tracer0012 08.07.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Witam. Z racji iż jest to mój pierwszy i zapewne nie ostatni post na tym forum serdecznie pozdrawiam wszystkich budujących. Ok do rzeczy - jestem na etapie zrobionej płyty fundamentowej, i ... zamontowałem już niebieską rurę która będzie doprowadzać wodę do domu przez ścianę. Rurkę zamontowałem jak najniżej w pomieszczeniu obniżonym o 1 metr, z myślą aby rura z wodą nie zamarzła. I pojawił się problem przeciekania wody przez własnie tą rurkę - konkretnie rzecz ujmując przeciek pojawia się między ścianą a otuliną piankową ( taką szarą ) oraz pomiędzy tą szarą otuliną a rurą niebieską. Nie mam pomysłu jak zaizolować tą rurę z zewnątrz żeby woda nie przedostawała się pomiędzy tą otuliną a rurą. z zewnątrz oczywiście wszystko zaizolowane, posmarowane dysperbitem, folią kubełkową, styropianem i t d... dodam iż rura ta z racji tego iż umiejscowiłem ją tak nisko znajduje się już zamurowana w chudziaku. Proszę o pomysły jak z tym poradzić sobie - czy wykuć rurę i umiejscowić ją wyżej - możliwość zamarzania rurki w przyszłosci, czy.... hmmNarazie jest zamontowana sama rura z otuliną szarą bez docelowego przyłącza. Z góry dziękuję za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 09.07.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Cóż, jeśli już teraz przecieka, to czarno widzę uszczelnienie za kilka lat. Nawet jak teraz je poprawisz. Jak wysoko masz wodę? O zamarzaniu należy pamiętać, ale nie demonizować. Zaizolujesz porządnie termicznie, od góry możesz dać płytę styropianu, jak się bardzo boisz, to kabel grzewczy na ostatni kawałek, ten płytszy. W razie W rozmrozisz sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracer0012 11.07.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Jak popada to troche cieknie - jeszcze nie mam drenaży zrobionych ale jest juz na okolo zasypane ziemią. Pal licho z zamarzaniem ale co z tym przeciekaniem wody pomiędzy rurką plastikową a otuliną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.07.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Jak masz dostęp do przejścia, które przecieka to spróbuj wyciąć otulinę i zastąpić uszczelnieniem łańcuchowym. Przykładowo takim. Są też inne przejścia szczelne. Łańcuchowe da się założyć bez dostępu do końca rury - jak masz taki dostęp to lepsze (tańsze) będzie lite w formie dwóch pierścieni stalowych i gumy między nimi. Warunek podstawowy - w miarę gładki otwór w betonie, przez który wprowadziłeś rurę. Znajdziesz w dobrej hurtowni, albo wygoogluj sobie. Zastosowanie mas (bitumicznych albo silikonowych) z kartusza nie zawsze jest skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts