Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obróbka komina. Szybkie pytanie. Partactwo ? Proszę o szybkie odpowiedzi :)

xxxVIPxxx

Recommended Posts

Witam

Szybkie pytanie co sądzicie o tej obróbce komina ? Moim zdaniem robota nie do przyjęcia i jutro zamiast kasy firma wyjdzie z hukiem....

Wg mnie...

Źle położona opaska wokoło komina brak wcięcia, krzywa blacha, brak połączeń na rogach oraz masa silikonu

Taśma krzywo, nie podociskana dobrze do dachówki, zakładka zamiast pod spód to u góry na wierzchu...

Mam rację że to może rok wytrzyma ? Chcę mieć 100% pewność wywalając ekipę... Bo nie sądzę że będą w stanie to naprawić po ich pracy.

100720133422.jpg

100720133421.jpg

100720133419.jpg

100720133420.jpg

Szybkie pytanie co sądzicie o tej obróbce komina ? Moim zdaniem robota nie do przyjęcia i jutro zamiast kasy firma wyjdzie z hukiem....

Mój sąsiad miał zrobione lepiej i lepszą taśmą , wytrzymało 3 lata, zalało łazienkę na piętrze i przyszedł zobaczyć jak u mnie sam zrobiłem.Jak ja sam sobie zrobiłem ? prawidłowo : deskowanie,papa zgrzana do zagruntowanego komina, komin z obróbka z aluminium powlekanego, prawie w ogóle nie używałem silikony dekarskiego bo nie trzeba go zbyt wiele. Zapamiętaj : za szczelność komina i dachu odpowiada krycie wstępne dachu czyli papa, wszelkiego rodzaju taśmy to rozwiązania o krótkiej , w stosunku do dachu, trwałości. Nie jestem dekarzem ale napisałem tu proste wnioski jakie można wysnuć czytając FM ze zrozumieniem. Reasumując , papa i okucie za blachy , inaczej będziesz wiecznie wracał do tematu cieknącego komina.

Znalazł się dekarz który ogarnia temat :) Nawet nie wstydzi się swoich prac :) I moim zdaniem ogarnia temat w 100% jutro mam mieć 3 wyceny do wyboru...

A poprzednik... ma poprawiać fuszerkę chociaż w to nie wierzę że zrobi to dobrze... jest tu ktoś kto ogarnia prawo ? Mam prawo żądać kasy za zmarnowany materiał ? Komin już ma żółte zacieki.... i Pan stwierdzi że to moja wina że nie ma obróbki na kominie i że nic nie mówiłem ale czy ja muszę się na tym znać ? Chyba jak ktoś niby się zna na robocie powinien coś zaoferować... a nie ja mam mu podpowiadać co i jak ma robić w jakiej kolejności.... aktualnie jestem 6,5m taśmy w plecy, listwy też do śmieci, kołki źle powbijane, silikon 3 tubki zużyte... kasa w plecy... najlepsze jest to że rozebrali obróbkę drugiego komina i mieli dzisiaj robić ale po tym co zobaczyłem nie pozwoliłem im kończyć to stwierdził Pan że niech nowy dekarz sobie to zakrywa... Paranoja... Przynajmniej nowego dekarza jestem pewien... robił komin u sąsiada... i można z linijką jego prace kontrolować.... sam zaproponował 3 warianty i ma wycenić i mogę sobie wybrać co chcę dodatkowo on kupuje materiał... a nie jak poprzednik jedź kup... a potem ja mam wybierać wszystko i co winę można na mnie zwalić bo za rok stwierdzi że taśma kiepska czy coś... Ehhh tak tak to my Polski nie zbudujemy :p