adam1p 10.07.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Po spotkaniu z projektantem mamy kilka dylematów.I chcielibyśmy prosić was o pomoc w wyborze najlepszego rozwiązania, rozpatrując problem przede wszystkim pod kątem kosztów (ograniczone fundusze) i faktu że części prac będziemy chcieć wykonać sami, aby zaoszczędzić trochę na robociźnie.1. Strop. Teriva czy monolityczny? W projekcie jest Teriva.2. Materiał na ściany. Pustak ceramiczny czy beton komórkowy? W projekcie jest pustak ceramiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.07.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Pewnie nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi na swoje pytania bo każdy będzie swego chwalił.1.Teriva będzie szybszy w wykonaniu a co do ceny to nie bardzo wiem jaka będzie różnica ( ja za swoją terivę około 90m2 płaciłem ok.8 tys.+beton i stal. Za monolityczny zapłacisz przypuszczam mniej (chyba) ale za to więcej roboty i czasu. Musisz sobie obliczyć beton+ stal+ materiał na szalunek.2.Tutaj będzie jeszcze więcej kontrowersji bo każdy znowu będzie swoje zawzięcie chwalił. Ja buduje z BK i uważam to za dobre posunięcie inni powiedzą, że buduję dom z gąbki . Przy budowie z BK można uzyskać lepsze U dla ściany, przy ceramice U ściany też nie byłoby złe gdyby zrobić to na cienkich spoinach lub piance lecz w praktyce rzadko która ekipa murarzy chce się tego podjąć i robią na zaprawie tradycyjnej (szerokie spoiny) + często gęsto nadproża wylewane z betonu a co za tym idzie rośnie nam ilość mostków termicznych i wzrasta U ściany. Nie będę już się rozpisywał o wierceniu dziur i wieszaniu szafek w ceramice bo to inny temat.Wybór zależy od Ciebie ale najpierw poczytaj, przeanalizuj koszty m2 ściany z tego i tego materiału plus dodatkowe informacje.Chciałbym wybudować dom energooszczędny dlatego wybrałem BK.Pozdrawiam i powodzenia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.07.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Wybór zależy od Ciebie ale najpierw poczytaj, przeanalizuj koszty m2 ściany z tego i tego materiału plus dodatkowe informacje. Chciałbym wybudować dom energooszczędny dlatego wybrałem BK. Pozdrawiam i powodzenia życzę. Dom energooszczędny można wybudować z każdego materiału konstrukcyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.07.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Masz rację ale korzystałem z kalkulatorów "U" dla ścian i najlepsze osiągi były dla BK, potem doszły oczywiście inne dylematy takie jak np. akumulacja ciepła itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.07.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) Żeby określić dom mianem energooszczędnego i tak musisz go ocieplić.Czy zrobisz to za pomocą 20m, czy 26cm - różnica kosztu na materiale niewielka, a za robociznę płacisz tyle samo Edytowane 10 Lipca 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.07.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 A za robociznę nic nie zapłacę bo zrobię to samemu tak jak i wiele innych rzeczy (no może nie aż tak wiele) ale trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.07.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 I słusznie, ten etap równiez wykonam samodzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 11.07.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Po spotkaniu z projektantem mamy kilka dylematów. I chcielibyśmy prosić was o pomoc w wyborze najlepszego rozwiązania, rozpatrując problem przede wszystkim pod kątem kosztów (ograniczone fundusze) i faktu że części prac będziemy chcieć wykonać sami, aby zaoszczędzić trochę na robociźnie. 1. Strop. Teriva czy monolityczny? W projekcie jest Teriva. 2. Materiał na ściany. Pustak ceramiczny czy beton komórkowy? W projekcie jest pustak ceramiczny. Strop żelbetowy - 90m2 + schody żelbetowe dwubiegowe - koszt robocizny 6000, stal 4000 (o wymiar większa niż w projekcie - zgodnie z projektem ~3000), beton 20m3 ~4000, deski 2000 - wykorzystane na dach. Zaleta - stawiasz ścianki działowe gdzie ci sie podoba nie kombinując czy tam aby jest beleczka w terivie zrobiona, akustycznie też chyba lepiej wypada, nie klawiszuje, zbrojony dwukierunkowo równomierniej rozkłada obciążenia na ściany nośne. Zazbroić można samemu nawet jednoosobowo, do szałowania wymaganych dwóch pomocników. Jak samodzielnie to lżej będzie BK (lub silikaty) na klej, jak jest pomoc to ceramika na zaprawe cem. Materiał najlepiej 30cm lub grubszy. Ale to wyłącznie moja prywatna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polek2 11.01.2015 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 To ja dołącze się do tematu może ktoś z was ma doświadczenie z płytami stropowymi ytonga? Jakieś zalety, wady w użytkowaniu? Szczerze zastanawiam sie własnie nad takim rozwiazaniem systemowym. Za tym odpowiada brak mostkow, szybka budowa, brak dodatkowych materiałow jak desk, stemple gwozdzie itp. Minusem moze byc cena ale tego jeszcze nie wiem gdyż nie porownywalem z monolitem ani zadnym innym Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rector 29.06.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Edytowane 30 Czerwca 2015 przez finlandia Link reklamowy niezgodny z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts