Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o radę jak dokończyć niedotynkowane okna

Recommended Posts

Z powody wymianu kilku okien mam stan jak na zdjęciu:

otynkowanie.jpg

Ściany są otynkowane tynk cementowo wapienny, a przy kilku oknach nie obrobione cokoły. Moje pytanie jak to wykończyć:

- pojechać gipsem i wyrównać kątownikiem do gispu, wszystkie ściany i tak będę gładzone.

- ręcznie obrzucić tym samym materiałem tynk cementowo-wapienny, wyrównać pion przy desce, a potem na gotowo kątownik do gipsu i gips.

- skuć kilka cm przy ścianach wokół okien i wstawić kątownik do tynku cementowego a potem wygładzić gipsem

Proszę o radę i plusy i minusy tych rozwiązań lub podać inne rozwiązanie.

Witam,

można obrobić okna płytą k-g plusami tego rozwiązania jest mała pracochłonność, ale obrobka ta może mieć i wady, jak wiemy płyty chłoną wilgoć i może dojść do jej spęcznienia, choć jeśli okna są prawidłowo zamontowane sytuacja ta nie ma prawa wystąpić, a przynajmniej ja się z tym nie spotkałem, a bardzo często obrabiam tak okna. Oczywiście nie powinno być również problemu z obróbką tynkiem cw, ale jeśli ktoś będzie to wykonywał pierwszy raz to polecam szczelnie zabezpieczyć okna. plusami tego rozwiązania jest to że nic nie powinno się z tym dziać, minusów nie widzę ;)

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...

Radosławie zdecydowanie płyta KG bo? Bo szybko i po robocie? Tak nawet monterzy okien nie obrabiają okien.

Zastosowałem kątowniki stalowe i gips maszynowy /wiem że się oba materiały gryzą, ale aluminiowe były za małe i "wątłe"/. Kąty i piony wyszły lepiej niż "zawodowych" tynkarzy !

Zostały 2 okna zastosuję kątowniki stalowe i tynk CW o różnicy w wykonaniu i jakości dam znać.

Motor nie tylko jak się pierwszy raz coś robi trzeba zabezpieczyć teren działania wokoło.

Dzięki za odzew, myślałem że temat umrze. Na forum coraz więcej myślicieli zamiast praktycznych doradców.