michcia1 08.07.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Jakis czas temu właściciel sąsiednich działek sprzedał 2 działki rolne. Teraz na części powstaje murowane ogrodzenie. Na części, bo działki są długie na ok. 600m. Obecny właściciel grodzi prostokąt 50x100m. Chciałabym wystąpić o WZ dla swojej działki. Nie ma Planu zagospodarowania. Wokół nie ma zabudowań. Jak sie dowiedzieć, co tam powstaje? Bo nie daj Boże jakiś warsztat, sala weselna albo coś.... Gdzie pytać?Właściciela nie mogę zastać na działce (bywam tam tylko w weekendy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 08.07.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 WitamPowinnaś dostać kopię WZ sąsiada, ale pod warunkiem, że bezpośrednio graniczysz z jego działką. Natomiast jeżeli odgradza Cię droga to dowiesz się dopiero jak sąsiad zbuduje.Możesz popytać w gminie choć na wiele nie licz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcia1 08.07.2013 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Powinnaś dostać kopię WZ sąsiada, ale pod warunkiem, że bezpośrednio graniczysz z jego działką.Możesz popytać w gminie choć na wiele nie licz. Kopię WZ? Gdzie? W gminie? Graniczę bezpośrednio - z ogrodzeniem , bo nie wiem, w której części jego działek będzie budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 08.07.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 (edytowane) Gmina przysyła Ci kopię WZ, ponieważ możesz to wtedy oprotestować (czy jakoś tak). W WZ będzie określone gdzie i co będzie budował. Edytowane 8 Lipca 2013 przez wp03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcia1 08.07.2013 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Ok. Już rozumiem. Ale ogrodzenie już na ukończeniu, a ja żadnego pisma nie dostałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 08.07.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Ogrodzenie zgodnie z prawem może stawiać na swoim gruncie od strony pól, innych działek bez zgłoszenie pod warunkiem, że do wysokości 2,2 metra. Na to nie dostaniesz żadnego pisma.O ogólnych założeniach co wolno na danym terenie budować/zakładać dowiesz się w Gminie ze studium -to są informacje jawne i powinni Ci je udostępnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcia1 08.07.2013 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 O ogólnych założeniach co wolno na danym terenie budować/zakładać dowiesz się w Gminie ze studium -to są informacje jawne i powinni Ci je udostępnić. Ze studium wynika, że są to tereny rolnicze . Ale nie wygląda mi (to ogrodzenie) na jakąś działalność rolniczą. Za ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 08.07.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Ważne jest jaka zabudowę przewidują lub dopuszczają na tym terenie: zagrodową, mieszkaniową (jednorodzinną) czy mieszkaniowo - usługową czy inną.Już mieszkaniowo- usługowa dopuszcza lokowanie zakładów produkujących nie tylko na potrzeby rolnictwa ale np. budownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcia1 09.07.2013 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Tak to wygląda: http://img822.imageshack.us/img822/4284/qwjr.png Moja jest działka 39/2. Sąsiad, który grodzi część swojej działki, ma 40/2, 41/2 i 42/2. Jeśli będzie coś budował na działce 41/2 lub 42/2, to ja pewnie nie będę powiadomiona, bo nie sąsiaduję bezpośrednio . Grodzi co prawda przez wszystkie 3 działki (na szerokość). Jak sie w tej sytuacji dowiedzieć, co tam będzie? Studium nie zawiera informacji o przewidywanej zabudowie. Na teym terenie jest "biało" bez żadnych oznaczeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts