Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - zainwestować czy nie zawracać sobie głowy??

mazi07

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie, może lekki offtop, ale mam dla Was zagwozdkę - będę musiał ogrzać halę ponad 1000m2 pod klub. Na razie wszystko jeszcze w planach. Może ten kocioł http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-gazowe-olejowe/logano-g315.html? Na razie jestem dość zielony w temacie ;)

Ale to dział forum o pompach ciepła ;-) Ty szukasz informacji o kotle gazowym...

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum. Obserwuję dyskusje, które się tu toczą od około 3 lat i pierwszy raz nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania stąd pozwolę je sobie tutaj zadać. Budujemy dom w.g. własnego projektu o powierzchni 387 m2 (piwnica + parter + poddasze użytkowe). Obecnie jesteśmy na etapie instalacji, a jak dobrze pójdzie to do końca roku będziemy mieli tynki i zewnętrzne ocieplenie. Doszliśmy do momentu gdy musimy wybrać źródło ciepła. Oczywiście jednym z wariantów jest pompa ciepła. Aby mieć jakieś racjonalne dane wejściowe zamówiłem „Projektowaną charakterystykę energetyczną budynku”. Z obliczeń wynika iż zapotrzebowanie na energię pierwotną to 35,82 Kwh/(m2 rok), a obciążenie cieplne to 8,97 kW. Całkowite roczne zapotrzebowanie na energię pierwotną to 11 250 kWh. Powyższe parametry wyliczone zostały przyjmując standardowe wartości przenikalności styropianu i wełny, a mamy zamiar zastosować grubsze warstwy o lepszych parametrach (przynajmniej katalogowych). Mam dwie oferty na ogrzewanie oparte o PC i jeżeli miałbym tylko na tym polegać to mówiąc szczerze PC nie ma ekonomicznego sensu.

Oferta 1 obejmuje:

- 300m odwiertów

- pompę ciepła 16 kW

- 300 l zasobnik CWU

- instalację

Cena brutto 66 700 PLN

Ofert 2 obejmuje:

- kolektor poziomy (bez piasku i pracy koparki) 800 mb

- pompę ciepła 17,4 kW

- bufor CO 500 l

- bufor CWU 400 l

- instalacje

Cena brutto 68 300 PLN

Mam też ofertę na wykonanie kotłowni gazowej (gaz w drodze 10 m od budynku) z ceną brutto 16 000 PLN (kominy już są).

Tutaj pojawiają się moje pytania i będę wdzięczny za opinie i komentarze oraz wskazanie błędów w moim toku rozumowania lub przyjętych założeniach:

1.Bazując tylko na powyższych ofertach oraz kosztach wytworzenie kWh gaz – 0,21 PLN/kWh, pompa ciepła – 0,12 PLN/kWh (źródło – materiały marketingowe Viessmanna) wynika, iż za ogrzewanie gazem zapłacę 2362 PLN/rok, a PC 1350 PLN. Tak więc mam szansę zaoszczędzić 1012 PLN/rok co przy różnicy w koszcie inwestycji na poziomie 50 000 PLN daje mi zwrot inwestycji po około 50 latach. Lokując 50 000 PLN na 50 lat na 3% lokacie otrzymam finalnie 219 195 PLN. Jeżeli inwestycje finansowałbym z kredytu hipotecznego to okres zwrotu może zbliżyć się do 100 lat……. Moje wyliczenie wskazują, iż dla domu o niskim zapotrzebowaniu na energię nie ma sensu inwestowanie w kosztowne w zakupie, ale tanie w eksploatacji źródło ciepła.

2. Rozmawiałem z dwoma firmami instalującymi PC i każdy pytał tylko o powierzchnię mieszkalną totalnie ignorując „Projektowaną charakterystykę energetyczną budynku”. Jestem prostym inżynierem i wierzę w liczby i wyliczenia, jak widać proste założenie bazujące na powierzchni, a ignorujące przenikalność przegród, straty na wentylację itp. są dla certyfikowanych instalatorów (znanych marek) nieistotne. Pytanie jak w Waszego doświadczenie sprawdzają się parametry ze świadectwa energetycznego? Remontując obecne mieszkanie dobierałem grzejniki na podstawie obliczeń strat ciepła i w całym mieszkaniu mam jednakową temperaturę. W identycznym mieszkaniu „specjalista” dobierał w.g. metrów kwadratowych (mały pokój – mały grzejnik, duży pokój – duży grzejnik) ignorując fakt, iż mały pokój jest na rogu budynku. Dobór specjalisty zakończył się tym, że w małym pokoju u sąsiada w chłodne dni musi chodzić „farelka”.

3. Moc pompy. Sporo na ten temat czytałem i pojawiają się tu sprzeczne opinie. Niektórzy twierdzą, iż pompa powinna być niedoszacowana ponieważ maksymalne obciążenia cieplne (największe mrozy) trwają przez maksimum 20 dni w roku i lepiej dogrzać układ dodatkową grzałką przez te kilka dni, niż trzymać rezerwową moc przez 300 dni w roku. Ma to wpływ na wielkość PC jak i dolnego źródła co przekłada się na koszty instalacji. Czy takie założenie ma według Was sens?

4.Jeden z instalatorów upiera się, ze musimy zainstalować bufor CO ponieważ bez tego pompa nie pracuje poprawnie. Czytałem, iż pompa najbardziej zużywa się podczas rozruchu i wyłączenia więc ma to jakiś sens aby ograniczyć ilość takich cykli przez dodanie bufora. Z drugiej jednak strony wykonałem proste obliczenia pojemności cieplnej. Bufor o pojemności 500 l ma pojemność cieplną 2,09 [MJ/K]. Na potrzeby PC najlepiej zastosować ogrzewanie podłogowe. Przyjmując 7 cm grubość wylewki dla powierzchni 387 m2 mamy 27 m3 betonu, które waży 54 tony i ma pojemność cieplną 43 [MJ/K] czyli 20 razy większą niż pojemność proponowanego bufora. Pytanie co daje bufor w takim układzie. Jak dla mnie bufor ma sens w momencie gdy chcemy magazynować ciepło o wyższej temperaturze (solary, kominek, piec węglowy etc.). Podnoszenie temperatury górnego źródła PC tylko po to aby za chwilę obniżyć temperaturę które idzie na podłogówkę ma średni sens.

Będę wdzięczny za wszelkie komentarze do moim przemyśleń/wyliczeń.

Osobiście doradzałbym PC powietrzną tylko osobom, mieszkającym na Pomorzu (generalnie terenach, gdzie występuje wilgotne powietrze - ie bez powodu PC powietrzne są popularne na wybrzeżach Skandynawii). W klimacie górskim (gdzie my np montujemy) czy na południu Polski bardziej zalecane są pompy glikol/woda oparte na kolektorze płaskim lub pionowym.

Ale chrzanisz .

A może gruntówki najlepiej na terenach bagnistych:D

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum. Obserwuję dyskusje, które się tu toczą od około 3 lat i pierwszy raz nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania stąd pozwolę je sobie tutaj zadać. .

bierz gaz.

Awaria pompa to mniej więcej nowy kocioł

Instalacja C.O też będzie tańsza

Edytowane przez hydraulik_

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum. Obserwuję dyskusje, które się tu toczą od około 3 lat i pierwszy raz nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania stąd pozwolę je sobie tutaj zadać.

Ceny i moce pomp masz iscie astronomiczne, wiec i "zwrot" inwestycji wychodzi "polwieczny". Do tego instalatorzy jacys tacy "zafiksowani" bez zdolnosci kojarzenia faktow ktore im prezentujesz (tu tez sa tacy - ale to nie jest norma ;)).

Na pytania ktore postawiles masz na tym forum odpowiedzi. Skoro czytasz od 3 lat to dziwne, ze niedoczytales.

Kolega hydraulik_ "splaszczyl" nieco odpowiedz, ale jesli akceptujesz gaz w domu, to tez jest to jakies rozwiazanie ktore na pewno warto brac pod uwage, zwlaszcza jesli nie uda Ci sie znalezc tanszej oferty na pompe ciepla.

Jesli masz warunki na kolektor poziomy i obliczenia co do zapotrzebowania domu sa dobre, to mozesz robic mniej wiecej taka instalacje jaka ja mam u siebie. Mnie ona wyniosla cos okolo 26-27 tys zl 2 lata temu (wliczajac zasobnik CWU i podpiecie pompy). Dane masz w stopce.

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum. Obserwuję dyskusje, które się tu toczą od około 3 lat i pierwszy raz nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania stąd pozwolę je sobie tutaj zadać. Budujemy dom w.g. własnego projektu o powierzchni 387 m2 (piwnica + parter + poddasze użytkowe). Obecnie jesteśmy na etapie instalacji, a jak dobrze pójdzie to do końca roku będziemy mieli tynki i zewnętrzne ocieplenie. Doszliśmy do momentu gdy musimy wybrać źródło ciepła. Oczywiście jednym z wariantów jest pompa ciepła. Aby mieć jakieś racjonalne dane wejściowe zamówiłem „Projektowaną charakterystykę energetyczną budynku”. Z obliczeń wynika iż zapotrzebowanie na energię pierwotną to 35,82 Kwh/(m2 rok), a obciążenie cieplne to 8,97 kW. Całkowite roczne zapotrzebowanie na energię pierwotną to 11 250 kWh. Powyższe parametry wyliczone zostały przyjmując standardowe wartości przenikalności styropianu i wełny, a mamy zamiar zastosować grubsze warstwy o lepszych parametrach (przynajmniej katalogowych). Mam dwie oferty na ogrzewanie oparte o PC i jeżeli miałbym tylko na tym polegać to mówiąc szczerze PC nie ma ekonomicznego sensu.

Oferta 1 obejmuje:

- 300m odwiertów

- pompę ciepła 16 kW

- 300 l zasobnik CWU

- instalację

Cena brutto 66 700 PLN

Ofert 2 obejmuje:

- kolektor poziomy (bez piasku i pracy koparki) 800 mb

- pompę ciepła 17,4 kW

- bufor CO 500 l

- bufor CWU 400 l

- instalacje

Cena brutto 68 300 PLN

Mam też ofertę na wykonanie kotłowni gazowej (gaz w drodze 10 m od budynku) z ceną brutto 16 000 PLN (kominy już są).

Tutaj pojawiają się moje pytania i będę wdzięczny za opinie i komentarze oraz wskazanie błędów w moim toku rozumowania lub przyjętych założeniach:

1.Bazując tylko na powyższych ofertach oraz kosztach wytworzenie kWh gaz – 0,21 PLN/kWh, pompa ciepła – 0,12 PLN/kWh (źródło – materiały marketingowe Viessmanna) wynika, iż za ogrzewanie gazem zapłacę 2362 PLN/rok, a PC 1350 PLN. Tak więc mam szansę zaoszczędzić 1012 PLN/rok co przy różnicy w koszcie inwestycji na poziomie 50 000 PLN daje mi zwrot inwestycji po około 50 latach. Lokując 50 000 PLN na 50 lat na 3% lokacie otrzymam finalnie 219 195 PLN. Jeżeli inwestycje finansowałbym z kredytu hipotecznego to okres zwrotu może zbliżyć się do 100 lat……. Moje wyliczenie wskazują, iż dla domu o niskim zapotrzebowaniu na energię nie ma sensu inwestowanie w kosztowne w zakupie, ale tanie w eksploatacji źródło ciepła.

2. Rozmawiałem z dwoma firmami instalującymi PC i każdy pytał tylko o powierzchnię mieszkalną totalnie ignorując „Projektowaną charakterystykę energetyczną budynku”. Jestem prostym inżynierem i wierzę w liczby i wyliczenia, jak widać proste założenie bazujące na powierzchni, a ignorujące przenikalność przegród, straty na wentylację itp. są dla certyfikowanych instalatorów (znanych marek) nieistotne. Pytanie jak w Waszego doświadczenie sprawdzają się parametry ze świadectwa energetycznego? Remontując obecne mieszkanie dobierałem grzejniki na podstawie obliczeń strat ciepła i w całym mieszkaniu mam jednakową temperaturę. W identycznym mieszkaniu „specjalista” dobierał w.g. metrów kwadratowych (mały pokój – mały grzejnik, duży pokój – duży grzejnik) ignorując fakt, iż mały pokój jest na rogu budynku. Dobór specjalisty zakończył się tym, że w małym pokoju u sąsiada w chłodne dni musi chodzić „farelka”.

3. Moc pompy. Sporo na ten temat czytałem i pojawiają się tu sprzeczne opinie. Niektórzy twierdzą, iż pompa powinna być niedoszacowana ponieważ maksymalne obciążenia cieplne (największe mrozy) trwają przez maksimum 20 dni w roku i lepiej dogrzać układ dodatkową grzałką przez te kilka dni, niż trzymać rezerwową moc przez 300 dni w roku. Ma to wpływ na wielkość PC jak i dolnego źródła co przekłada się na koszty instalacji. Czy takie założenie ma według Was sens?

4.Jeden z instalatorów upiera się, ze musimy zainstalować bufor CO ponieważ bez tego pompa nie pracuje poprawnie. Czytałem, iż pompa najbardziej zużywa się podczas rozruchu i wyłączenia więc ma to jakiś sens aby ograniczyć ilość takich cykli przez dodanie bufora. Z drugiej jednak strony wykonałem proste obliczenia pojemności cieplnej. Bufor o pojemności 500 l ma pojemność cieplną 2,09 [MJ/K]. Na potrzeby PC najlepiej zastosować ogrzewanie podłogowe. Przyjmując 7 cm grubość wylewki dla powierzchni 387 m2 mamy 27 m3 betonu, które waży 54 tony i ma pojemność cieplną 43 [MJ/K] czyli 20 razy większą niż pojemność proponowanego bufora. Pytanie co daje bufor w takim układzie. Jak dla mnie bufor ma sens w momencie gdy chcemy magazynować ciepło o wyższej temperaturze (solary, kominek, piec węglowy etc.). Podnoszenie temperatury górnego źródła PC tylko po to aby za chwilę obniżyć temperaturę które idzie na podłogówkę ma średni sens.

Będę wdzięczny za wszelkie komentarze do moim przemyśleń/wyliczeń.

witam

musisz jeszcze dodać zużycie energii na c.w.u. - powiedzmy 900-1.000kWh na 1 osobe na rok

czyli powiedzmy (wileki dom - 387m2:D) 4 osoby - 3.600-4.000kWh (do dalszych wyliczeń przyjąłem 3.600 kWh)

wybrał bym pompę o mocy nie mniejszej niż 12kW

ad 1) koszt 1 kWh z gazu przy twoim "spożyciu" to ok. 28 groszy/kWh

Viessmann nie wlicza kosztów opłat stałych (u ciebie podwyzsza to koszt 1 kWh o ok. 4 grosze

poza tym ty zużyjesz w ciagu roku ok. 1.745m3 gazu na rok

czyli dla zużycia między 1.200-8.000 m3/rok wskoczysz w taryfę W-3.12T - co przy sprawności całorocznej kotła na poziomie 90% da koszt. samego gazu na poziomie 24 groszy za m3

czyli 4 grosze + 24 grosze = 28 groszy

ad2) twoje rozumowanie jest jak najbardziej prawidłowe

poprawnie oszacowanie OZC to podstawa (do wyliczeń winny zostać użyte "rzeczywiste parametry budynku", czasami projekt budynku "swoje" a faktyczna budowa "swoje" (np. nieuwzględnione mostki, inne parametry materiałów uzytych, partactwo wykonawców, itp.)

ja staram się zapewnić (w uzgodnieniu z inwestorem) pewien "margines bezpieczeństwa" 10-20%, no chyba, że inwestor jest pewny i takie jest jego zyczenie

ad3) to podejście do doboru pompy jest jak najbardziej sensowne, czasami tak razem z inwestorami dobierami urządzenia

można oczywiście dobrać z zapasem, by pompa (bez załączania się grzałek) pokrywała w całości zapotrzebowanie

osobiście skłaniam sie ku drugiemu podejściu

czyli w uproszczeniu albo w czasie budowy inwestor płaci więcej albo później w czasie wieloletniej eksploatacji, trzeba to sobie wyliczyć (oczywiście na ile się to to da, to tylko szacowanie..., niestety nie znane są koszty nosników ciepła w przyszłości, wszyscy móią, że koszt prądu będzie rósł w nastepnych latach, a tu ostatnio nawet spada i w przyszłym roku pewnie też spadnie)

ale to klient wybiera, na podstawie wyliczeń - projekcji kosztów

ad4) bufor - wiadomo to wyższe koszty

ale czasami bufor jest konieczny (np. tak jak piszesz łączenie z solarami, kominkiem, kotłem węglowym, czy np. wymagane różne temperatury zasilania instalcji c.o., czy czasami wymogi zachowania gwarancji, by pompa działała prawidłowo)

jeżeli instalacja jest "prosta": podłogówka + c.w.u. - najczęściej montujemy bez bufora

przeslij mi na priv mejla - wyslę ci arkusz kalkulacyjny, w którym wpisując "swoje" dane będziesz mógł wyliczyć opłacalność własnej inwestycji (gaz, pompa gruntowa, pompa powietrzna, "czysty prąd")

pozdrawiam

Heh, tak to jest jak 'spece' wyliczają straty ciepła na oko ignorując m.in mostki cieplne. Moi rodzice są na etapie budowy domku. Powierzchnia koło 140m2. W projekcie zwykłe grzejniki , plus standardowe okna, piec gazowy, went. graw, OZC 10 kW. . Adaptacja projektu wniosła zmiany: Okna szczelniejsze, WM z rekuperatorem, ogrzewanie podłogowe i pozostał problem źródła ciepła. Ze względu na to, że nie planują w najbliższych latach na podciągnięcie nitki rurociągu z gazem, trzeba było wybrać między węglem, LPG oraz PC. Węgiel odpadł, za mała kotłownia. Wykonałem obliczenia, że przy zmniejszonym OZC mniej wiecej o 1 KW, ze względu na adaptację zmian, potrzeba wraz z CWU 3,8m3 LPG. Przyjmując cenę koło 2zł/dm3 , to roczny koszt wyniesie 7000zł, plus cała instalacja wraz z kotłownią koło 30tys zł. Zapotrzebowanie roczne na poziomie 24000kwh/rok. Koszt pompy ciepła gruntowej to 48tys zł, moc koło 8-9kw. Przyjmując SCOP koło 3 to zużycie prądu wychodzi na poziomie 8000kWh. Mając taryfę G12 za prąd zapłacę w granicach 1000-1500zł na rok. Jet to oszczędność rzędu 5,5t - 6tys zł rocznie. Wychodzi na to, że inwestycja zwróci się w ciągu 3-4 lat.

Przy takiej powierzchni domu to bardzo duzo. No chyba ze bedziecie mieszkac z rodzicami i jest was piatka dzieci, wtedy faktycznie CWU dobije do takiego poziomu zapotrzebowania. :)

Będzie nas mieszkało 4 osoby, w tym właśnie jak co, to 2,8m3 LPG na CO i 1m3 na CWU. Ogólne zapotrzebowanie na ciepło i cwu, obliczyłem opierając się wartościami opałowymi lpg, 100% sprawnością przesyłu oraz 104% sprawnością wytwarzania ciepła, oraz obliczonym wcześniej zapotrzebowaniem rocznym na gaz

Będzie nas mieszkało 4 osoby, w tym właśnie jak co, to 2,8m3 LPG na CO i 1m3 na CWU. Ogólne zapotrzebowanie na ciepło i cwu, obliczyłem opierając się wartościami opałowymi lpg, 100% sprawnością przesyłu oraz 104% sprawnością wytwarzania ciepła, oraz obliczonym wcześniej zapotrzebowaniem rocznym na gaz

witam

104% to trochę dużo, teoretycznie mozliwe, ale w praktyce "troche mniej" (wiele czynników na to wpływa)

ja przyjmuję całoroczną sprawność na poziomie 90-95%

pozdrawiam

witam

104% to trochę dużo, teoretycznie mozliwe, ale w praktyce "troche mniej" (wiele czynników na to wpływa)

ja przyjmuję całoroczną sprawność na poziomie 90-95%

pozdrawiam

Tak, tylko tyle przyjąłem, przy obliczaniu zapotrzebowania na paliwo. A zapotrzebowanie na ciepło i cwu to inna sprawa, bo tu liczy się ilość energii potrzebnej do utrzymania zadanych wcześniej parametrów temperaturowych. Idąc takim tropem, to przy użyciu starego pieca węglowego o sprawności 70%, zapotrzebowanie miałbym z 30000kwh/rok.... Mam nadzieję , że rozumiesz mój sposób.

Pozdrawiam

Tak, tylko tyle przyjąłem, przy obliczaniu zapotrzebowania na paliwo. A zapotrzebowanie na ciepło i cwu to inna sprawa, bo tu liczy się ilość energii potrzebnej do utrzymania zadanych wcześniej parametrów temperaturowych. Idąc takim tropem, to przy użyciu starego pieca węglowego o sprawności 70%, zapotrzebowanie miałbym z 30000kwh/rok.... Mam nadzieję , że rozumiesz mój sposób.

Pozdrawiam

No to masz blad logiczny w rozumowaniu (jesli ja Cie dobrze rozumiem). Zapotrzebowanie dla danego obiektu jest wartoscia stala i nie mozesz tego tak liczyc. Sprawnosc uwzgledniasz liczac zapotrzebowanie na "opal" i sposob pozyskania z niego energii.

No to masz blad logiczny w rozumowaniu (jesli ja Cie dobrze rozumiem). Zapotrzebowanie dla danego obiektu jest wartoscia stala i nie mozesz tego tak liczyc. Sprawnosc uwzgledniasz liczac zapotrzebowanie na "opal" i sposob pozyskania z niego energii.

Z chęcią wyjaśnie, bo sam jestem ciekaw :)

Po pierwsze , straty ciepła przy -18 *C wynoszą w pierwotnym projekcie 10kW.

Czyli uwzgledniając sprawności kotła itp, źródło ciepła musi mieć trochę ponad 10kW mocy.

I teraz idziemy do sedna. Zapotrzebowanie na ciepło według mnie jest stałe co roku, faktycznie tu jest ślizga sprawa, łatwo można pomylić pojęcia i jednostki. Czyli moje zapotrzebowanie przy temp. zew. projektowej jest 10kW, ale już zużycie w czasie sezonu grzewczego jest zmienne i to właśnie liczyłem, zakładając pewne wielkości i założenia z tabel.

Edytowane przez R90

Pozdrawiam

witam

nawet jeżeli przyjmieny sprawność kotła dla potrzeb c.o. to 104% to "trochę" za dużo

104% wychodzi w warunkach labolatoryjnych (idealnie ustawiony kocioł, czysty wymiennik, itp.)

każdy chciałby aby jego kocioł pracował ze sprawnością "wzorcową" ale z doswiadczenia wiem, że ta sprawność jest "trochę" niższa

pozdrawiam

BTW. Przy obliczaniu zapotrzebowania na cele CO, założyłem, że instalacja jest uruchamiana przy 7*C i niżej. Przy tym liczba stopniodni wychodzi koło 150, a średnia temp. zew. to -0,6*C. Na Cwu to prosty wzór z założeniem , że 4 osoby dziennie będą korzystać z 300l ciepłej wody, znana jest również temp. przed podgrzewem i po podgrzewie. Mając to + wartości opałowe LPG mogłem sobie wyliczyć zużycie energii ciepnej. Oczywiście, to są szacunki. Wiadomo, przyjdzie sroga/łagodna zima i błąd będzie kilkanaście lub kilkadziesiąt procent do tego co policzyłem. Do Cwu też jest jakiś błąd. Ale przy takich szacunkach człowiek mniej więcej wie na czym stoi i można się przygotować na określone koszty ciepła.

Pozdrawiam

Aha, jeszcze co do tego zapotrzebowania na ciepło budynku, to przeanalizowałem sprawę i to też jest zmienna w czasie wartość! Projektowe zapotrzebowanie na ciepło, to jest taka ilość ciepła którą musimy dostarczyć do pomieszczeń, aby przy założonej dla danej strefy klimatycznej proj. temp. zew. , utrzymać proj. temp. wewnątrz budynku. Zapotrzebowanie to się liczy według normy PN EN 12831. U mnie jest to 10kW. Ale co będzie jeśli akurat w styczniu, w danym dniu będą 2 stopnie na zewnątrz? Wtedy jest tak zwany wsp. obciążenia cieplnego fi i dla 2 stopni jest to 0,5, przez co zapotrzebowanie na ciepło wynosi teraz już 5 KW.

Edytowane przez R90