lobo0 09.07.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Witam, Mam 20-letnie schody zbrojone betonowe na zewnątrz budynku nieosłonięte od deszczu przez co teraz są bardzo zniszczone.Z jednej strony są przyklejone do domu, pod schodami jest pomieszczenie gospodarcze nieogrzewane.Chcę je wykończyć łącznie z położeniem płytek i zrobieniem balustrady. Zastanawiam się jakimi materiałami/technologią to wykonać aby to było wykonane poprawnie i przetrzymało parę lat bez problemów. W tym momencie schody są wyczyszczone z luźnych kawałków betonu, usunięty mech i pył i przygotowane do dalszych działań. Ja to widzę tak:- naprawa ubytków - czym?- montaż balustrady- hydroizolacja - czym?- klej i płytki Czy możecie wspomóc doświadczeniem, technologiami w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 09.07.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Osobiście jestem przeciwnikiem wykańczania schodów płytkami, ani to praktyczne ani bezpieczne, ale coś tam doradzimy. Napisz tylko jaki beton, jakie są ubytki i jak chcesz zamocować balustradę. Może jakieś zdjęcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 10.07.2013 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) Dzięki za informacje, płytki już mam przetestowane na balkonach i są dla mnie optymalne pod kątem cena/wygląd/antypoślizgowość (Gres Paradyż Idaho Klif R10).Ciężko powiedzieć jaki to beton bo wylewany był 20 lat temu, zdjęcie zrobię jak będę w domu.Ubytki są związane z korozją przez warunki atmosferyczne (odpryski, wypłukany beton) - jak wstawię zdjęcie będzie to lepiej widoczne.Barierkę chcę dokręcić z boku schodów ale dołożyć jeszcze styropian na ten bok i dopiero wtedy objechać to izolacją. Na tą chwilę to widzę tak:- Wypełnienie ubytków - jakaś masa wyrównująca - przykręcenie barierki z boku schodów- dołożenie od boku styropianu- Hydroizolacja - wybrałbym MAPELASTIC 1 warstwa + siatka + druga warstwa- płytki na jakimś kleju elastycznym Edytowane 10 Lipca 2013 przez lobo0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts