Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki prace trzeba wykonać przy schodach betonowych aż do położenia płytek

lobo0

Recommended Posts

Witam,

Mam 20-letnie schody zbrojone betonowe na zewnątrz budynku nieosłonięte od deszczu przez co teraz są bardzo zniszczone.

Z jednej strony są przyklejone do domu, pod schodami jest pomieszczenie gospodarcze nieogrzewane.

Chcę je wykończyć łącznie z położeniem płytek i zrobieniem balustrady.

Zastanawiam się jakimi materiałami/technologią to wykonać aby to było wykonane poprawnie i przetrzymało parę lat bez problemów.

W tym momencie schody są wyczyszczone z luźnych kawałków betonu, usunięty mech i pył i przygotowane do dalszych działań.

Ja to widzę tak:

- naprawa ubytków - czym?

- montaż balustrady

- hydroizolacja - czym?

- klej i płytki

Czy możecie wspomóc doświadczeniem, technologiami w takim przypadku?

Dzięki za informacje, płytki już mam przetestowane na balkonach i są dla mnie optymalne pod kątem cena/wygląd/antypoślizgowość (Gres Paradyż Idaho Klif R10).

Ciężko powiedzieć jaki to beton bo wylewany był 20 lat temu, zdjęcie zrobię jak będę w domu.

Ubytki są związane z korozją przez warunki atmosferyczne (odpryski, wypłukany beton) - jak wstawię zdjęcie będzie to lepiej widoczne.

Barierkę chcę dokręcić z boku schodów ale dołożyć jeszcze styropian na ten bok i dopiero wtedy objechać to izolacją.

Na tą chwilę to widzę tak:

- Wypełnienie ubytków - jakaś masa wyrównująca

- przykręcenie barierki z boku schodów

- dołożenie od boku styropianu

- Hydroizolacja - wybrałbym MAPELASTIC 1 warstwa + siatka + druga warstwa

- płytki na jakimś kleju elastycznym

Edytowane przez lobo0