Quoozar 10.07.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Witam, Jestem w trakcie oczekiwania na odwiert studni głębinowej. Firma, która dokona odwiertu nie zajmuje się instalacjami wodnymi oraz przyłączami i tutaj pojawia się mały problem. Hydraulikiem nie jestem a instalacja docelowa nie jest aż tak skomplikowana, więc z kilkoma Waszymi radami na pewno sobie poradzę. Sporządziłem schemat jak według mnie miałoby to wyglądać, proszę rzućcie okiem i napiszcie co jest do poprawki. Zwróćcie uwagę na zbiornik wody, ciśnieniowy/przeponowy nie wiem dokładnie jaki powinien być lub może nie powinno go być wcale i czy wymagane są jeszcze jakieś zawory itp... Dodam, że jest to instalacja do podlewania plantacji. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady, z góry dziękuję. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 10.07.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Tajemniczo to brzmi - podlewanie plantacji. Po co ten filtr i wodomierz, natomiast brak sterowania pompy. Jeśli będzie pobór wody do podlewania na granicy wydajności pompy to zbiornik zbyteczny. Najlepiej podaj więcej danych, jaka pompa i z jakiej głębokości aby można było znać wydajność i jaką chcesz mieć ilość wody na plantację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 11.07.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Zawór czerpalny przed mieszaniem z nawozami. Taki dodatkowy, aby np. obsługa mogła sobie ręce opłukać wodą bez nawozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quoozar 11.07.2013 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) Tajemniczo to brzmi - podlewanie plantacji. Po co ten filtr i wodomierz, natomiast brak sterowania pompy. Jeśli będzie pobór wody do podlewania na granicy wydajności pompy to zbiornik zbyteczny. Najlepiej podaj więcej danych, jaka pompa i z jakiej głębokości aby można było znać wydajność i jaką chcesz mieć ilość wody na plantację. Plantacja borówki wysokiej, docelowo 5ha , obecnie 1ha. Zapotrzebowanie na wodę około 60tyś litrów tygodniowo na hektar. Odwiert 50 metrów, chociaż geolog twierdzi ,że wystarczy 30 metrów. Dobór parametrów pompy zostanie ustalony po odwiercie. Zawór czerpalny przed mieszaniem z nawozami. Taki dodatkowy, aby np. obsługa mogła sobie ręce opłukać wodą bez nawozu. Dzięki za sugestię, też o tym myślałem Edytowane 11 Lipca 2013 przez Quoozar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts