Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany nośne z Bk a akumulacyjnoć ciepła??!!

Recommended Posts

Witajcie.

Buduję dom (murator M71) z BK gr. 600 (ściany nośne) i teraz stoję przed dylematem?

W tym roku planujemy SSO i za kilka dni wchodzą "dachowniki". Ściany nośne oraz konstrukcyjne wew. wykonane są z BK Solbet 600. W przyszłym roku planuję docieplenie zew. styro 20cm. W tej chwili mam pewien problem bo dom ma być energooszczędny i dorwała mnie "strzyga" o akumulacyjności cieplnej.

Po założeniu dachu murarze zrobią dopiero ścianki działowe i rozważam opcję zrobienia ich z silki. Wyczytałem, że silka ma b. dobre właściwości akumulacyjne (chyba najlepsze) a BK pod tym względem jest w ogonie, więc może by połączyć te 2 materiały. Z drugiej strony jeżeli planuję 20 cm styro na podłodze i 10cm jastrychu (ogrzewanie podłogowe) to czy ścianka działowa z silki 12 cm będzie miała jakieś znaczenie. W zasadzie to mam wiele opcjonalnych pytań dotyczących tego rozwiązania ale nie chciałbym za bardzo zanudzać.

Plany parter;

-ściany zew. 24 Solbet+ 20cm styro,

-posadzka na gruncie 20 cm styro+ podłogówka+10 cm wylewka,

Piętro (poddasze użytkowe):

-10cm styro+ podłogówka+ ok. 8-9cm wylewka betonowa,

-dach;

-miedzy krokwiami 20cm wełna+ pod krokwiami 15-20 wełna

zysków nie będziesz miał wcale, bo akumulacja to nie perpetum mobile , akumulacja poprawi komfort termiczny..bardziej zrównoważona temperatura..ale nie wpłynie na całościowy koszt. W ścianach zewnętrznych materiał akumuluje ciepło i oddaje je w każdą ze stron nie tylko do wewnątrz...a ścianki działowe z racji tego że są w kubaturze budynku wcale nie mają znaczenia dla energooszczędności

W pewnym sensie nie rozumiem tego co piszesz albo nie bardzo rozumiesz o co ja pytam. Miałem na myśli, że skoro już nie zrobiłem ścian nośnych z lepszego (pod względem akumulacji) materiału to czy postawienie ścianek działowych z silki poprawi/polepszy akumulację wewnątrz? Bo cieplo jakieś tam do ogrzania domu zostanie wytworzone i teraz przez ściany zew. z BK powoli będzie uciekało ale jakaś jego część zostanie nagromadzona w ŚD z silki a co za tym idzie dłużej będzie się utrzymywało wewnątrz budynku.

no masz swoje przemyślenia i nie czytasz dlatego..

-akumulacja nie zwiększa energooszczędności (pomijając przenikalność cieplna nawet)

-ścianki działowe nie zwiększają zysków ciepła

Ściany z betonów, silikatów aby ogrzać musisz dostarczyć więcej ciepła..inne mniej, więc znaczenia nie ma bo dostarczasz takie same ilości ciepła tylko w różnym czasie. A ściana nie utrzymuje ciepła w środku domu (musiałaby być przegroda próżniowa)..ale wtedy materiał nie ma znaczenia.

Załózmy że masz dom z BK aby ogrzać dom do 20 stopni musisz rozpalić w piecu i dajmy na to dokładać paliwo co 6h i w 24h zużyjesz 100 jednostek

Masz silikaty robisz to samo tylko że co 12h i zużywasz również 100 jednostek.

Przy BK po upływie 6h temperatura spada o 2 stopnie i aby skompensować dogrzewasz o 4 stopnie więcej. Przy silikacie po 12h spada o 2 i dogrzewasz o 4 ..więc masz mniejsze wahania temperatur..tak to jest obrazkowo

Akumulacja jest przydatna, nie tylko patrząc pod kątem stabilizacji temperatury kiedy grzejemy i chcemy, aby było nam ciepło, ale też wtedy, kiedy zależy nam na chlodzie...

Oczywiście, zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku podstawą jest szczelna izolacja, ale akumulacja pozwala dłużej utrzymac oczekiwaną temperaturę.

Akumulacja jest przydatna, nie tylko patrząc pod kątem stabilizacji temperatury kiedy grzejemy i chcemy, aby było nam ciepło, ale też wtedy, kiedy zależy nam na chlodzie...

Oczywiście, zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku podstawą jest szczelna izolacja, ale akumulacja pozwala dłużej utrzymac oczekiwaną temperaturę.

No i właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Swoją drogą o szczelność się tak nie martwię bo chyba 20cm styro i okna w świetle ocieplenia sprawę załatwią, dodatkowo mam już zakopane 80m rury Fi 200 jako GWC i do tego reku...

Dzieki Wszystkim za odpowiedzi, tak też zrobię. Żałuję jednak, że na początku nie zająłem się tym tematem (akumulacji) i nie postawiłem nośnych wewnętrznych z silki, przynajmniej takiej jednej pomiędzy salonem a gabinetem będzie to ściana przy kominku, no ale już za późno....

Pzdr.