jarekjarek1719511509 09.07.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Witam Panów. Przeczytałem posty innych użytkowników pod względem interesującego mnie tematu, ale nie znalazłem w nich odpowiedzi na mój problem.Wręcz odniosłem wrażenie sprzeczności porad: np. "... jeżeli nie ma na rynku oryginalnych to kup samoprzylepne... " albo "... samoprzylepne do niczego się nie nadają, kupić tylko oryginalne! " Do rzeczy. Okna z przed 10-ciu lat.Blok - wielka płyta. Firmy produkującej jak i montującej okna dawno już nie ma na rynku.Wtedy był bum na okna - mała i duża ulga budowlana więc i firm było mnogo. Od roku zauważyłem, że przy obfitych opadach na okno, uszczelki zewnętrzne przepuszczają dużo wody do "międzyramia". Uszczelki są już "uklepane" i sztywne jak z plastiku. Okno nasłonecznione. Uszczelki są na stałe przylepione do ramy. Mają przekrój zwykłego ceownika z jednym bokiem dłuższym ( tym przylepionym ).Obecna ich grubość to 3,4 mm. Przeglądałem internet i podobnych nie znalazłem.Królują te na "wcisk". Zatem prośba o porade. Jak odkleić stare (trzymają sie znakomicie), jakie nowe kupić i gdzie, oraz czym i jak je przylepić. Może znajdzie sie przychylna i chętna osoba do porady , będę wdzięczny. Nie znam się w tym temacie a nie che głupot narobić. Dołączam foto marki okucia i foto uszczelki - choć marnie ja widać. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.07.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 No nie przesadzaj - na forum są też życzliwe Panie (bynajmniej nie ja)Firmy może już nie być, ale uszczelki powinny się jeszcze gdzieś znaleźć.. Z tym, że nie jestem przekonany czy ich wymiana coś istotnie poprawi. W pierwszej kolejności przesmarowałbym je sztyftem do uszczelek, ew. smarem silikonowym. W kolejnej - sprawidziłbym okucia - jak się całość sprawuje. Winkhaus miał pewnie takie rolki przestawiane ręcznie - być może da się u Ciebie zwiększyć docisk skrzydła?Wszystko to teoria, bo ze zdjęć niewiele widać i nawet jeśli nam wrzucisz fotki z troszke dalszej perspektywy - np. na wprost uszczelka w narożniku, większy fragment skrzydła z okuciem, moze na ramce przyszybowej lub klamce jest jakiś symbol który pozwoli zweryfikować producenta - wtedy będzie więcej punktów zaczepienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekjarek1719511509 10.07.2013 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Witaj Finlandio i ukłon za odpowiedz. Rzecz jasna czoła chylę przed paniami no i "rączki całuje" Masz racje, wspominając o regulacji docisku w okuciach.Cóż, miałem ją ustawioną na 1/2 teraz idąc za Twoją radą nastawiłem na całość.Liczę, że choć na krótko to pomoże.Uszczelek naprawde w sieci nie znalazłem i nie jest to sugestia aby ktoś to za mnie "odwalił" Smarem właśnie przeleciałem.Ale jak sztywne były tak są.Czas i słońce zrobiły swoje. Przy najbliższej burzy się przekonam. Prędzej czy pózniej i tak stane przed problemem wymiany uszczelek.Zatem lwia część moich pytań bez zmian.Rozumiem,że posiadasz doświadczenie w temacie.Zechciej poradzić.Pytania j/w. Jak odlepić stare dobrze sie trzymające? Czym przylepić nowe i skąd je wziąć? Dzieki za odpowiedz i z amatorskim pozdrowieniem czekam... http://forum.muratordom.pl/images/smilies/bye.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.07.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Dalej nie widzę lepszych zdjęć pozwalającyh bliżej zidentyfikować problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekjarek1719511509 12.07.2013 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Jestem... Ze zwłoką, ale urlopowy czas na całego, choć na pewno nie dla tych którzy zostali w firmie Okna obejrzałem z każdej strony, po producencie ani śladu. Okucia wydają się w porządku.Nie zardzewiałe, sprawnie działające.Nasmarowane.Okna otwierają sie bez oporów.Zrobiłem kolejne foto, mam nadzieje, że bardziej czytelne.Uszczelki podszybia wyglądają dobrze. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekjarek1719511509 12.07.2013 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 (edytowane) Foto cd. No i pytanie bez zmian.Jak odkleić stare (trzymają sie znakomicie), jakie nowe kupić i gdzie, oraz czym i jak je przylepić. Edytowane 12 Lipca 2013 przez jarekjarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oscyp 21.01.2017 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 cześć, wymieniłeś te uszczelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts