Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inne podejście do samowystarczalności energetycznej w zakresie CO.

Recommended Posts

Co wy tacy pozbawieni siły? Jak wziąłem do ręki kalkulator ,to nic się nie zmieniło.Pisałem przecież,że świadomie powietrze zużyte puszczam na poddasze aby zminimalizować straty przez dach.Tak więc pierwsza prosta wymiana jest już realizowana. 2,5kWh z tych 23,42.Zostaje ok.21kWh.Z określonej ilości powietrza o określonych w miarę stałych parametrach,wychodzi mi,że prosta wymiana w zbiorniku z ZWU i ogniwami peltiera jest bardziej efektywna w sensie energetycznym i finansowym niż powietrzna PCi z dolnej półki.Nie śmiem prosić o weryfikację tej tezy bo towarzystwo z sił opadłe,ale gdyby ktoś ,coś to będę wdzięczny.Ostatecznie w peltiery wsadziłem parę PLN.Płaczu nie będzie.A może ktoś ma inne pomysły co z tym ciepełkiem zrobić?

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nydar,

nie łam się, tylko zrób ustrojstwo najlepiej jak potrafisz, baw się tym dobrze i opisz dla potomnych.

Pochwalą, nowi popytają.

Satysfakcja murowana i bezcenna ;-)

Jak myślę co liczyłem, o co próbowałem walczyć i jakimi wymyślnymi metodami to się teraz właśnie banan na twarzy rysuje.

Często roczne zyski były duuużo mniejsze niż krótki prywatny filmik w państwowej lotnej telewizji gdzieś między Sopotem a Zakopcem w 6,5 godz., czy też wydatek na jeden dobry stary napój w herbacianym kolorze ;-)

Reasumując 100% nie wyciśniesz.

Fizyka!

Gdyby nie tacy jak Ty ( my ), to nie byłoby wielu konstrukcji obecnie rutynowo funkcjonujących w domach energooszczędnych, wcześniej nie znanych.

Co wy tacy pozbawieni siły?

To raczej kwestia lenistwa - nie po to jestem po części informatykiem, żeby śmigać na kalkulatorze. Ściągnij naprawdę ten programik, można przemieszczać współrzędne na Molierze myszą i masz wyniki od ręki - to też miara postępu. Cały problem Twojej instalacji polega na tym, że uparłeś się odzyskiwać na krzyż, tzn. ogrzewać powietrze szarą wodą i świeżą wodę powietrzem. Gdyby nie to, problem byłby klasyczny. Gdzie bym nie szukał, nigdzie nie widzę sukcesów w osiąganiu Peltierami więcej niż 10% teoretycznego Carnota. Skoro tak, to wolę grzałkę. Bardzo chętnie wesprzemy jakkolwiek, ale gdzie jest ten potencjał do uzyskania czegokolwiek?

Na razie napiszę ze z tą wilgotnością to ślepy trop.

Liczysz

np 30m^3 razy ro powietrza 1,2 kg/m^3 razy różnica entalpi np od +30 RH 50% i na 15 st RH

90% i 64 kJ/kg dla 30 st i 50% i 40kJ dla 15 i RH 90% i jakiśeś tam kJ są i dzielisz to przez 3600

to masz albo kW moc lub analogicznie kWh .

bo kW to inaczej kWs . no i masz z tego potencjał mocy .

Edytowane przez מרכבה

Fakt .Uparty jestem ale ma to też dobre strony,bo nie zrażony negatywnymi opiniami RSŚ zainstalowałem ,trochę grunt pod chatą słońcem grzeje i zimą mam powietrze +/-18oC.Faktem jest,że czym bliżej wiosny tym zimniejsze ale średnia za sezon niezła.Rekuperator p-p w takim układzie bez sensu a z tym ciepełkiem trzeba coś zrobić.Póki co 2,5 kWh pochłania dach.ZWU zabierze jakieś 3,5-4kWh.Ogniwa ok.0,56-0,6kWh.Razem 6,5-7kWh niby nie dużo .Ale mam z tego ciut cieplejszą ZWU i ostateczną temperaturę CO na większą część sezonu.Pokrętną metodą liczenia wychodzi COP że ho ho.Wentylatorów nie ma bo już są w WM.Jedyny pożeracz prądu to ogniwa( ok.440W). Zdaję sobie sprawę że nie wycisnę póki co wszystkiego .Ale też nie jestem przekonany do powietrznych pomp ciepła,bo copy poniżej 8oC są beznadziejne i traktowanie takich pomp jako źródło ciepła zimą jest delikatnie mówiąc nadinterpretacją ich możliwości.Dlatego szukam podpowiedzi co jeszcze lub może inaczej.

ps.Peltiery jak już ludzie dopadną to albo zamrażać albo gorącą wodę produkować.Ja chcę tylko 3-4oC podnieść powrót z CO a przedmuchiwać powietrzem o ciut niższej temperaturze.Czyli stworzyć warunki max.korzystne.Jak najniższa różnica temp.między stroną zimną i ciepłą płytki.Na próbach wyszło 1: 1,4.Może błąd mierników bo nie precyzyjne.

Zna ktoś informację ile można faktycznie wycisnąć max. z ogniwa peltiera przy jak najmniejszej różnicy temp.?

Zna ktoś informację ile można faktycznie wycisnąć max. z ogniwa peltiera przy jak najmniejszej różnicy temp.?

Tak, 10% Carnota. Dla przypomnienia: temp. wysoka w K / rożnicę. Pamiętaj o różnicy Peltiera i otoczenia, żeby mieć jakąś wymianę ciepła. COPY powietrznych poniżej 8* są tragiczne? Masz nieaktualne informacje. Cop nominalny podaje się dla A7/W35, plus kilka stopni po obu stronach, na skraplaniu i odparowaniu, i właśnie w takich warunkach jest to 3,5-4,5 (inverter). Przecież glikolowe mają DZ w okolicach 0*. Rozumiem, że bardzo chcesz cokolwiek innego, ale "ja bym w to nie zainwestował".

U mnie powietrze po przepuszczeniu przez reku będzie mieć 9-11*C w sezonie grzewczym.

I szkoda mi się zrobiło tego osieroconego ciepełka w 170 m3 powietrza.

Wpuszczę sobie je do tej małej PCi przez jakieś 6-7 godzin.

Daje mi to COP ok. 2,7-2,8.

latem COP będzie jakieś 3,1-3,3.

Za pompą jest chłodnia :-)

PCi pracuje tylko w taniej taryfie ( oprócz wizyty stada młodych ciał chętnych kąpieli w wannie z hydromasażem ).

Czyli oprócz tych rzadkich imprezek - będzie tanio ;-)

1 KWh na CWU kosztować mnie będzie 11-13 gr.

Jak PCi nie pracuje, to wpuszczam sobie te powietrze z reku do garażu.

Wiem, wiem..., ale to też opanowałem.

Czyli mam dodatkową lodówkę i zawsze o 2-3 stopnie cieplej w nieogrzewanym garażu.

I żadnej automatyki, tzn. przepustnic.

Wentyle w reku stale robią swoje.

A PCi swoje.

Bezobsługowo.

Miałem na myśli PCi z niższej półki.Te ze średniej za 7-10kPLN nawet jakby się nie psuły i nie wymagały przeglądów przez naście lat ,to 470-670PLN/rok samej amortyzacji.Grzejąc prądem i trzymając ręce w kieszeni płacił bym 1000PLN/rok.Oboje wiemy że nie istnieje pompa która by bezawaryjnie pracowała 15-cie lat.Stąd przy małym zapotrzebowaniu na ciepło pompa wydaje się nie mieć sensu.

Co do ogniw .Wykonałem próbę na powietrzu wewnętrznym +22oC i wilg.40%.Temp.wody wypływającej z głowic miedzianych ok.20oC ,a temp wody zasilającej 12oC.Mierzyłem prąd ,czas i wszystkie parametry żeby zobaczyć ile prądu zużyły ogniwa a ile by zużyła grzałka aby podgrzać wodę.No i wychodzi 1:1,4.Albo pomiary do doopy albo tak jest.

Ty do garażu .Ja na poddasze.Jak się to odpowiednio zrobi to będzie działało.Z tym że o chłodni nie marzę,więc szukam innych rozwiązań.W PCi nie wierzę,bo to trochę przerost formy nad treścią.Tak samo jak kombinowanie ze zmniejszeniem kosztów ogrzewania przy zapotrzebowaniu 2100kWh.

Traktuję to wyłącznie jako zabawę.A jak się przy okazji coś uda to świetnie.

Też nie mam automatyki,jedynie on/off które i tak nie jest wykorzystywane.Nawet jak są otwarte okna to WM działa.

nydar,

ja Cię nie zniechęcam, ale kibicuję!

Ciekaw jestem efektów bo to inne podejście.

Nie wiem czy słuszne, bo nie policzyłem. Ty możesz wiedzieć więcej, szczególnie, że to Twoja instalacja.

Sądzę, że wszyscy tutaj próbujemy pokazać ( w dobrej wierze ) potencjalne słabe strony.

Osobiści wybrałem inną koncepcję, lepszą dla mnie, a czynników i składowych wyboru było więcej niż tylko cena i COP. Również m.in. brak czasu psi=0.98 i poziom lenistwa = 10e6,

P.S.

Pozwoliłem sobie tylko w Twoim wątku opisać swoją koncepcję.

Świetnie,że przedstawiłeś swoją koncepcję.Liczę,że nie będziesz jedyny.Może przesadzam z tą agresją do powietrznych pomp?

....w dobrej wierze potencjalne słabe strony.Musisz przyznać że to językowa łamigłówka.

Mamy podobny wskaźnik lenistwa.Dla tego co robię to robię z nierdzewki.Zakopuję i zapominam.Lub coś co nie wymaga regulacji ,pmpek,srompek i czujników.

U jaśka to trochę jest inaczej ,bo on podgrzewa wodę słońcem.Ma znacznie wyższe temperatury w kolektorze powietrznym.Ja mam zimą temp.18oC do dyspozycji i ilość 75m3/h.Rekuperatora p-p nie potrzebuję bo zasilam dom pow. o temp +/-18oC.Pierwszy pomysł to podgrzewać wstępnie ZWU i powrót z CO. I co jeszcze można z tym zrobić?A może odpuścić>

No przez Ciebie teraz przy remoncie robię podejście drugim pionem pod RSŚ będzie fi 110 i fi 75 na szarą wodę.

Masz rację to jest kombinowanie przy 2100 kWh na C.O parę set kWh kryje się w temperaturze między 18-22 st

Mnie odpowiada temp +18 w zimie przy +20 czuję że jest za ciepło przez wilg. RH ~70% .

Kolejna sprawa to sam system dostarczania energii cdn

No niby w domach izolowanych nie da się zastosować CO ale mi się udało.Musi być że jestem szczęściarzem
post #13.

Masz bufor z którego upuszczasz tyle energii trzeba, mniemam że kominek grzejąc bufor

spala drewno "żywym" ogniem jak byś miał kumin ceglanyj gruby na dwie cegły

to po sam dach jeszcze byś mógł odbierać ciepło z tego komina, przy kwasówie

tego ciepła jest prawie nic.

Po za tym afront do wykorzystania słońca przez okna, wiem zaraz naskoczysz że to nic.

Tylko że okna być muszą w norze siedział nie będziesz.

Widzisz dla niektórych RSŚ to mało zdatne urządzenie bo co tam te pare set kWh ...

ok ... ale przez okna tych kWh wpadnie te 150 kWh na m^2 w sezonie .

licząc TR okna na 40% .

nawet jeśli jeszcze z tego by zostało 0,5 to nadal masz 70kWh.

Następnie rozdzielenie systemu C.O od CWU ? czy w jednym miejscu grzeje i to i to ?

Edytowane przez מרכבה

Okna rzecz niezbędna .Mam ich całą ścianę.Jestem zadowolony z widoku.W sensie energetycznym to porażka.W sezonie grzewczym 2012/2013 miałem do 10-iu dni ze słońcem.Dodatkowo doba ma 24h z tego 3-4 są użyteczne o ile słońce świeci.Gdybym budował jeszcze raz dałbym taką samą ilość okien ale jeszcze lepsze .Zyski słoneczne zimowe bym olał.To nie ta szerokość geograficzna i nie ten klimat.

Wbrew pozorom,RSŚ to bardzo przydatna zabawka.Razem z GMC daje zimą +/- 18oC na świeżym powietrzu.Dysponujesz wtedy zużytym który możesz zagospodarować.Możesz zrezygnować z tradycyjnej WM z rekuperacją a to jest wymierna kasa.

Mam jeden bufor 1500L dla CO i CWU.Nawet jak nie ma słońca przez tydzień to mam ciepłą wodę.Zimą grzeję go kominkiem lub z lenistwa dwiema grzałkami po 1,5KW.Od wiosny do jesieni grzeje go kolektorem słonecznym.Musi być dobrze ogacony coby nie tracił i w lecie nie przegrzewał.Dałem 30cm izolacji.