Wivaldi 12.07.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Piec na ekogroszek zajmuje około 1m2 powierzchni i tyle mu starczy. Nie musi mieć tak naprawdę własnego pomieszczenia a jeśli nawet ma własne pomieszczenie tak jak u mnie (chyba 6-7m2) to w kotłowni znajduje się także spiżarnia i pralnio-suszarnia ... ... Weź gościu poczytaj warunki techniczne kotłowni na ekogroszek i nie opowiadaj głupot że kotłownia może mieć 1m. Pralnia i suszarnia w kotłowni z piecem na groch ? Ile trzeba śniegu zjeść że zostać takim BAŁWANEM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.07.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 (edytowane) Wyliczenia 1KW z węgla były (14-16gr). , wyliczenia za 1 KW prądu (cena końcowa , obejmująca opłaty przesyłowe i itd) też są publikowane , więc wystarczy kalkulator i wiadomo ... Jak dla mnie wychodzi że 1 KW z pradu jest ponad 4x droższy niż 1KW z węgla , czyli pompa by musiała działac cały czas na COP4 aby koszt był zbliżony do kosztu węgla , ale zapewne to kłóci się z prospektami od pomp i tym co wmawiają sprzedawcy ... Nie możesz tak liczyć,większość użytkowników systemów grzewczych na prąd,czy to będzie PCi czy to COP1 używa systemu dwutaryfowego,gdzie cena 1kWh w II taryfie to ok.0,3zł i wtedy średnia cena kWh jeśli chodzi o całe zużycie prądu w domu waha się w granicach 0,4-0,45zł. Inną sprawą jest,że COP pompy przez producentów i sprzedawców podawany jest "na górce" dlatego wg mnie,żeby nie było zdziwienia,przy bardzo srogiej zimie dla powietrznej średnioroczny COP trzeba przyjąć jako 2,5 a dla gruntowej 3,5 ale to także zależy od wielu czynników. I wtedy 0,4-0,45/2,5=0,16-0,18zł/kWh i 0,4-0,45/3,5=0,11-0,13zł/kWh. Ja co prawda zamierzam grzać tylko w I taryfie ale ja to ja Edytowane 12 Lipca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.07.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 (edytowane) Ocieplanie od wewnątrz jest największym błędem jaki można popełnić w budynku Tutaj bym polemizował.Wadę widzę tylko w przypadku mocowania czegoś ciężkiego na ścianie,innych nie zauważam. Zerknij na system thermodom ze styropianem od środka,szkieletory(aczkolwiek wełna to nie dla mnie)... Edytowane 12 Lipca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.07.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Weź gościu poczytaj warunki techniczne kotłowni na ekogroszek i nie opowiadaj głupot że kotłownia może mieć 1m. Pralnia i suszarnia w kotłowni z piecem na groch ? Ile trzeba śniegu zjeść że zostać takim BAŁWANEM ? Wiem jakie są wymagania techniczne , tyle że sam piec nie potrzebuje tyle miejsca. Zajmuje około 1m2 powierzchni. Ja w kotłowni nie trzymam opału. Trzymam w garażu. Tak jak pisałem kotłownia służy u mnie jako spiżarnia i jako pralnio-suszarnia. Opał ładuje średnio co 7-8 dni. Jak nie wierzysz , to trudno. Twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.07.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Ja w kotłowni nie trzymam opału. Trzymam w garażu. . A gdzie samochód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.07.2013 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Tutaj bym polemizował.Wadę widzę tylko w przypadku mocowania czegoś ciężkiego na ścianie,innych nie zauważam. Zerknij na system thermodom ze styropianem od środka,szkieletory(aczkolwiek wełna to nie dla mnie)... mieszkałeś w styropianie? Wilgotność jest 100 % A co ze ścianami do których mocujesz izolację ? Temperatura ścian dąży do tej na dworze. Co z wykraplaniem pary wodnej na ścianie za izolacją ?(grzyb) Jak będzie zachowywać si ę dziłówka dochodząca do tak zaizolowanej ściany zewnętrznej ITP itd:confused: Mistrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.07.2013 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Wiem jakie są wymagania techniczne , tyle że sam piec nie potrzebuje tyle miejsca. Zajmuje około 1m2 powierzchni. Ja w kotłowni nie trzymam opału. Trzymam w garażu. Tak jak pisałem kotłownia służy u mnie jako spiżarnia i jako pralnio-suszarnia. Opał ładuje średnio co 7-8 dni. Jak nie wierzysz , to trudno. Twój problem. Można kocioł powiesić na ścianie i wtedy nie zajmuje powierzchni.Pod spodem pralka. A jak wymaga miejsca - to w salonie i zasłonić telewizorem. A węgiel płukany -bezpyłowy. Podczas czyszczenia ... cholera jak to zrobić czysto? Węgiel w garaży ,auto na trawniku a trawnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.07.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 A gdzie samochód? Kurcze pisałem już ... W garażu 21m2 trzymam opał (3 tony) jak i samochód (duży) i da się ... W garażu opał przylega do jednej ściany. Wystarczy opał pakowany odpowiednio rozmieścić ... Poza tym zawsze jak nie ma miejsca można kupić mniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.07.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 mieszkałeś w styropianie? Wilgotność jest 100 % A co ze ścianami do których mocujesz izolację ? Temperatura ścian dąży do tej na dworze. Co z wykraplaniem pary wodnej na ścianie za izolacją ?(grzyb) Jak będzie zachowywać si ę dziłówka dochodząca do tak zaizolowanej ściany zewnętrznej ITP itd:confused: Mistrzu Idąc tym tokiem rozumowania każdy nie ocieplony stary dom powinien być siedliskiem grzybów i już nie istnieć , a jednak są domy kilkuset letnie i jakoś istnieją i ludzie nie narzekają na grzyb , wilgoć ... Dom musi mieć działającą wentylację. Kiedyś jak były domy nieszczelne , z nieszczelnymi oknami problem grzyba nie istniał. Pomieszczenia muszą mieć odpowiednią sprawną wentylację , wtedy nie wykrapla się woda na ścianach i problemu z grzybem nie ma ... Na poddaszu każdy ma ocieplenie od wewnątrz . Dachówka (cegła) jest warstwą zewnętrzną a ocielenie jest wewnątrz. I co jest grzyb wszędzie ? Osobiście uważam za bzdurę że nie można ocieplać od wewnątrz. Uważam że można , ale trzeba pamiętać o wentylacji. W starej kamienicy aż się prosi aby mieszkanie ocieplić od środka. Ściany zrobić z KG z ociepleniem i można ładnie połączyć wszystkie warstwy ocieplenia ... Ale w przypadku gdy będziemy mieli szczelną izolację to oczywiste że musi być dobrze działająca wentylacja ... A czemu się nie robi ? Zapewne największa wada to wyższe koszty niż ocieplenie na zewnatrz oraz to że traci się na powierzchni użytkowej oraz że każda rzecz jaką zamontujemy do takiej ściany spowoduje powstanie mostka termicznego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 13.07.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Idąc tym tokiem rozumowania każdy nie ocieplony stary dom powinien być siedliskiem grzybów i już nie istnieć , a jednak są domy kilkuset letnie i jakoś istnieją i ludzie nie narzekają na grzyb , wilgoć ... Dom musi mieć działającą wentylację. Kiedyś jak były domy nieszczelne , z nieszczelnymi oknami problem grzyba nie istniał. Pomieszczenia muszą mieć odpowiednią sprawną wentylację , wtedy nie wykrapla się woda na ścianach i problemu z grzybem nie ma ... Na poddaszu każdy ma ocieplenie od wewnątrz . Dachówka (cegła) jest warstwą zewnętrzną a ocielenie jest wewnątrz. I co jest grzyb wszędzie ? Osobiście uważam za bzdurę że nie można ocieplać od wewnątrz. Uważam że można , ale trzeba pamiętać o wentylacji. W starej kamienicy aż się prosi aby mieszkanie ocieplić od środka. Ściany zrobić z KG z ociepleniem i można ładnie połączyć wszystkie warstwy ocieplenia ... Ale w przypadku gdy będziemy mieli szczelną izolację to oczywiste że musi być dobrze działająca wentylacja ... A czemu się nie robi ? Zapewne największa wada to wyższe koszty niż ocieplenie na zewnatrz oraz to że traci się na powierzchni użytkowej oraz że każda rzecz jaką zamontujemy do takiej ściany spowoduje powstanie mostka termicznego ... Chodzi raczej o grzyba pomiędzy styropianem, a ścianą. W dachu przeważnie jest wełna, która oddycha. I dachy są wentylowane, czyli powietrze krąży pomiędzy dachówką, deskami i ociepleniem. Ja też mam kocioł na ekogroszek i także jestem zdania, że syf to kwestia tego jak kto dba o czystość. Podstawa to węgiel w foliowych workach i płytki w całej kotłowni. Jak uniknąć pylenia opisałeś wcześniej. Niestety na tą chwilę, pompa ciepła to luksus na który nie każdy może sobie pozwolić. A pisanie, że nie potrzeba komina i dodatkowych metrów na składowanie opału, to też naciąganie prawdy. Komin chociażby do kominka lub WG, a 3 tony węgla można spokojnie ustawić na dwóch paletach euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.07.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Wiesz w Polsce są trochę inne realia. U nas prąd drogi , a zarobki kiepskie ... [...] Zapewne każdy kto ma piec na ekogroszek wolałby mieć pompę ciepła gruntową , tyle że po prostu nie stać go na taką inwestycję ... Za pierwszy sezon zimowy 2012/2013 ktory byl ekstremalnie dlugi za CO zaplacilem przy pompie 1350 zl. Koszt inwestycji w PCi zamiast grochu wyszedl wiekszy o 17 tys zl (nie licze tutaje jeszcze oszczednosc z niebudowania dodatkowego komina ktory postawilem wczesniej oraz m2 zaoszczedzonych w kotlowni z ktorej zrobilem warsztat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.07.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 jesteś żywym dowodem że pompa jest warta grzechu i kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.07.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Za pierwszy sezon zimowy 2012/2013 ktory byl ekstremalnie dlugi za CO zaplacilem przy pompie 1350 zl. Koszt inwestycji w PCi zamiast grochu wyszedl wiekszy o 17 tys zl (nie licze tutaje jeszcze oszczednosc z niebudowania dodatkowego komina ktory postawilem wczesniej oraz m2 zaoszczedzonych w kotlowni z ktorej zrobilem warsztat) Widzę w stopce że masz wentylacje grawitacyjną.:)Jest tu jeden na forum, a nawet w tym wątku, który uważa że bez WM z reku nie ma szans na dostateczne ogrzewanie niskotemperaturowe ? A Ty jednak się nie zrujnowałeś na ogrzewanie i nie zamarzłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.07.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Widzę w stopce że masz wentylacje grawitacyjną.:)Jest tu jeden na forum, a nawet w tym wątku, który uważa że bez WM z reku nie ma szans na dostateczne ogrzewanie niskotemperaturowe ? A Ty jednak się nie zrujnowałeś na ogrzewanie i nie zamarzłeś. Nie czytalem o tym ze nie ma szans i moze dlatego nie zamarzlem. W domu utrzymywalem na zasadzie kompromisu z cieplolubna malzonka 22*C. Jak bym ustawil 26-27, to tez bez najmniejszego problemu tyle by bylo. WM z rekuperacja to tylko okolo 20% oszczednosci na kosztach ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.07.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Widzę w stopce że masz wentylacje grawitacyjną.:)Jest tu jeden na forum, a nawet w tym wątku, który uważa że bez WM z reku nie ma szans na dostateczne ogrzewanie niskotemperaturowe ? A Ty jednak się nie zrujnowałeś na ogrzewanie i nie zamarzłeś. Nie czytalem o tym ze nie ma szans i moze dlatego nie zamarzlem. W domu utrzymywalem na zasadzie kompromisu z cieplolubna malzonka 22*C. Jak bym ustawil 26-27, to tez bez najmniejszego problemu tyle by bylo. WM z rekuperacja to tylko okolo 20% oszczednosci na kosztach ogrzewania. PS. Mam nadzieje, ze z tym ogrzewaniem to nie jest kolejna "teoria" Arturka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.07.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 (edytowane) Widzę w stopce że masz wentylacje grawitacyjną.:)Jest tu jeden na forum, a nawet w tym wątku, który uważa że bez WM z reku nie ma szans na dostateczne ogrzewanie niskotemperaturowe ? A Ty jednak się nie zrujnowałeś na ogrzewanie i nie zamarzłeś. Myślałem,że im dłużej będziesz na forum to łykniesz o co chodzi ale marnie to widzę Pyxis z racji COP4 może sobie z powodzeniem pozwolić na straty ciepła przez wentylację ale Ty z COP1...no cóż,działaj z grawitacyjną Gdzieś wyczytał te bzdury,że ogrzewanie niskotemperaturowe nie może działać przy wentylacji grawitacyjnej ? Dawaj tego osła,który tak pisał to go zjedziemy Edytowane 13 Lipca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 13.07.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Myślałem,że im dłużej będziesz na forum to łykniesz o co chodzi ale marnie to widzę Pyxis z racji COP4 może sobie z powodzeniem pozwolić na straty ciepła przez wentylację ale Ty z COP1...no cóż,działaj z grawitacyjną ) Uderz w stół a kto się odezwie ?To znaczy przy PC straty z WG są 20% a jak są kable to straty są 50%. Odsyłam ponownie do tabeli porównawczej kilku rodzajów ogrzewania, kosztów instalacji i kosztów użytkowania wraz z serwisowaniem i z założeniem że przez 10 lat nic się nie zepsuje.Nie mam nic przeciw PC ale uważam że trudno będzie o bezawaryjną pracę przez 10 lat. Najważniejsze jednak aby człowiek był zadowolony:rolleyes: A Pyxis jest. Czy jak ja zapłacę za prąd 5000 rocznie nie mogę być zadowolony ? Mogę. A Ty nie musisz. To moje zadowolenie i moje pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.07.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 To moje zadowolenie i moje pieniądze. Dokładnie,ale proszę nie pisz bzdur o nie możności zastosowania ogrzewania niskotemperaturowego przy wentylacji grawitacyjnej. To że mało rozumiesz z tekstu nie uprawnia do tego typu postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 15.07.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 To że mało rozumiesz z tekstu nie uprawnia do tego typu postów. Tak o Panie, Olimpie Forum, Oświecona Góro Rankingu, tylko Ty masz prawo pisanie bzdur. O jeeee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 15.07.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Koledzy q... wyluzujcie, bo znów się zacznie nożycowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts