdrawiam pisz dalej bo warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galileo87 05.12.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Witam, Niedawno trafiłem na Twój dziennik i w ciągu 2 dni przeczytałem cały. Planuję startować z budową w 2016, domek troszkę mniejszy lecz konstrukcyjnie podobny. Na pewno Twój dziennik pomoże mi uniknąć wielu błędów inwestora amatora, dlatego czekam z niecierpliwością na kolejne wpisy Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 06.12.2015 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Mam pytanko odnośnie DGP i podłogówki. Czy kładłeś podłogówkę na poddaszu w miejscu gdzie biegną kanały płaski DGP czy może starałeś się omijać te miejsca? Ja mam właśnie taki dylemat. Boję się że gorący kanał może uszkodzić PEX'a. Na poddaszu zmieszczę nie więcej niż 6cm styro wiec prawdopodobnie zlicuje mi się on z kanałem+rękaw ociepleniowy. Nie wiem czy sam ten rękaw będzie wystarczającym zabezpieczeniem. Ewentualnie myślę nad tym żeby strop podkuć tak ze 2cm po to żeby jeszcze na tym kanale położyć wełnę która dodatkowo oddzieli gorący kanał od PEX'a Dopiero zobaczyłem twój komentarz i pytanie. Jeśli nie za późno odpowiadam. Moje kanały DGP były dookólnie izolowane wełną stropową własnoręcznie przycinaną. Poczytaj dziennik opisywałem. Jest taka twarda wełna stropowa w płytach. Tnie się je nożem jak chce. Również grubość. Dlatego podłogówkę kładłem jak mi pasowało. Tą izolację DGP robiłem przede wszystkim nie w obawie o PEX-a ale w obawie o styropian posadzkowy pod wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 06.12.2015 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 W dzienniku na razie nuda. Na ile pogoda da idzie ocieplenie zewnętrzne. Po pracy już nie da się bo ciemno pozostają tylko soboty i niedziele oraz dni wolne. A pracować zawodowo trzeba i zarabiać na chleb. Dlatego się tak rozwleka. Jak przyjdzie zima wracam do środka i wełna + kartongips + tynkiPlan wprowadzić się do nowego domku w 2016. Miesiąca nie wytypuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 15.12.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dopiero zobaczyłem twój komentarz i pytanie. Jeśli nie za późno odpowiadam. Moje kanały DGP były dookólnie izolowane wełną stropową własnoręcznie przycinaną. Poczytaj dziennik opisywałem. Jest taka twarda wełna stropowa w płytach. Tnie się je nożem jak chce. Również grubość. Dlatego podłogówkę kładłem jak mi pasowało. Tą izolację DGP robiłem przede wszystkim nie w obawie o PEX-a ale w obawie o styropian posadzkowy pod wylewką. Dzięki za info. Ja w końcu zrezygnowałem z DGP w posadzce. Miałem na to tylko 7cm i wg. znawców od kominków, tutaj na forum, jest to zdecydowanie za mało. jakbym miał 10cm styro to bym się zdecydował. Będę robił DGP w zabudowie karton-gips i wywiewy na górze...niestety Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 06.01.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Wyszedłeś z kosztami za m2 więc odpowiem jak to u nas wygląda. Za sam materiał 23000 zł za całość, dom jak w stopce po podłodze ok 200m2 plus 15m2 kotłowni i 40 m2 garażu, na dziś jest ocieplenie poddasza 30-40cm i stelaż pod karton gips, rozprowadzona wentylacja, ocieplone ściany, ale bez tynku str., w sumie materiału zawarte jest też około 70 m2 ogrodzenia z 70 aut ziemi, studnia kopana na 11 kręgów. do tego podłącze prądu, podłącze wody i kanału, i hydraulika w całym domu i elektryka. Najdroższy z tego jest dach ku przestrodze budujących domy z dachem kopertowym. robocizna w większości była cudza ale ocieplenie, wentylacje i wiele drobnych wykonałem sam z rodziną w czasie urlopu. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez byggmol dopiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts