Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - zainwestować czy nie zawracać sobie głowy??

mazi07

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z całego wątku wyciągam wniosek że wszystko zależy od pieniędzy jakie chcemy wyłożyć na ogrzewanie. Drożej znaczy mniej pracy dla nas. Taniej wymaga więcej pracy naszej.

Jesli pod to podpada tez praca palcem wskazujacym prawej reki, to tak, trzeba sie "samemu" wiecej napracowac. :)

Ale sam piec cieplej w domu nie zrobi, potrzebna pelna instalacja, a taka dla gazu to na domek 120 m2 min 20 tys na umowe i fakture.

Zamiast tego pieca na gaz moze byc inny, cena sie niewiele zmieni.

Nie wiem skąd te ceny ?

Co to znaczy "pełna" instalacja ? Podłączenie wewnątrz domu może wykonać fachowiec z uprawnieniami , nie musi gazownia.

Znajomy miał piec na drewno i nim ogrzewał dom. Niestety po kilku latach skorodował mu i chciał kupić nowy. W między czasie gmina zrobiła przyłącza gazu i się przyłączył. Z tego co mi mówił nie były to duże pieniądze , bo inaczej by się nie podłączył i po prostu kupił by nowy piec na drewno ...

Wiem go gościu każdą złotówkę ogląda 2 razy zanim wyda ...

Nie wiem skąd te ceny ?

Bo to tyle kosztuje. Wez 3 hydraulikow zapytaj za ile zrobia kompletne CO/CWU na umowe i fakture, tyle sie placi.

W ciagu ostatnim 3 lat 5 czy 6 znajomych przechodzilo przez to, wszyscy grzeja/beda grzac gazem, nikt nie zrobil tego ponizej 25k, a tez licza kazda zlotowke i bardzo chcieli znalesc taniej.

Mowimy oczywiscie o sytuacji, gdzie nic nie robimy samemu.

Pozdrawiam

Bo to tyle kosztuje. Wez 3 hydraulikow zapytaj za ile zrobia kompletne CO/CWU na umowe i fakture, tyle sie placi.

W ciagu ostatnim 3 lat 5 czy 6 znajomych przechodzilo przez to, wszyscy grzeja/beda grzac gazem, nikt nie zrobil tego ponizej 25k, a tez licza kazda zlotowke i bardzo chcieli znalesc taniej.

Mowimy oczywiscie o sytuacji, gdzie nic nie robimy samemu.

Pozdrawiam

A kto mówi o kompletnej instalacji CO i CWU ?

Mowa o podłączeniu . Instalacja jest potrzebna taka sama w przypadku kazdego źródła ciepła (ekogroszek/gaz/pompa/piec na drewno) więc mówimy jedynie o koszcie podłączenia i doprowadzenie gazu do domu i koszcie podłączenia samego kotła na gaz.

Gdybym teraz chciał przejść z ekogroszku na gaz ziemny to trzeba by u mnie poprowadzić z 10m rur na zewnątrz domu i tyle samo wewnątrz domu i podłączyć gaz do obecnej instalacji (Mowa teoretycznie , bo gazu u mnie nie ma i nie wiadomo czy kiedyś będzie)

Wątpie że to jakaś kosmiczna kasa bo za co ?

U mnie 1700zł netto za pierwsze 15m (ja się mieszczę w tej odległości), później 60 zł za każdy metr. Do tego koszt skrzynki na licznik.

Mówimy oczywiście o odległości od gazrury do licznika w płocie.

Od licznika do budynku, czyli na terenie dzialki cena jest już o wiele niższa.

Edytowane przez fotohobby

• 2 weeks później...
Pompa ciepła - zainwestować czy nie zawracać sobie głowy??

a wiec moze warto troche pozawracac ;)

Zawsze warto. :)

Godne uwagi są przede wszystkim powietrzne pompy ciepła do ogrzewania i cwu. Przy nich nie trzeba posiadać działki, ani robić odwiertów itp.. Mogę polecić model Airmax GT z Galmetu .

Zawsze warto. :)

Godne uwagi są przede wszystkim powietrzne pompy ciepła do ogrzewania i cwu. Przy nich nie trzeba posiadać działki, ani robić odwiertów itp..

Godne uwagi to sa gruntowe, bo maja wysoki COP i pelna wydajnosc nawet podczas duzych mrozow, czyli wtedy, kiedy dom potrzebuje najwiecej energii.

Powietrzne maja jedna jedyna zalete - nie potrzebuja budowania DZ. Reszta to same wady. :)

Przy P/W faktycznie nie trzeba posiadac dzialki. Kawalek sciany trzeba jednak miec :)

Taaa, jeden instalator mnie tu doprowadzil do ataku smiechu (ten o ktorym jak o zmarlych mozna na tym forum mowic tylko dobrze) wyznajac, ze zainstalowal pompe PW na zewnatrznej scianie od sypialni klienta. Pozniej sie odezwal tez sam inwestor bidolac, ze cos musza z tym zrobic. :D

Osobiście doradzałbym PC powietrzną tylko osobom, mieszkającym na Pomorzu (generalnie terenach, gdzie występuje wilgotne powietrze - ie bez powodu PC powietrzne są popularne na wybrzeżach Skandynawii). W klimacie górskim (gdzie my np montujemy) czy na południu Polski bardziej zalecane są pompy glikol/woda oparte na kolektorze płaskim lub pionowym.

Podam swój przykład z autopsji:

Grzanie CWU temp powietrza 25C, punkt rosy 10C, temp parownika 14C, temp parowania 6C

Następnego dnia temp powietrza 15C, punkt rosy 13C, temp parownika 10C, temp parowania 4C

Dzień pierwszy bez kondensacji, dzień drugi lało się ciurkiem i mimo o 10C niższej temperatury powietrza temp parowania była niższa tylko o 2C