Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wody - problem przeciekania wody przed ściane

tracer0012

Recommended Posts

Witam.

Z racji iż jest to mój pierwszy i zapewne nie ostatni post na tym forum serdecznie pozdrawiam wszystkich budujących.

Ok do rzeczy - jestem na etapie zrobionej płyty fundamentowej, i ... zamontowałem już niebieską rurę która będzie doprowadzać wodę do domu przez ścianę. Rurkę zamontowałem jak najniżej w pomieszczeniu obniżonym o 1 metr, z myślą aby rura z wodą nie zamarzła. I pojawił się problem przeciekania wody przez własnie tą rurkę - konkretnie rzecz ujmując przeciek pojawia się między ścianą a otuliną piankową ( taką szarą ) oraz pomiędzy tą szarą otuliną a rurą niebieską. Nie mam pomysłu jak zaizolować tą rurę z zewnątrz żeby woda nie przedostawała się pomiędzy tą otuliną a rurą. z zewnątrz oczywiście wszystko zaizolowane, posmarowane dysperbitem, folią kubełkową, styropianem i t d... dodam iż rura ta z racji tego iż umiejscowiłem ją tak nisko znajduje się już zamurowana w chudziaku.

Proszę o pomysły jak z tym poradzić sobie - czy wykuć rurę i umiejscowić ją wyżej - możliwość zamarzania rurki w przyszłosci, czy.... hmm

Narazie jest zamontowana sama rura z otuliną szarą bez docelowego przyłącza.

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Cóż, jeśli już teraz przecieka, to czarno widzę uszczelnienie za kilka lat. Nawet jak teraz je poprawisz. Jak wysoko masz wodę?

O zamarzaniu należy pamiętać, ale nie demonizować. Zaizolujesz porządnie termicznie, od góry możesz dać płytę styropianu, jak się bardzo boisz, to kabel grzewczy na ostatni kawałek, ten płytszy. W razie W rozmrozisz sobie.

Jak masz dostęp do przejścia, które przecieka to spróbuj wyciąć otulinę i zastąpić uszczelnieniem łańcuchowym. Przykładowo takim. Są też inne przejścia szczelne. Łańcuchowe da się założyć bez dostępu do końca rury - jak masz taki dostęp to lepsze (tańsze) będzie lite w formie dwóch pierścieni stalowych i gumy między nimi. Warunek podstawowy - w miarę gładki otwór w betonie, przez który wprowadziłeś rurę. Znajdziesz w dobrej hurtowni, albo wygoogluj sobie. Zastosowanie mas (bitumicznych albo silikonowych) z kartusza nie zawsze jest skuteczne.