zorba- 09.07.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 VITAM.... mam dom postawiony w stanie surowym otwartym. mam pytanie ? jeśli wstawię okna drewniane i dom nie będzie ogrzewany przez lata -bo nie będę jeszcze mieszkał w nim-, będę miał problem z wilgocią i tymi oknami? czy mi się po prosto powyginają- wypaczą ? czy nie bedzie miało to żadnego wpływu na okna? czy temperatura w zimie spada poniżej zera w nieogrzewanym domu? Jeśli wstawię te okna to też budynek będę równocześnie ocieplał . Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.07.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Okna się raczej nie powypaczają, bo będą zwyczajnie zamknięte (zaryglowane, wiec nie będą miały luzów). Ale przty nieogrzewanym wnętrzu w środku będzie panowała podwyższona wilgotność i może to znaleźć odbicie na wilgotności drewna=jego napuchnięciu. Dlatego byłbym ostrożny z takim rozwiązaniem. Mam takiego klienta - drzwi po 4-5 latach są szersze o dobre kilka mm i są na granicy możliwości regulacji. Z drugiej strony - po co kupowac teraz okna? By przeszła im gwarancja nim się wprowadzisz? Nie lepiej je solidnie zabić folią? Widuję tak "zamkniete" domy od paru lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts