mazi07 10.07.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Coraz więcej myśli się o obniżaniu kosztów i ekologii. Jak się te dwa zagadnienia mają odnośnie pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 10.07.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Coraz więcej myśli się o obniżaniu kosztów i ekologii. Jak się te dwa zagadnienia mają odnośnie pomp ciepła. Rozejrzyj się wokół - dużo widzisz hybrydowych, ekologicznych aut ? Nie. A dlaczego ? Bo są oszczędne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 10.07.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Coraz więcej myśli się o obniżaniu kosztów i ekologii. Jak się te dwa zagadnienia mają odnośnie pomp ciepła. Dla mnie liczą się komfort, czyli bezobsługowość i ekonomia czyli wiadomo co. Co do ekologii to się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 11.07.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 To sobie porøwnales... Sa drogie a pozatym nie potrafia jeszcze tego co samochød z silnikiem spalinowym... Taaa! A PC są tanie. Tylko nie linkuj mi proszę jakiej najtańszej pompy bo idąc tym tropem można kupić zamiast Toyoty - Tatę Przecież wiesz dobrze że wszystko zależy od domu. Jak będzie mały i szczelny to wystarczą kable, a jak duży i dziurawy to PC nie ogrzeje a i ekogroszku trzeba będzie wagon. W którymś z Muratorów jest porównanie kosztów instalacji i używania przez 10 lat dla domu 130m i tam widać czarno na białym. Przecież Murator nie oszukuje inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 11.07.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Tanie w zakupie... hm... moze nie... a czy kierowales sie takimi samymi zasadami kupujac samochød? Czy ogrodzenie i kostke tez wybierzesz najtansza... bo drozsza Ci sie nie zwrøci... co ze zmywarka... pralka... A dlaczego wybrales sobie dogodna czesc odpowiedzi... Nie, nie dam linka do najtanszych Chinskich cos tam z Allegro... nie promuje takich rozwiazan... co nieznaczy ze sie w niejednym domu sprawdza. I oczywiscie ze wszystko zalezy od domu... Pytanie bylo odnosnie kosztøw i ekologii... ekologii nie podwazymy ... kosztøw... inwestycjnych czy exploatacyjnych... Nowy dom czy stary? Bo jak ktos w starym domu bedzie w stanie zejsc z 20000kWh do 7000kWh to moze byc to b. oszczedne nie uwazasz? A pisma kolorowe tak... tylko prawde pisza... tak jak LD kiedy pisal ze PC P/W nie moga samoistnie ogrzac domu w PL Najtaniej pewnie wyjdzie gaz ... jezeli np. artykøl sponsorowal Junkers... PC jak IVT a ekogroszek jak producent piecøw... Na koniec dnia najtaniej pewnie wyjdzie wegiel... ale nie to bylo pytaniem w watku. No dobra, tośmy sobie podywagowali i każdy jest przy swoim. I tak jest dobrze. A co do węgla to nawet jakby producent pieców przywiózłby i zamontował w nowym domu za darmo to nie chcę. I nie chodzi mi tylko o ekologię.PC to komfort ale też luksus na który mnie nie stać, ale jak ktoś ma kasę to jest dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 11.07.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Wszystko zalezy od budzetu oraz od tego czy finansujesz taka pc z wlasnej kasy czy z kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.07.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Jak masz gaz ziemny to gaz .Jak nie masz to to pc .PC może ogrzać każdy obiekt nawet "dziurawy".To tylko kwestia mocy.Wady PC :duża inwestycja,drogie naprawy ,droga instalacja COZalety: wygoda,niski koszt exploatacji,mało awarii.Niepotrzebna kotłownia Propanwady :nie wiadomo ile to kosztuje , Butla w ogródku, Jakość paliwa.zalety :bez obsługowe,mała i czysta kotłownia,można podłączyć gaz ziemny jak dociągną sieć.Tania instalacja CO eko grochwady: Syf w domu.na narty nie pojedziesz,awarie podajnika, jakość paliwazalety:podobno tanie ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 11.07.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) Propan wady :nie wiadomo ile to kosztuje , Butla w ogródku, Jakość paliwa. zalety :bez obsługowe,mała i czysta kotłownia,można podłączyć gaz ziemny jak dociągną sieć.Tania instalacja CO Kompletna instalacja zewn i wewn + nowy zbiornik podziemny 4800l + papiery to koszt ok 10-12k pln. Mozna taniej jak sie kupuje mniejsza, wolnostojaca butle. Na alledrogo uzywane zbiorniki 2700l chodza od ok 2500pln (z papierami do UDT). Do tego pozostaje projekt instalacji oraz jej wykonanie. Propan obecnie ok 1.75pln brutto / litr co do jakosci sie nie wypowiadam bo nie mam doswiadczenia. U mnie macherzy od PC wolali razem z instalacja i odwiertami ponad 80-90k pln. Stwierdzilem, ze to przegiecie, podobnie jak dzierzawa butli i tankowanie po 2.8-3.4 pln / litr. Nie mowie, ze moje rozwiazanie jest idealne - jest jedna z wielu mozliwosci. Trzeba na spokojnie przekalkulowac i dokonac wyboru. Edytowane 11 Lipca 2013 przez fuxszyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 11.07.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 eko groch wady: Syf w domu.na narty nie pojedziesz,awarie podajnika, jakość paliwa zalety:podobno tanie ogrzewanie I człowiek też osyfiony. Jak doliczymy jeszcze sprzątanie po czyszczeniu, pranie i kąpanie, prąd napędzający pompę wodną,wentylator, silnik do ślimaka, koszt dostawy węgla lub samodzielną przywózkę, ból kręgosłupa od dźwigania worków bo nie mam miejsca na składowanie luzu to zwątpiłem w taniość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.07.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 I człowiek też osyfiony. Jak doliczymy jeszcze sprzątanie po czyszczeniu, pranie i kąpanie, prąd napędzający pompę wodną,wentylator, silnik do ślimaka, koszt dostawy węgla lub samodzielną przywózkę, ból kręgosłupa od dźwigania worków bo nie mam miejsca na składowanie luzu to zwątpiłem w taniość. witam na szczęście każdy ma wybór niektórzy cenią sobie czystość, bezobsługowść - dla tych kotły gazowe, pompy ciepła, a że drożej, no cóż za luksus się płaci ci którym zależy na kasie decydują się na węgiel, wychodzi taniej, ale dodatkowa praca i "brud", to cena tańszej opcji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.07.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) Awarie podajnika i brak wakacji to mit.Jakoś od 4 lat nie mogę doczekać się pierwszej awarii podajnika.A na wakacje wyjeżdżamy regularnie. Edytowane 11 Lipca 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.07.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 W zimie?kolega dobrze żyje z tych ślimaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.07.2013 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 I człowiek też osyfiony. Jak doliczymy jeszcze sprzątanie po czyszczeniu, pranie i kąpanie, prąd napędzający pompę wodną,wentylator, silnik do ślimaka, koszt dostawy węgla lub samodzielną przywózkę, ból kręgosłupa od dźwigania worków bo nie mam miejsca na składowanie luzu to zwątpiłem w taniość. O kurcze , po prostu katorga i jakis sadomasochizm ... Każdy kto ma piec na paliwo stałe to masochista A tak serio ... Mam piec na ekogroszek z podajnikiem 2 lata. W czasie "sezonu" około 100kg ekogroszku starczało na około 7-8 dni. Czystość ? Wszystko zależy od człowieka i od tego czy chce aby było czysto ... Podstawą jest prawidłowy załadunek opału. Jak ktoś ładuje szuflą , lub wsypuje od góry opał to będzie syf , a jak robi to na włączonej dmuchawie to masakra. Ale wystarczy najpierw dowiedzieć się jak obsługuje się piec i jak ładuje się opał to można ograniczyć do minimum brud. Pytanie ile ludzi czytało instrukcje i wie jak to robić ? Aby ograniczyć do minimum syf , na czas załadunku wyłącza się piec. Opał stosuje workowany. Worek wkładamy w całości do podajnika i dopiero wtedy otwieramy i powoli wyjmujemy pusty worek z podajnika. Efekt ? Minimalne zabrudzenie. Wiem coś o tym bo kotłownia znajduje się u mnie pomiędzy kuchnią a garażem i w kotłowni są drzwi ktre prowadzą do garażu i do kuchni. Kotłownia jest taką "barierą" termiczną i musi być tam czysto. Musi bo kotłownia (około 8m2) robi także za pralnio-suszarnię i spiżarnię ... Więc musi być czysto. Co do czyszczenia pieca i innych "tragedii" ... Piec za 6300zł ma kanały poziome. Czyszczenie zajmuje ich z 2-4 minuty i można ją wykonać nawet w garniturze i się nie pobrudzić ... Popiół ? Raz w tygodniu jak mamy dobry opał. Jak miałem 95m2 powierzchni do ogrzania to ładowałem opał co 8-10dni ... Teraz przy około 165m2 ładuje co około 7-8 dni. Dostawa węgla w wielu firmach za darmo. Opał można kupić pakowany nawet w 20kg worki. Silnik do ślimaka działa kilka minut na godzinę co najwyżej , dmuchawa w większości na niskich obrotach ... Więc bez bajek , bo te "opinie" powielają ludzie którzy nigdy na oczy nie widzieli nowoczesnego pieca a widzieli co najwyżej stare piece typu śmieciuch ... Oczywiście węgiel będzie brudził i wymaga pracy. Można jednak tak pisałem ograniczyć brudzenie. Obecnie ilość pracy jaką trzeba poświecić do obsługi pieca na ekogroszek jest dużo mniejsza niż w przypadku starych piecy. Są dużo bardziej komfortowe , ale i tak wymagają pracy. Ci co chcą pełen komfort powinni wybrać gaz lub pompę. Jak ktoś ma gaz to uważam że gaz najlepszy. Najtańsze koszty podłączenia i tani piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 12.07.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 W zimie? kolega dobrze żyje z tych ślimaków. witam demonizujesz (chyba ich nie montujesz?) kotły z podajnikiem na eko-groszek zamontowaliśmy ich grubo ponad 300 przeglądy-serwisy, nie częstsze niż przy kotłach gazowych, a w okresie gwarancji prawie nie wystepują wymiana ślimaka średnio co 5 lat, koszt ok.300zł, jak klient sobie sam wymieni to o połowę taniej klienci na narty, na urlopy wyjeżdżają a że praca dodatkowe, więcej brudu - widziały gały co brały, w zamian koszty opału tańsze można podejść do kotła z podajnikiem jak KASZPIR007 powyżej, i można być zadowolonym "Ci co chcą pełen komfort powinni wybrać gaz lub pompę." pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 12.07.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 W zimie? kolega dobrze żyje z tych ślimaków. Kolega Zyzolek jest tylko zwykłym użytkownikiem swojego kotła, w odróżnieniu od Pana - panie kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.07.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 witam na szczęście każdy ma wybór niektórzy cenią sobie czystość, bezobsługowść - dla tych kotły gazowe, pompy ciepła, a że drożej, no cóż za luksus się płaci ci którym zależy na kasie decydują się na węgiel, wychodzi taniej, ale dodatkowa praca i "brud", to cena tańszej opcji pozdrawiam Tylko czy taniej jest jesli dom musi byc z 10 m2 wiekszy zeby sie kociol i paliwo zmiescily? I zawsze mamy ten najlepszy jakosciowo wegiel? Taka tansza opcja w przypadku jakiejs kontuzji glowy rodziny to jest jak wyrok a nie dyskomfort. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.07.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Fajnie fajnie z tym groszkiem i weglem... potem mamy jeszcze tak jak w pierwotnym poscie zagadnienie... ekologi Ile jest warte przyczynienie sie do niej... A skąd się bierze prąd w gniazdku ? Z węgla ... I tyle z "ekologii" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.07.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Tylko czy taniej jest jesli dom musi byc z 10 m2 wiekszy zeby sie kociol i paliwo zmiescily? I zawsze mamy ten najlepszy jakosciowo wegiel? Taka tansza opcja w przypadku jakiejs kontuzji glowy rodziny to jest jak wyrok a nie dyskomfort. Pozdrawiam Piec na ekogroszek zajmuje około 1m2 powierzchni i tyle mu starczy. Nie musi mieć tak naprawdę własnego pomieszczenia a jeśli nawet ma własne pomieszczenie tak jak u mnie (chyba 6-7m2) to w kotłowni znajduje się także spiżarnia i pralnio-suszarnia ... Opał ? Ogólnodostępny. Można kupować workowany. Nie trzeba od razu robić zapasów na całą zimę , można tak jak moi jedni sąsiedzi kupować na raty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.07.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Piec na ekogroszek zajmuje około 1m2 powierzchni i tyle mu starczy. Nie musi mieć tak naprawdę własnego pomieszczenia a jeśli nawet ma własne pomieszczenie tak jak u mnie (chyba 6-7m2) to w kotłowni znajduje się także spiżarnia i pralnio-suszarnia ... Opał ? Ogólnodostępny. Można kupować workowany. Nie trzeba od razu robić zapasów na całą zimę , można tak jak moi jedni sąsiedzi kupować na raty ... Ok a groszek bedziesz wrzucal z sasiedniego pomieszczenia? No prosze Cie, moze zle napisalem, chodzi o powierzchnie niezbedna do wygodnej obslugi kotla. Rozumiem, ze pomieszczeni2 bedzie mialo 2 m2 wstawisz kociol i go bedziesz uzywal, tak? Ja nie mam zamiaru nikomu proponowac latac i szukac co jakis czas paliwa, ktre bedzie jak najtansze i jak najbardziej kaloryczne. Wystarczajaco duzo rzeczy trzeba do domu kupowac i szukac, dodatkowych nie bede sugerowal. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.07.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Piec na ekogroszek zajmuje około 1m2 powierzchni i tyle mu starczy. Nie musi mieć tak naprawdę własnego pomieszczenia a jeśli nawet ma własne pomieszczenie tak jak u mnie (chyba 6-7m2) to w kotłowni znajduje się także spiżarnia i pralnio-suszarnia ... Opał ? Ogólnodostępny. Można kupować workowany. Nie trzeba od razu robić zapasów na całą zimę , można tak jak moi jedni sąsiedzi kupować na raty ... Skrec kostke albo naderwij jakies sciegno i wez potem sobie czysc piec albo podnos worki 20kg, ja dziekuje, wole w ogrodzie sie zdrzemnac na tarasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts