Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - zainwestować czy nie zawracać sobie głowy??

mazi07

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A wegiel kWh'owo podobnie jak ekogroszek ca 5kWh/kg liczac sprawnosc pieca?

Z jednego kg ekogrochu otrzymasz około 5 kWh. Wszystko zależy od kaloryczności węgla i sprawności kotła.

Na przykład: przyjmując średnią realną sprawność kotła 70% i kaloryczność węgla 26MJ/kg wychodzi 5,05 kWh/kg

wszystko kwestia ceny zakupu ekogroszku więc myslę że obie wartości beda prawdziwe.

tak jak z kosztem 1KWh z prądu- będzie różny nie tylko w zalezności od taryfy ale równiez od regionu kraju i dostawcy - czasy stałej ceny tego nośnika energii się skończyły.

nie ma zatem co panikować o 2 grosze:):):)

Nie uważam się za fanatyka. I chętnie bym wymienił piec z podajnikiem na mniej obsługowy sposób ogrzewania. Mam do ogrzania 2 piętrowy dom z lat 80-tych. Powierzchnia całkowita 300m2, Ocieplony 10cm styro na II piętrach. Parter ocieplony 8cm. Na poddaszu wełna 10+5.. W gruncie ocieplenia brak.Okna kilku letnie 3 komorowe. Jedno balkonowe do wymiany . W domu temp wysokie - powyżej 24-25deg. Grzanie w od połowy września do maja. W ostatnim sezonie, licząc rok do roku wraz z latem wyszło mi ok 6,5 tony węgla "no name" w cenie ok 760PLN tona. W domu grzejniki + podłogówka w 2 łazienkach i kuchniach. W domu 5-6 osób. Bojler 140l.- spore zużycie CWU. Jest ktoś w stanie skalkulować koszty w oparciu o grzanie PC dla mnie???

Jeśli więc 1KW z węgla kosztuje 14-16gr a 1KW prądu w taryfie G11 (ze wszystkimi opłatami) kosztuje około 62 groszy (Energa Toruń - http://www.cenapradu.republika.pl/) to wychodzi na to że jakbyś grzał "czystym prądem" to zapłaciłbyś jedynie prawie 22 tys zł ...

Jak za darmo ;) ale jest komfort ;)

Aby zejść do ceny jaką płacisz za węgiel (4940zł) pompa by musiała mieć COP około 4,5 i to przez cały sezon ...

Żadna pompa takie COP nie ma a tym bardziej pompa powietrzna.

W sezonie grzewczym jak na pompie powietrznej będziesz miał COP 2,5 -3 to będziesz szczęśliwy , dopiero poza sezonem COP będzie wyższy.

A Ty masz grzejniki , więc o takim COP zapewne będziesz mógł pomarzyć ...

To jak bierzesz pompę ?

Żeby było sprawiedliwie to trzeb uwzględnić sprawność kotła ... optymistycznie 60% i przy założeniu że opał "no name" z kg daje 24MJ to po uwzględnieniu sprawności robi się z tego 14,4MJ to jest ~4kWh z 6,5t to około 26MWh. Przy COP 2,5 i I taryfie to ~6500PLN , przy I i II taryfie ~4680PLN.

Koszt pompy, dodatkowego ocieplenia itd ... chyba że pompa HT ale wtedy cena też odpowiednia ;)

Ja zrobiłem wszędzie podłogówkę , ale na pompę jeszcze nie pora może za 10latek ale wtedy to już może pozwolą nam korzystać z kogeneracji z przydomowych "reaktorków" :)

Jakie sprawiedliwie ?

Przecież 14-16 groszy za 1 KW z węgla to koszt już końcowy i jest w nim uwzględniona sprawność pieca ...

Gdyby wziąć sprawnośc która podają producenci i wziąć najbardziej kaloryczny opał 29-30Mj to cena za 1KW była by jeszcze niższa ...

By Twój perzekaz był bardziej dramatyczny, użyj sformułowania prawdziwszego

że COP po za sezonem będzie niższy, a nie wyższy

A czemu ma być bardziej dramatyczny ?

Najwyższy COP pompy osiągają poza sezonem , przy samym CWU. W sezonie czym niższa temepratura na zewnątrz tym Cop bardziej spada , czym wyższa temepratura na wyjściu tym też COP spada...

Każdy kto handluję pompami o tym wie , tyle że zapewne niezbyt chętnie się z klientami z nią dzieli :)

Zapewne wciska że pompa ma COP 3,5 i będzie miał COP 3,5 cały czas ;)

Ja nie handluję niczym i nie muszą niczego "lukrować" ...

Wyliczenia 1KW z węgla były (14-16gr). , wyliczenia za 1 KW prądu (cena końcowa , obejmująca opłaty przesyłowe i itd) też są publikowane , więc wystarczy kalkulator i wiadomo ...

Jak dla mnie wychodzi że 1 KW z pradu jest ponad 4x droższy niż 1KW z węgla , czyli pompa by musiała działac cały czas na COP4 aby koszt był zbliżony do kosztu węgla , ale zapewne to kłóci się z prospektami od pomp i tym co wmawiają sprzedawcy ...

kol sebsa kupił 6,5t opału za jakąś kwotę, kwota teraz nie jest ważna , wyliczyłeś żeby ogrzać to samo tylko prądem w I taryfie zapłaciłby 22kPLN , mnie wyszło ~16kPLN przy 0,62PLN za kWh dlatego napisałem że nie uwzględniłeś sprawności kociołka.

Przecież to że spalił 6,5t z ~24MJ/kg nie oznacza że tyle dostarczył do układu, "prąd" ma 99% sprawności ...

Kurcze , przeciez kilka postów szybciej wyliczyli że po uwzględnieniu sprawności pieca 1KW z wegla to koszt 14-16 groszy , więc czemu miałbym od tej kwoty ponowie odliczać sprawność , jak już była odliczona ?

po prostu wziąłem 62grosze przez 14groszy i wyszło że jest drożej przy samym pradzie o 4,4 raza , a jak nawet uwzględnić że po 16 groszy to wyjdzie ponad 3,8x ...

Wyliczenie nieskomplikowane ...

PS. Ja też chce kupić w przyszłosci pompę ciepła , ale nie za taką cenę jak obecnie , bo jest delikatnie mówiąc zawyżona . Czekam tez na rozwój i polepszenie COP :)

Sądzę że za minimum 5lat kupię pompę ;)

Edytowane przez kaszpir007

Najwyższy COP pompy osiągają poza sezonem , przy samym CWU. W sezonie czym niższa temepratura na zewnątrz tym Cop bardziej spada , czym wyższa temepratura na wyjściu tym też COP spada...

...

Skoro znasz zależność "że im wyższa temp na wyjściu tym niższy COP", to dlaczego twierdzisz, że po za sezonem on będzie wyższy.

Znasz może taki fakt, że pompa poza sezonem cały czas pozostaje w gotowości do grzania i w zwiazku z tym prawie przez 22h jest włączona kilkudziesięcio watowa grzałka karteru sprężarki?

A czemu ma być bardziej dramatyczny ?

Każdy kto handluję pompami o tym wie , tyle że zapewne niezbyt chętnie się z klientami z nią dzieli :)

Zapewne wciska że pompa ma COP 3,5 i będzie miał COP 3,5 cały czas ;)

Ja nie handluję niczym i nie muszą niczego "lukrować" ...

Wyliczenia 1KW z węgla były (14-16gr). , wyliczenia za 1 KW prądu (cena końcowa , obejmująca opłaty przesyłowe i itd) też są publikowane , więc wystarczy kalkulator i wiadomo ...

Jak dla mnie wychodzi że 1 KW z pradu jest ponad 4x droższy niż 1KW z węgla , czyli pompa by musiała działac cały czas na COP4 aby koszt był zbliżony do kosztu węgla , ale zapewne to kłóci się z prospektami od pomp i tym co wmawiają sprzedawcy ...

witam

nie zauważyłem, żeby ktoś pisał, że eksploatacja pompy ciepła P/W będzie tańsza w eksploatacji

wiadomo, że eko-groszek jest tańszy ok. 2x od pompy ciepła

ale bezobsługowość, komfort, czystość po stronie pompy ciepła

tak samo jest z gazem

wybór należy do uzytkownika

ja u siebie, a także mój brat, rodzice wybralismy komfort

babcia, ciocia, sąsiad niższe koszty eksploatacji

trzeba sobie przeliczyć (otrzywiscie też koszt samej inwestycji), dopasować do swoich "chęci" i możliwości

pozdrawiam

PS. Ja też chce kupić w przyszłosci pompę ciepła , ale nie za taką cenę jak obecnie , bo jest delikatnie mówiąc zawyżona . Czekam tez na rozwój i polepszenie COP :)

Sądzę że za minimum 5lat kupię pompę ;)

Widzisz jak to jest, mimo iż prądem z kopem tym czy innym jest drożej, to chętnie byś nim grzał.

Nie martw się, nie jesteś w tym odosobniony, ja też tak mam.

Pozdr

Zobacz testy kol.SUSPENSER , dobry drogi groszek i z 1kg -> 17MJ , latem czym byś nie palił 6MJ z kg, teraz 17MJ -> 4,72kWh , 095PLN za 1kg to za 1kWh - 0,2PLN - zima a latem ... 0,59PLN za 1kWh , jasne że latem ładuje się tańszy groszek i lądujemy w przedziale 0,3-0,4PLN.

Zobacz dokładnie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209486-Ekogroszek-testy-i-ranking-wg-SUSPENSER

Suspenser robił testy latem tylko na brunatnym Czechu 15-17 MJ za 450-500 zł tona

Zimą z polskiego i ruskiego kamiennego 23-29MJ jakoś wychodzi mu stała średnia sprawność około 70%.

O kurcze , po prostu katorga i jakis sadomasochizm ...

Każdy kto ma piec na paliwo stałe to masochista :-)

A tak serio ...

Mam piec na ekogroszek z podajnikiem 2 lata. W czasie "sezonu" około 100kg ekogroszku starczało na około 7-8 dni.

Czystość ? Wszystko zależy od człowieka i od tego czy chce aby było czysto ...

.

To żaden sadomasochizm. To po prostu zauroczenie. Po dwóch latach ja też byłem zachwycony. Teraz już 6 rok użytkuje piec na ekogroszek. Jak czyścisz w garniturze to powodzenia. Im mniej dokładnie wyczyszczone wnętrze pieca tym mniejsza jego sprawność. Przywożą za darmo ? Tak od tony w górę. Jak masz gdzie składować (suche pomieszczenie) to kupuj tonę. Ja mam miejsca na jakieś 20 worków. Ty jesteś zadowolony i jest OK. Ja mam serdecznie dość ekogroszku i mam do tego prawo.:)