Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inne podejście do samowystarczalności energetycznej w zakresie CO.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie tak jak pisze karolek.

Wszyscy psioczycie na TB.Uważam że to jest nieludzkie,krzywdzące.

Chciałbym oficjalnie podziękować szanownemu TB, dzięki któremu zaoszczędziłem (okazało się to niedawno) dobre 10-12 kPLN. Szacun chłopie.

Na czym, Szanowny Pan tak zaoszczędził.

Na czym, Szanowny Pan tak zaoszczędził.

Na moim przykładzie:

Zwiększenie izolacji płyty fundamentowej z 20cm do 30cm (XPS) dla 150m2 to koszt ok 6500zł. Zakup rekuperatora kolejne 6500zł. W sumie 13tys.

Wersja z odzyskiem ciepła ze ścieków i budowa GMC:

RSŚ - 500zł (?),

100mb rury PEX pod płytę fundamentową - 160zł

100mb rury PE fi 32 do POŚ'a - 220zł

pompa obiegowa - 250zł (?)

wentylator kanałowy - 350zł

Roboty tyle samo co układanie 3 warstwy XPS'a.

Suma: - do 2tys.

A efekt ? Lepszy niż dołożenie izolacji.

- Tato zarobiłem dziś 4.40zł

-jak synu

-pobiegłem za autobusem do szkoły

-O!!! Jakbyś pobiegł za taksówką zarobiłbyś 30zł!!!

Bardzo dobry styropian do gruntu to 250zł /m3 -

-Reku ---

A reku... Można za 15000 zł a można poszukać jak tu (FM ) piszący

kaszpir007

04-06-2012, 21:43

Uff ...

Właśnie wróciłem z ... i przywiozłem sobie rekuperator ...

Rekuperator kupiłem wraz z osprzętem (rury , anemostaty , skrzynka rozdzielcza) u Pana ...

Jako jedyny bezinteresownie pomógł mi dobrać przekroje rur i itd ...

Facet ma naprawdę olbrzymią wiedzę ...

Wybrałem dla siebie rekuperator Sentinel Kinetic B.

Dostałem dobrą cenę na wszystko i zapłaciłem 3000zł. Duża zniżka na rekuperator bo był z "wystawki" ...

I dom izolowany, nie ma centralnego - ( nie podał Pan kosztu) i wszystko działa.

- Tato zarobiłem dziś 4.40zł

-jak synu

-pobiegłem za autobusem do szkoły

-O!!! Jakbyś pobiegł za taksówką zarobiłbyś 30zł!!!

Bardzo dobry styropian do gruntu to 250zł /m3 -

-Reku ---

A reku... Można za 15000 zł a można poszukać jak tu (FM ) piszący

I dom izolowany, nie ma centralnego - ( nie podał Pan kosztu) i wszystko działa.

Widzisz Barth3z? Mówiłem ci byś z TB nie gadał. Ty o jednym on o drugim. On nie rozumie o czym jest w ogóle rozmowa. Będzie tak powtarzał głupoty dopóki będą chętni by mu odpowiadać. Bez sensu. Ignorować szkodnika!

Widzisz Barth3z? Mówiłem ci byś z TB nie gadał. Ty o jednym on o drugim. On nie rozumie o czym jest w ogóle rozmowa. Będzie tak powtarzał głupoty dopóki będą chętni by mu odpowiadać. Bez sensu. Ignorować szkodnika!

Spoko, będę się pilnował ;) Miałem nie pisać, ale coś mnie poniosło ;)

Można sobie przeanalizować straty do gruntu,określić mniej więcej ich realną wartość,na podstawie danych rzeczywistych.

Powierzchnia fundamentu 140m2 ,grubość izolacji na ścianach fundamentowych 10cm,grubość izolacji na chudziaku 18cm.

Grunt pod chudziakiem,nagrzany latem do ok.22oC.Przez ten grunt przechodzi świeże powietrze zewn.w ilości 75m3/h.Do gruntu dostarczana jest energia odpadowa w ilości ok.4kWh/dobę.Grunt do 15.04.2013r od naładowanych 22oC ,obniżał swoją temp.w sezonie grzewczym do 15,6oC.Dom zużywa do celów grzewczych ok.2100kWh .

Kto bardziej dociekliwy ,może sobie policzyć na tej podstawie straty faktyczne do gruntu przez izolację 18-cie cm.Nie będzie dużego błędu jak się założy średnią temp.powietrza zew.w sezonie grzewczym 3-3,5oC.

A zima w tym sezonie mroźna była.

• 4 months później...

,, Będzie bardzo dobra baza rzeczywistych danych zamiast dziwnych tez i teorii."

Peksa starałem się umieścić jak najdalej od ścian zewnętrznych fundamentu w rozstawie co 30-40cm . Razem na 140m2 po fundamencie dałem 100mb. Dwie nitki po 50mb. Z tym że zasilanie w osi budynku rozchodzące się na zewnątrz (najcieplejszy czynnik jak najbliżej środka). Posadowienie pod chudziakiem bezpośrednio.GMC współdziała z kolektorem zawsze,tzn. cały czynnik z kolektora przechodzi do bufora a po oddaniu w nim ciepła kierowany jest do pexa w GMC. Zawsze czynnik napływający do kolektora ma temperaturę panującą w obrębie GMC (15,6 -22/23oC) .Nie można grzać na zasadzie ,,ile wlezie" ,bo to co naładujesz uleci na zewnątrz w postaci pary wodnej.Z moich obserwacji wynika,że max.temp.pod chudziakiem to 22-23oC.

W tym roku zrobiłem eksperyment i GMC z wyjątkiem kilku dni na koniec sierpnia był odłączony.

O ile najzimniejsze powietrze po przejściu przez GMC i RSŚ leciało w połowie kwietnia i była to temp.15,6 oC, o tyle bez regeneracji tego lata, ma dzisiaj tylko 16,8oC mimo,że jeszcze nie było mrozów.Nie wiem jaka będzie temperatura powietrza na koniec tej zimy ale widzę wyraźnie że na pewno będzie niższa.

Drugie spostrzeżenie , to to że dom ,,zużywa" więcej energii cieplnej do ogrzewania. I tutaj również nie jestem w stanie określić o ile więcej ,ponieważ CO i CWU zasilana jest z kominka z PW .Subiektywne odczucie jest takie,że muszę palić o jakieś 0,5h dłużej. W zeszłym roku z bufora schodziło po 9-10oC/dobę przy temp.poniżej -10oC.W tym roku z bufora schodzi już teraz gdy przymrozki są nocą a w dzień nieznaczny plus.

Myślę że ten eksperyment pokaże ile faktycznie daje RSŚ i ile GMC.

Należało by porównać na dzisiaj moje 16,8 oC z wynikami jakie dają GWC pod domem bez wspomagania RSŚ.

ps. Nie martw się nie zbankrutuję na tym doświadczeniu :) .Opał do kominka mam za prawie darmo.

Nie tak. Zależność jest 140m2/100mb. Czyli na 200m2/140-150mb w rozstawie co 30-40cm. Przy takim rozstawie do fundamentów będzie kilka metrów(w zależności od kształtu budynku).Pex nie ma być ułożony na całych 200m2 a tylko w centralnej części .

Można ułożyć na ubitej pospółce i zalać chudziakiem.Przejścia przez chudziak zabezpieczyć otuliną np. izolacyjną.

Zasilać tak jak piszesz.

W tym roku nie nagrzało się bo jak pisałem wyżej ,kolektor nie zasilał GMC. Co do wysuszenia to nie ma tego zjawiska. Mam z boku fundamentu otwór przez który mogę sprawdzić czy piach pod chudziakiem jest suchy ( efekt straszenia mnie przez TB radonem dawno temu)

Skoro piszesz że masz 10-11oC,to znaczy że RSŚ daje jakieś 6oC. Ciekawe ile będzie na wiosnę.

Po to nie grzać ile wlezie bo się zepsuje. Jak nagrzejesz dużo to różnica ciśnień pary wodnej wywieje z pod chudziaka wszystko do jesieni.Wilgoć z dołu kapilarnie podlezie z powrotem i dupa ze słonecznej energii na potem. Umiar i jeszcze raz umiar.Ten układ to potencjalna pompa ssąco tłocząca. Jak odparujesz to z parą energia ujdzie.Z dołu wilgoć podejdzie i tak co roku. Dla tego musi być niskotemperaturowy.

Nie unikniesz przenikania pary wodnej z obrębu fundamentu na zewnątrz bez potężnych kosztów.A czy to ma sens to już nie wiem.Można próbować.

Ja uznałem ,że najkorzystniej jest wykorzystać to ciepło do podgrzewania powietrza bo jest to temperatura ostateczna. Dla CO praktycznie nie przydatna.Dla CWU jest tej energii za mało bo w domu energooszczędnym problemem jest CWU a nie CO.

No w fundamentach 10x20m, odsuwając 1m od nich upcha się ~360m PEXa. Jeśli chałupka pokręcona i trzeba zachować ten odstęp to będzie mniej. A jak ma być tylko w jednym miejscu to spoko, 150m wejdzie.

Tylko, że czujniki są już po całości...

Z drugiej strony jak jest kasa to dlaczego nie opętać wszystkiego i grzać ile wlezie (na to też jest kasa)?

a dlaczego nie zrobisz swojego ulubionego modelowania ? przecież kiedyś napisałeś że wystarczy domowy PC i wszystko jasne .....

też tak wykombinowałem. Mam taki sam grunt na to - glina ilasta po byku nieprzepuszczalna, jak z góry zamknąć to szczelnie-rozsądnie, to można będzie bankowo więcej jak nydar wpakować mam nadzieję (do 40stC) i spokojnie niskotemperaturowo czerpać - pętelkę PE32 do wstępnego podgrzania CWU można włożyć i połowę różnicy temperatur ZWU->CWU ogarnąć.

Nie ma myślę sensu alupex'a rozkładać gęściej jak co 40cm, chyba że ładowanie takiego GMC organizujemy w krótkim czasie - 2 miesiące pod koniec lata na ten przykład, ciepło rozejdzie się i tak, tylko wiadomo wyższe temperatury=mniejsza sprawność układu pozyskiwania ciepła ze Słońca niż u nydara i tu do tego należy zapiąć już dedykowane kolektory

To źli ludzie mówią że nie cierpię rekuperatorów. Są budynki które je powinny mieć i są takie które ich nie wymagają.

Wiem że byli już koledzy którzy próbowali grzać do wyższych temperatur z mizernym niestety skutkiem. Co nie oznacza że próbować nie należy ,a jak próby za własne pieniądze to i satysfakcja podwójna.

Swoją drogą nie wyobrażam sobie budowli typu fundament uszczelnić na parcie 40hPa gazu.W obrębie 200m2 będziesz miał możliwość zmagazynowania 88-100kWh na każdy stopień użytecznej temperatury. Bez ciągłego doładowywania zysku tyle co w pysku .

Dużo więcej nie wpakujesz - straty są ogromne, to coś nie jest niczym od dołu izolowane więc ile byś nie wpakował to i tak odbierze...

Święte słowa, dlatego umieszczenie pętli alupexa nie może być przypadkowe, w końcu nie chodzi o to żeby tę całą masę między fundamentami zagrzać do 40stC, bo to nierealne, ale żeby na koniec ładowania w obszarze pośrodku fundamentu w obszarze pętli miało te 40 i niech się rozłazi, w końcu różnie źródła podają - programy OZC przyjmują "głebokość okresowego wnikania ciepła" na ok. 3m, inne źródła np te o AGS mówią o "migracji ciepła w gruncie" i podają dane sezonowe-6m.

Woda wysoko załatwia temat na amen

Robiłem analizę zysków słonecznych gromadzonych w GMC oraz zysków z RSŚ i rozbioru ciepła przez system wentylacji .Nijak nie chce się to zbilansować jeżeli weźmiemy pod uwagę tylko pojemność fundamentu.Ciepło się rozłazi w dół i na boki . Z samej pojemności fundamentu 200m2 przy średniej nawet 30oC zgromadzisz użytecznej energii na poziomie 1000KWh. Ale to ciepło będzie uciekało przez folię na skutek przewodzenia w głębsze warstwy.Podgrzane głębsze warstwy będą traciły energię przez przewodzenie i parowanie.Izolowanie pod folią stawia pod znakiem zapytania sens ekonomiczny takiego przedsięwzięcia, zważywszy że można zmagazynować ok.1000KWh.

Budowano domy wykorzystujące niskotemperaturowe ciepło gromadzone w gruncie, wykorzystywane do utrzymania stałej +/- 2oC temp.w domu przez cały sezon, ale to przewalenie tysięcy ton ziemi i okrycie całości folią pod warstwą wierzchnią gruntu.Taki rodzaj nowoczesnej ziemianki. Nie wszyscy chcą w takich ziemiankach mieszkać no i koszty powalają.