Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - zainwestować czy nie zawracać sobie głowy??

mazi07

Recommended Posts

Tyle ze ile wegla potrzeba aby dostarczyc 5000kWh do PC a ile aby zapewnic temu samemu domowi CO piecem i 13000:- kWh

Potem ludze sie ze elektrownie beda mialy skuteczniejsze oczyszczanie/filtrowanie anizeli dom... no i nie ma pokusy palenia smieci...

butelek PET etc:rolleyes:

Obecnie po uchwaleniu ustawy śmieciowej nie opłaca się i nie ma sensu palić śmieciami.

Ci co mają stare chałupy i tak nigdy nie kupią pompy. Po prostu maja domy dziurawe i zupełnie nie ocieplone i przy pompie poszli by z torbami , a koszty modernizacji były by olbrzymie ..

Więc najważniejsze jest wybudować dom tam gdzie nie ma starych domów , wtedy jest szansa na świeże powietrze i "ekologię" ...

Ja mieszkam na osiedlu nowych domków. W każdym nowy piec na ekogroszek i nie narzekam na smród.

Największy smród jest jak ktoś pali w kominku ... drewnem ...

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie demonizowalbym starych domow. Mam kolege, co taka typowa stara kostke wlasnei ociepla 10 cm styro, byc moze zmieni tez wentylacje, i byc dolozy tez klime w paru miejscach.

z 7-8 tys za wegiel obecnie bedzie wstanie zejsc do polowy tej kwoty bez problemu. Bardziej walczy o szczelnosc i niz konretne U przegrody, PC u niego moglaby sie sprawdzic, ale tylko opcja P-P.

Pozdrawiam

Nie demonizowalbym starych domow. Mam kolege, co taka typowa stara kostke wlasnei ociepla 10 cm styro, byc moze zmieni tez wentylacje, i byc dolozy tez klime w paru miejscach.

z 7-8 tys za wegiel obecnie bedzie wstanie zejsc do polowy tej kwoty bez problemu. Bardziej walczy o szczelnosc i niz konretne U przegrody, PC u niego moglaby sie sprawdzic, ale tylko opcja P-P.

Pozdrawiam

Oczywiście że ocieplenie się opłaca , ale nie wszędzie da się i nie wszędzie ma to sens ...

Ściany łatwo ocieplić , ale np. podłogi już nie ociepli , a większość starych domów nie ma żadnego ocieplenia od dołu ...

Ocieplać zawsze warto , ale czasami koszty mogą być bardzo wysokie (ocieplenie ścian , dach , wymiana okien)

Oczywiście że ocieplenie się opłaca , ale nie wszędzie da się i nie wszędzie ma to sens ...

Ściany łatwo ocieplić , ale np. podłogi już nie ociepli , a większość starych domów nie ma żadnego ocieplenia od dołu ...

Ocieplać zawsze warto , ale czasami koszty mogą być bardzo wysokie (ocieplenie ścian , dach , wymiana okien)

Wlasnie dlatego dobrze isc w kierunku kontroli szczelnosci zeby kontrolowac bezposrednia ucieczke ciepla, straty do gruntu to akurat straty najmniejsze, czasem jak trzeba ocieplan sie od srodka, jak ktos placi 10 tys/sezon to powinien miec srodki na w miare skuteczna modernizacje.

Pozdrawiam

Ogólnodostępny. Można kupować workowany. Nie trzeba od razu robić zapasów na całą zimę , można tak jak moi jedni sąsiedzi kupować na raty ...

Proszę Cię nie pleć - już to widzę jak ktoś co drugi dzień będzie jeździł po 2 worki 15 km a jak zasypie do kupi sobie sanki i jakoś dociągnie.

Hm... nasz dom to lata 80' w S PC sa w domach nawet przedwojennych... jak ktos zejdzie z 30000kWh na 10000kWh to i tak bedzie zadowolony...

tak wiem troszke inny tok myslenia... ale PC w zadnym wypadku nie sa wyloncznie dla nowych domøw... a koszty musi kazdy sobie sam przeliczyc.

Wiesz w Polsce są trochę inne realia. U nas prąd drogi , a zarobki kiepskie ...

W wielu krajach ludzie nie myślą o oszczędzaniu.

Zobacz USA.

Tam nikt nie "bawi" się w żarówki energooszczędne , LED , drugie taryfy i itd ...

Po prostu jest grzejnik elektryczny i grzeje się i nie patrzy na rachunki ...

U nas większość wybiera takie źródło ciepła które najmniej kosztuje w utrzymaniu.

Tych których stać na wyższą cenę eksploatacji lub na wyższą cenę źródła ciepła wybiorą to co zaoferuje im większy komfort.

Zapewne każdy kto ma piec na ekogroszek wolałby mieć pompę ciepła gruntową , tyle że po prostu nie stać go na taką inwestycję ...

Proszę Cię nie pleć - już to widzę jak ktoś co drugi dzień będzie jeździł po 2 worki 15 km a jak zasypie do kupi sobie sanki i jakoś dociągnie.

WIększość domów ma garaż.

Nie trzeba kupować po 2 worki ale też nie trzeba od razu kupić 3 tony ...

Można kupić jedną tonę a potem dokupić na raty.

Samochód przywiezie Ci cały opał na jednej palecie (1T) i umieści tam gdzie chcesz ...

Opał można też trzymać na zewnatrz , wystarczy paleta i zabezpieczyć przez deszczem ...

Więc nie róbmy jakiejś tragedii.

Ja mam garaż 21m2. W garażu samochód (duży - C5) i 3 tony ekogroszku pakowanego też się mieszczą ...

Opał jest ogólnodostepny. To nie drewno które trzeba suchyć latami i sezonować ...

Kaszpir, moze to zly watek ale podaj ile kosztuje Cie caly sezon i jakie zapotrzebowanie na energie ta kwota pokrywa?

Pierwszy sezon grzania. Do ogrzania było 95m2 powierzchni mieszkalnej. Zużyłem około 2 tony ekogroszku po 700zł ,czyli około 1400zł (CO+CWU)

Drugi sezon grzania. Do ogrzania około 165m2 powierzchni mieszkalnej. Zużyłem około 2,7 tony ekogroszku po 700zł , czyli niecałe 1900zł (CO+CWU).

Ekogroszek jakiś ruski. Nie znana kaloryczność.

Zapotrzebowanie (certyfikat) dostałem od dewelopera , ale patrząc na tamte wyliczenia sądzę że można sobie je włożyć do ... skoroszytu ...

Nie używałem w sezonie kominka , bo nie było potrzeby.

Nawet w największe mrozy.

Edytowane przez kaszpir007

Jak nie masz podłogówki to PC będzie miała problem się zwrócić w twoim przypadku.

witam

czemu przy ogrzewaniu mówimy o "zwrocie"?

nie jest to lokata bankowa, nie wszyscy szukają rzeczy najtańszych

wczoraj byłem u klienta, kupił dom, zabytkowy nie ma możliwości ocieplenia z zewnątrz, brak dostepu do gazu

dotychczas ogrzewany był kotłem z podajnikiem na eko-groszek

wszędzie grzejniki stalowe, płytowe, tylko w 2 łazienkach podłogówka

zdecydował się na ogrzewanie powietrzną pompą ciepła, wie, że będzie drożej

ale wie, policzył sobie też, że nie zapłaci za opał (tu czytaj: prąd) więcej niż 2x niż za węgiel do kotła z podajnikiem

akceptuje, że musi zainwestować w nową pompę ciepła

chce mieć bezobsługowo i czysto

każdy znajdzie coś dla siebie w oferowanych sytemach grzewczych w Polsce

pozdrawiam

ile kWh odpowiada 1kg Ekogroszku... standardowo?

witam

róznie dla różnych węgli

przywoziłem cioci w czerwu węgiel, który miał wg certyfikatu 6.940kWh / tona

workowany 690zł/tona (bez transportu)

wychodzi ok. 10 groszy za kWh

jak uwzględnimy sprawność kotła na poziomie 70% to da ok.14 groszy za kWh

pozdrawiam

witam

chce mieć bezobsługowo i czysto

każdy znajdzie coś dla siebie w oferowanych sytemach grzewczych w Polsce

pozdrawiam

Kto bogatemu zabroni ?

Osobiście w takim przypadku zainwestował bym w ocieplenie od wewnątrz , w wentylację mechaniczną i dopiero wtedy zainwestował w pompę ciepła powietrzną , ale jak ktoś lubi wywalać kasę kominem lub co miesiąc robić dużą "darowiznę" dla energetyki , to czemu nie :)

Kto bogatemu zabroni ?

Osobiście w takim przypadku zainwestował bym w ocieplenie od wewnątrz , w wentylację mechaniczną i dopiero wtedy zainwestował w pompę ciepła powietrzną , ale jak ktoś lubi wywalać kasę kominem lub co miesiąc robić dużą "darowiznę" dla energetyki , to czemu nie :)

Ocieplanie od wewnątrz jest największym błędem jaki można popełnić w budynku

Kaszpir, moze to zly watek ale podaj ile kosztuje Cie caly sezon i jakie zapotrzebowanie na energie ta kwota pokrywa?

Nie uważam się za fanatyka. I chętnie bym wymienił piec z podajnikiem na mniej obsługowy sposób ogrzewania. Mam do ogrzania 2 piętrowy dom z lat 80-tych. Powierzchnia całkowita 300m2, Ocieplony 10cm styro na II piętrach. Parter ocieplony 8cm. Na poddaszu wełna 10+5.. W gruncie ocieplenia brak.Okna kilku letnie 3 komorowe. Jedno balkonowe do wymiany . W domu temp wysokie - powyżej 24-25deg. Grzanie w od połowy września do maja. W ostatnim sezonie, licząc rok do roku wraz z latem wyszło mi ok 6,5 tony węgla "no name" w cenie ok 760PLN tona. W domu grzejniki + podłogówka w 2 łazienkach i kuchniach. W domu 5-6 osób. Bojler 140l.- spore zużycie CWU. Jest ktoś w stanie skalkulować koszty w oparciu o grzanie PC dla mnie???