turalyon 10.07.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Witam. Zastanawiam się czy jest sens dawać na sufity 45cm uni maty? W tej chwili mam 30cm - ale zostało mi jesze 20 cm luzu pod podłoga strychu i zmiesci sie jeszcze dodatkowe 15cm. Tylko czy te dodatkowe cm zwrócą sie kiedyś w ogrzewaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 10.07.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Izolacji nigdy za wiele oczywiście w granicach rozsądku. Moje poddasze nieużytkowe oddzielone jest od parteru 47cm wełny o dobrych parametrach (2x20cm + 7cm) i wydaje mi się to na razie wystarczające. Ocieplając nie brałem pod uwagę zwrotu inwestycji tylko niski koszt utrzymania domu. Nawet jak nigdy się nie zwróci to nie będę wydawał majątku na ogrzewanie. Ja osobiście bym dołożył te 15cm ale to twoja kaska i decyzja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SERDE 17.10.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Izolacji nigdy za wiele oczywiście w granicach rozsądku. Moje poddasze nieużytkowe oddzielone jest od parteru 47cm wełny o dobrych parametrach (2x20cm + 7cm) i wydaje mi się to na razie wystarczające. Ocieplając nie brałem pod uwagę zwrotu inwestycji tylko niski koszt utrzymania domu. Nawet jak nigdy się nie zwróci to nie będę wydawał majątku na ogrzewanie. Ja osobiście bym dołożył te 15cm ale to twoja kaska i decyzja . Wydaje mi się , że późniejszy niski koszt utrzymania domu ( jak piszesz ) to jest właśnie zwrot inwestycji. Przecież wełna nie pójdzie roboty i nie przyniesie Ci wypłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.10.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 mam 60cm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.10.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Może nie ten materiał bo kostka słomy... plan 1,3 metra ma być równe 85cm EPS'a grfitowego. zakładając lambdę kostki słomy na 0,05 W/mK . choć certyfikowana była na poziomie nawet poniżej 0,04 .Tak że jak się boisz że dużo to wiedz że jest "wariat" co daje ile tylko może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 12.11.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się czy jest sens dawać na sufity 45cm uni maty? W tej chwili mam 30cm - ale zostało mi jesze 20 cm luzu pod podłoga strychu i zmiesci sie jeszcze dodatkowe 15cm. Tylko czy te dodatkowe cm zwrócą sie kiedyś w ogrzewaniu? Witam, Po dłuższej przerwie wracam do forum, a tu takie ciekawe zapytania Jak piszą poprzednicy, dodatkowa warstwa to dodatkowe oszczedności na ogrzewaniu. A co do zwrotu inwestycji - ostatnio podpytał mnie dziennikarz dlaczego w Polsce tak mało się buduje domów energooszczędnych. Powód - brak świadomości, że koszty budowy samego domu to tylko część - druga wynosząca czasem nawet 70% tych kosztów budowy to sama eksploatacja. Celem jest optimum sumy tych dwóch wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.11.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Może nie ten materiał bo kostka słomy... plan 1,3 metra ma być równe 85cm EPS'a grfitowego. zakładając lambdę kostki słomy na 0,05 W/mK . choć certyfikowana była na poziomie nawet poniżej 0,04 .Tak że jak się boisz że dużo to wiedz że jest "wariat" co daje ile tylko może Słoma jest tania. Tylko że: -ciężka w porównaniu do wełny -jest "jedzeniem" dla gryzoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.11.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Słoma w kostkach puki co jest najbardziej zwartym materiałem izolacyjnym. w tzw "wacie szklanej" myszy zrobiły sobie gniazdo, w styropianie na skosach kanały. a kostki słomy miałem ułożone w domu po dziadku ... to zero śladów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts