Krismarzyk 10.07.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) Witajcie, Chcę zrobić taras przy domu z desek tarasowych. Deski to modrzew syberyjski; są już zaimpregnowane. Legary to kompozyt. Nie wiem jak je najlepiej zamontować. Niby mówili mi w sklepie że legary się układa na gruncie i tyle. Natomiast mnie to jakoś nie przekonuje. Wylewki betonowej nie chcę robić (za długo czekać itp). Wynalazłem gdzieś w necie że się układa: - na bloczki fundamentowe wkopane w grunt - na płyty chodnikowe, które leżą swobodnie na gruncie - na żwirze. Który system jest najlepszy i najmniej pracochłonny. Pasowałby mi system nr 2 - na czymś twardym ale nie trzeba wkopywać. Ale zastanawiam się czy właśnie to że się tych płyt nie wkopuje nie spowoduje, że cały taras nie będzie stabilny. Potwierdzcie mi proszę że montuje się to tak: - deski w poprzek do legarów na wkręty ze stali nierdzewnej; - na styku bloczka/płyty chodnikowej z legarem podkładka gumowa; - odstęp pomiędzy deskami 7 mm; - odstęp od elewacji budynku do 10 mm; - wkręty nie dalej niż 5 cm od końca deski; - wkręty nie w rynienki w deskach a w tę część wyższą; - legary co 50 cm; - bloczki/płyty chodnikowe co 50/60 cm. A jak jest ze skrajnymi deskami tj. tymi po lewej i po prawej i na końcu tj. czy legar pod nimi powinien się konczyć na równi z deskami czy deski mają za nie wystawać? Jeżeli koniec deski ma się pokrywać z końcem legara to wyjdzie że wkręt będzie wkręcony bliżej niż te 5 cm od końca deski. Czy lepiej położyć deski równolegle czy prostopadle do domu. Niby jakbym zrobił spad to chyba to aż tak dużego znaczenia nie ma. Jednak tak sobie kombinuję, że jak byłoby prostopadle to woda po rynienkach w deskach spływałaby swobodnie od domu na koniec daziałki. Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie odpowiedzi/podpowiedzi/sugestie. Zależy mi na czasie. Edytowane 10 Lipca 2013 przez Krismarzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krismarzyk 11.07.2013 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 nikt nic nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaxMaria 11.07.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ja mam wmurowane w ziemie coś takiego: http://www.ph4605914417.nazwa.pl/zdjecia/uchwytbelki015/1.jpgale jeśli nie chcesz wylewki w żadnej formie. to może to ci pomoże : http://www.budujemydom.pl/tarasy-i-balkony/16970-wykonanie-tarasu-drewnianego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krismarzyk 11.07.2013 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 dzięki za informacje. jeżęli chodzi o pierwszey rysunek to rozumiem że to masz wbite w jakiś beton? z drugiego linka wynika że jak nie wylewka to wkopane bloczki. tak sobie jednak myślę, że bardziej stabilne będzie jak wkopię to w zimię niż tyż tylko położe. a orientujesz się czy pozostałe założenia co do sposobu układania są okey? i tak samo czy wiesz coś w kwestii moich pytań odnośnie skrajnych desek oraz w kwestii prostopadłego vs równoległego układania desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts