Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna za studnią głębinową.

Quoozar

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie oczekiwania na odwiert studni głębinowej. Firma, która dokona odwiertu nie zajmuje się instalacjami wodnymi oraz przyłączami i tutaj pojawia się mały problem. Hydraulikiem nie jestem a instalacja docelowa nie jest aż tak skomplikowana, więc z kilkoma Waszymi radami na pewno sobie poradzę. Sporządziłem schemat jak według mnie miałoby to wyglądać, proszę rzućcie okiem i napiszcie co jest do poprawki. Zwróćcie uwagę na zbiornik wody, ciśnieniowy/przeponowy nie wiem dokładnie jaki powinien być lub może nie powinno go być wcale i czy wymagane są jeszcze jakieś zawory itp... Dodam, że jest to instalacja do podlewania plantacji.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady, z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Schemat.jpg

Tajemniczo to brzmi - podlewanie plantacji. Po co ten filtr i wodomierz, natomiast brak sterowania pompy. Jeśli będzie pobór wody do podlewania na granicy wydajności pompy to zbiornik zbyteczny. Najlepiej podaj więcej danych, jaka pompa i z jakiej głębokości aby można było znać wydajność i jaką chcesz mieć ilość wody na plantację.

Tajemniczo to brzmi - podlewanie plantacji. Po co ten filtr i wodomierz, natomiast brak sterowania pompy. Jeśli będzie pobór wody do podlewania na granicy wydajności pompy to zbiornik zbyteczny. Najlepiej podaj więcej danych, jaka pompa i z jakiej głębokości aby można było znać wydajność i jaką chcesz mieć ilość wody na plantację.

Plantacja borówki wysokiej, docelowo 5ha , obecnie 1ha. Zapotrzebowanie na wodę około 60tyś litrów tygodniowo na hektar. Odwiert 50 metrów, chociaż geolog twierdzi ,że wystarczy 30 metrów. Dobór parametrów pompy zostanie ustalony po odwiercie.

Zawór czerpalny przed mieszaniem z nawozami. Taki dodatkowy, aby np. obsługa mogła sobie ręce opłukać wodą bez nawozu.

Dzięki za sugestię, też o tym myślałem

Edytowane przez Quoozar