Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - zainwestować czy nie zawracać sobie głowy??

mazi07

Recommended Posts

Piec na ekogroszek zajmuje około 1m2 powierzchni i tyle mu starczy.

Nie musi mieć tak naprawdę własnego pomieszczenia a jeśli nawet ma własne pomieszczenie tak jak u mnie (chyba 6-7m2) to w kotłowni znajduje się także spiżarnia i pralnio-suszarnia ...

...

Weź gościu poczytaj warunki techniczne kotłowni na ekogroszek i nie opowiadaj głupot że kotłownia może mieć 1m.

Pralnia i suszarnia w kotłowni z piecem na groch ? Ile trzeba śniegu zjeść że zostać takim BAŁWANEM ?

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Wyliczenia 1KW z węgla były (14-16gr). , wyliczenia za 1 KW prądu (cena końcowa , obejmująca opłaty przesyłowe i itd) też są publikowane , więc wystarczy kalkulator i wiadomo ...

Jak dla mnie wychodzi że 1 KW z pradu jest ponad 4x droższy niż 1KW z węgla , czyli pompa by musiała działac cały czas na COP4 aby koszt był zbliżony do kosztu węgla , ale zapewne to kłóci się z prospektami od pomp i tym co wmawiają sprzedawcy ...

Nie możesz tak liczyć,większość użytkowników systemów grzewczych na prąd,czy to będzie PCi czy to COP1 używa systemu dwutaryfowego,gdzie cena 1kWh w II taryfie to ok.0,3zł i wtedy średnia cena kWh jeśli chodzi o całe zużycie prądu w domu waha się w granicach 0,4-0,45zł.

Inną sprawą jest,że COP pompy przez producentów i sprzedawców podawany jest "na górce" dlatego wg mnie,żeby nie było zdziwienia,przy bardzo srogiej zimie dla powietrznej średnioroczny COP trzeba przyjąć jako 2,5 a dla gruntowej 3,5 ale to także zależy od wielu czynników.

I wtedy 0,4-0,45/2,5=0,16-0,18zł/kWh i 0,4-0,45/3,5=0,11-0,13zł/kWh.

Ja co prawda zamierzam grzać tylko w I taryfie ale ja to ja ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Ocieplanie od wewnątrz jest największym błędem jaki można popełnić w budynku

Tutaj bym polemizował.Wadę widzę tylko w przypadku mocowania czegoś ciężkiego na ścianie,innych nie zauważam.

Zerknij na system thermodom ze styropianem od środka,szkieletory(aczkolwiek wełna to nie dla mnie)...

Edytowane przez Arturo72

Weź gościu poczytaj warunki techniczne kotłowni na ekogroszek i nie opowiadaj głupot że kotłownia może mieć 1m.

Pralnia i suszarnia w kotłowni z piecem na groch ? Ile trzeba śniegu zjeść że zostać takim BAŁWANEM ?

Wiem jakie są wymagania techniczne , tyle że sam piec nie potrzebuje tyle miejsca. Zajmuje około 1m2 powierzchni.

Ja w kotłowni nie trzymam opału. Trzymam w garażu.

Tak jak pisałem kotłownia służy u mnie jako spiżarnia i jako pralnio-suszarnia.

Opał ładuje średnio co 7-8 dni.

Jak nie wierzysz , to trudno. Twój problem.

Tutaj bym polemizował.Wadę widzę tylko w przypadku mocowania czegoś ciężkiego na ścianie,innych nie zauważam.

Zerknij na system thermodom ze styropianem od środka,szkieletory(aczkolwiek wełna to nie dla mnie)...

mieszkałeś w styropianie?

Wilgotność jest 100 %

A co ze ścianami do których mocujesz izolację ?

Temperatura ścian dąży do tej na dworze.

Co z wykraplaniem pary wodnej na ścianie za izolacją ?(grzyb)

Jak będzie zachowywać si ę dziłówka dochodząca do tak zaizolowanej ściany zewnętrznej

ITP itd:confused:

Mistrzu

Wiem jakie są wymagania techniczne , tyle że sam piec nie potrzebuje tyle miejsca. Zajmuje około 1m2 powierzchni.

Ja w kotłowni nie trzymam opału. Trzymam w garażu.

Tak jak pisałem kotłownia służy u mnie jako spiżarnia i jako pralnio-suszarnia.

Opał ładuje średnio co 7-8 dni.

Jak nie wierzysz , to trudno. Twój problem.

Można kocioł powiesić na ścianie i wtedy nie zajmuje powierzchni.Pod spodem pralka.

A jak wymaga miejsca - to w salonie i zasłonić telewizorem.

A węgiel płukany -bezpyłowy.

Podczas czyszczenia ... cholera jak to zrobić czysto?

Węgiel w garaży ,auto na trawniku a trawnik ?

mieszkałeś w styropianie?

Wilgotność jest 100 %

A co ze ścianami do których mocujesz izolację ?

Temperatura ścian dąży do tej na dworze.

Co z wykraplaniem pary wodnej na ścianie za izolacją ?(grzyb)

Jak będzie zachowywać si ę dziłówka dochodząca do tak zaizolowanej ściany zewnętrznej

ITP itd:confused:

Mistrzu

Idąc tym tokiem rozumowania każdy nie ocieplony stary dom powinien być siedliskiem grzybów i już nie istnieć , a jednak są domy kilkuset letnie i jakoś istnieją i ludzie nie narzekają na grzyb , wilgoć ...

Dom musi mieć działającą wentylację. Kiedyś jak były domy nieszczelne , z nieszczelnymi oknami problem grzyba nie istniał.

Pomieszczenia muszą mieć odpowiednią sprawną wentylację , wtedy nie wykrapla się woda na ścianach i problemu z grzybem nie ma ...

Na poddaszu każdy ma ocieplenie od wewnątrz . Dachówka (cegła) jest warstwą zewnętrzną a ocielenie jest wewnątrz.

I co jest grzyb wszędzie ?

Osobiście uważam za bzdurę że nie można ocieplać od wewnątrz. Uważam że można , ale trzeba pamiętać o wentylacji.

W starej kamienicy aż się prosi aby mieszkanie ocieplić od środka. Ściany zrobić z KG z ociepleniem i można ładnie połączyć wszystkie warstwy ocieplenia ...

Ale w przypadku gdy będziemy mieli szczelną izolację to oczywiste że musi być dobrze działająca wentylacja ...

A czemu się nie robi ? Zapewne największa wada to wyższe koszty niż ocieplenie na zewnatrz oraz to że traci się na powierzchni użytkowej oraz że każda rzecz jaką zamontujemy do takiej ściany spowoduje powstanie mostka termicznego ...

Idąc tym tokiem rozumowania każdy nie ocieplony stary dom powinien być siedliskiem grzybów i już nie istnieć , a jednak są domy kilkuset letnie i jakoś istnieją i ludzie nie narzekają na grzyb , wilgoć ...

Dom musi mieć działającą wentylację. Kiedyś jak były domy nieszczelne , z nieszczelnymi oknami problem grzyba nie istniał.

Pomieszczenia muszą mieć odpowiednią sprawną wentylację , wtedy nie wykrapla się woda na ścianach i problemu z grzybem nie ma ...

Na poddaszu każdy ma ocieplenie od wewnątrz . Dachówka (cegła) jest warstwą zewnętrzną a ocielenie jest wewnątrz.

I co jest grzyb wszędzie ?

Osobiście uważam za bzdurę że nie można ocieplać od wewnątrz. Uważam że można , ale trzeba pamiętać o wentylacji.

W starej kamienicy aż się prosi aby mieszkanie ocieplić od środka. Ściany zrobić z KG z ociepleniem i można ładnie połączyć wszystkie warstwy ocieplenia ...

Ale w przypadku gdy będziemy mieli szczelną izolację to oczywiste że musi być dobrze działająca wentylacja ...

A czemu się nie robi ? Zapewne największa wada to wyższe koszty niż ocieplenie na zewnatrz oraz to że traci się na powierzchni użytkowej oraz że każda rzecz jaką zamontujemy do takiej ściany spowoduje powstanie mostka termicznego ...

Chodzi raczej o grzyba pomiędzy styropianem, a ścianą.

W dachu przeważnie jest wełna, która oddycha. I dachy są wentylowane, czyli powietrze krąży pomiędzy dachówką, deskami i ociepleniem.

Ja też mam kocioł na ekogroszek i także jestem zdania, że syf to kwestia tego jak kto dba o czystość. Podstawa to węgiel w foliowych workach i płytki w całej kotłowni. Jak uniknąć pylenia opisałeś wcześniej.

Niestety na tą chwilę, pompa ciepła to luksus na który nie każdy może sobie pozwolić. A pisanie, że nie potrzeba komina i dodatkowych metrów na składowanie opału, to też naciąganie prawdy. Komin chociażby do kominka lub WG, a 3 tony węgla można spokojnie ustawić na dwóch paletach euro.

Wiesz w Polsce są trochę inne realia. U nas prąd drogi , a zarobki kiepskie ...

[...]

Zapewne każdy kto ma piec na ekogroszek wolałby mieć pompę ciepła gruntową , tyle że po prostu nie stać go na taką inwestycję ...

Za pierwszy sezon zimowy 2012/2013 ktory byl ekstremalnie dlugi za CO zaplacilem przy pompie 1350 zl.

Koszt inwestycji w PCi zamiast grochu wyszedl wiekszy o 17 tys zl (nie licze tutaje jeszcze oszczednosc z niebudowania dodatkowego komina ktory postawilem wczesniej oraz m2 zaoszczedzonych w kotlowni z ktorej zrobilem warsztat)

Za pierwszy sezon zimowy 2012/2013 ktory byl ekstremalnie dlugi za CO zaplacilem przy pompie 1350 zl.

Koszt inwestycji w PCi zamiast grochu wyszedl wiekszy o 17 tys zl (nie licze tutaje jeszcze oszczednosc z niebudowania dodatkowego komina ktory postawilem wczesniej oraz m2 zaoszczedzonych w kotlowni z ktorej zrobilem warsztat)

Widzę w stopce że masz wentylacje grawitacyjną.:)Jest tu jeden na forum, a nawet w tym wątku, który uważa że bez WM z reku nie ma szans na dostateczne ogrzewanie niskotemperaturowe ? A Ty jednak się nie zrujnowałeś na ogrzewanie i nie zamarzłeś.

Widzę w stopce że masz wentylacje grawitacyjną.:)Jest tu jeden na forum, a nawet w tym wątku, który uważa że bez WM z reku nie ma szans na dostateczne ogrzewanie niskotemperaturowe ? A Ty jednak się nie zrujnowałeś na ogrzewanie i nie zamarzłeś.

Nie czytalem o tym ze nie ma szans i moze dlatego nie zamarzlem. ;)

W domu utrzymywalem na zasadzie kompromisu z cieplolubna malzonka 22*C. Jak bym ustawil 26-27, to tez bez najmniejszego problemu tyle by bylo. WM z rekuperacja to tylko okolo 20% oszczednosci na kosztach ogrzewania.

Nie czytalem o tym ze nie ma szans i moze dlatego nie zamarzlem. ;)

W domu utrzymywalem na zasadzie kompromisu z cieplolubna malzonka 22*C. Jak bym ustawil 26-27, to tez bez najmniejszego problemu tyle by bylo. WM z rekuperacja to tylko okolo 20% oszczednosci na kosztach ogrzewania.

PS. Mam nadzieje, ze z tym ogrzewaniem to nie jest kolejna "teoria" Arturka? :)

Gość Arturo72

Myślałem,że im dłużej będziesz na forum to łykniesz o co chodzi ale marnie to widzę ;)

Pyxis z racji COP4 może sobie z powodzeniem pozwolić na straty ciepła przez wentylację ale Ty z COP1...no cóż,działaj z grawitacyjną :D

Gdzieś wyczytał te bzdury,że ogrzewanie niskotemperaturowe nie może działać przy wentylacji grawitacyjnej ? Dawaj tego osła,który tak pisał to go zjedziemy ;)

Edytowane przez Arturo72

Myślałem,że im dłużej będziesz na forum to łykniesz o co chodzi ale marnie to widzę ;)

Pyxis z racji COP4 może sobie z powodzeniem pozwolić na straty ciepła przez wentylację ale Ty z COP1...no cóż,działaj z grawitacyjną :D

)

Uderz w stół a kto się odezwie ?To znaczy przy PC straty z WG są 20% a jak są kable to straty są 50%.:bash:

Odsyłam ponownie do tabeli porównawczej kilku rodzajów ogrzewania, kosztów instalacji i kosztów użytkowania wraz z serwisowaniem i z założeniem że przez 10 lat nic się nie zepsuje.Nie mam nic przeciw PC ale uważam że trudno będzie o bezawaryjną pracę przez 10 lat.

Najważniejsze jednak aby człowiek był zadowolony:rolleyes: A Pyxis jest.

Czy jak ja zapłacę za prąd 5000 rocznie nie mogę być zadowolony ? Mogę. A Ty nie musisz. To moje zadowolenie i moje pieniądze.

Gość Arturo72
To moje zadowolenie i moje pieniądze.

Dokładnie,ale proszę nie pisz bzdur o nie możności zastosowania ogrzewania niskotemperaturowego przy wentylacji grawitacyjnej.

To że mało rozumiesz z tekstu nie uprawnia do tego typu postów.