Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oferta na okno Schuco

Recommended Posts

Witajcie, wstępnie zdecydowaliśmy się na okna Schuco model Si82.

Teraz pytanie czy decydować się na ten model z okuciami Roto czy moze Winthaus, bo mamy możliwość wyboru.

no i ogólne pytanie czy Si82 to model godny polecenia??

ekipe do montazu mamy sprawdzoną, Więc nie powinno byc problemu - wykonywali montaz już w kilku, nawet kilkunastu domach rodziny, znajomych.

No to jesli ekipa sprawdzona i tyle juz montowala, to chyba ma swoje spostrzezenia na ten temat? Ja lubie odbijac pileczke i zapytam: co oni mowia o okuciach? Wtedy zestawie to ze swoim zdaniem :)

Ps.a tak w ogole od lipca jest obowiazek informowania o wlasciwosciach uzytkowych okien. Ciekawe czy u tego Producenta beda one rozne w zaleznosci od stosowanych okuc?

Jak sie trafi dobry włamywacz to te grzybki aż tak nie pomogą. Nie miałem okazji widzieć zestawienia schuco+roto (z winkhausem juz tak) po jakimś czasie, wiec nie wiem. Zestawienia okien z Roto trafiają sie mi ze sporadycznymi problemami regulacyjnymi, z tym że zwieszanie się profili raczej nie zależy od okuć..

Pomimo tego, że ogólnie wolę okucia Roto, tak w przypadku Schuco polecam jednak Winkhausa. A może ja źle trafiłem z dostawcą okien Schuco + Roto

To może jednak nie marka okuć jest kluczem w tym temacie... ?;)

Kori,

widzieliśmy pytanie. Gdybym znał jednoznaczną odpowiedź co do której byłbym przekonany, to byś ją usłyszał.

Musisz poczekać - może ktoś z kolegów będzie miał swoje doświadczenia i się nimi podzieli.

dostawca twierdzi ze na okuciach roto przesuwanka psk chodzi lżej, możliwe??

Pewnie, że możliwe:-). Możliwe jest też, że przesuwka na GU chodzi lżej, a na Maco jeszcze lżej. Jak czytam takie teksty, to lżyć mi się chce tych co je tworzą! Zapytaj tego mądralę, jak zmierzył to lżej i o ile lżej jest to lżej od tego ciężej:-). Nagraj i opublikuj odpowiedź. Może od tego nie będzie lżej, ale śmieszniej na pewno.

no i teraz kolejna zagłostka

czy wybrac Si*2 z szybą 0.5 3-szyby czy moze CT70 0.7 3szyby???

różnica w cenie około 2.300zł

Który kształt profilu Schuco rozważasz?

Np. do CT 70 CAVA "mieści" się pakiet nawet 52 mm, więc spokojnie można tam włożyć szkło 48 mm , Ug=0,5 w "normalnej" cenie i przejrzystości - nie tylko do SI 82.

Jaka przesuwka - ze wspomaganiem czy bez? Jaki wymiar?

Każde okucie ma swoje lepsze i gorsze strony, ale nie chodzi lżej - niezależnie co to oznacza.

Po za tym widziałem tyle wersji wykonania takiej samej przesuwki na takich samych okuciach - głównie w celu "potanienia" produktu, że zastanawiam się kiedy skończy się pomysłowość niektórych.:rolleyes:

Jak to w ogóle jest z tymi przesuwkami ?

Ja mam zamówione okna okute Maco, ale w drzwiach przesuwnych mam dopłate do PSK200Z, które jest produktem Siegenia.

To jest owo "wspomaganie" ? Automat ?

Takie skrzydło jest okute w Maco, ale ma dodatkowy mechanizm wyprodukowany przez inną firmę ?

Jak to w ogóle jest z tymi przesuwkami ?

Ja mam zamówione okna okute Maco, ale w drzwiach przesuwnych mam dopłate do PSK200Z, które jest produktem Siegenia.

To jest owo "wspomaganie" ? Automat ?

Takie skrzydło jest okute w Maco, ale ma dodatkowy mechanizm wyprodukowany przez inną firmę ?

Ano tak to bywa, że nie każdy jest autorem w całości tego pod czym się podpisuje - tak jak w samochodach, komputerach czy telewizorach.

Jest trzech liczących się kompletnych dostawców okuć do PSK i HS-ów w całości, którzy specjalizują się w tego typu rozwiązaniach - pozostali posiłkują się u nich kupując np. szyny i wózki jezdne a obwiedniówkę już dopasowują ze swojego asortymentu lub stosują w całości inne okucie niż w "normalnym" oknie.

Okucie PSK 200Z jest produktem Siegenii i jest ze wspomaganiem, zwanym niesłusznie do końca "automatem" .

Edytowane przez stary