Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - zainwestować czy nie zawracać sobie głowy??

mazi07

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jeśli tak twórczo podchodzicie to tematu,

to wyjaśnijcie mi proszę dlaczego w G11 płacę za kWh dokładnie 0,62 zł/kWh z wszystkimi stałymi /przed chwilą sprawdziłem prognozę od kwietnia do listopada/, a R90 w tej samej taryfie płaci 0,40 zł/kWh. Czyżby były tak duże różnice pomiędzy dostawcami i powinienem z PGE renegocjować umowę?

Gdzie popełniam błąd prowadząc taka kalkulację.

PC

- taryfa G11 a 0,60 zł/kWh, COP 3 czyli 0,20 zł/kWh.

Gaz ziemny /co by nie drażnić Was propanem/

1 m3 - 9,44 kWh a 2,3 zł. 1 kWh = 0,24 zł. Pomijam sprawność kotła z uwagi na duże przybliżenia.

Różnica w cenie kWh = 0,04 zł. Zapotrzebowanie R90 18 000 kWh x 0,04 = 720 zł rocznie.

Różnica w koszcie inwestycji PC - gaz = ok. 20 000 zł. Zwrot po 27 latach.

Taryfa G12

1 kWh a 0,3 zł uwzględniając COP = 3 - 1 kWh = 0,1 zł

Różnica 0,15 zł/kWh; rocznie 18 000 kWh x 0,15 zł = 2 700 zł

Analogicznie:

zwrot inwestycji 20 000 zł : 2700 zł = 7,5 roku. Wychodzi znacznie lepiej.

Pomijam koszt kredytu na kwotę 20 000 zł. Przyjąłem swoją cenę za kWh w PGE.

Mam nadzieję, że się nie pomyliłem w rachunkach.

Dzięki mar1973 za dobre słowo:yes:.

to wyjaśnijcie mi proszę dlaczego w G11 płacę za kWh dokładnie 0,62 zł/kWh z wszystkimi stałymi /przed chwilą sprawdziłem prognozę od kwietnia do listopada/, a R90 w tej samej taryfie płaci 0,40 zł/kWh. Czyżby były tak duże różnice pomiędzy dostawcami i powinienem z PGE renegocjować umowę?.

U mnie realna cena G11 to teraz 0,57 zl z oplatami dodatkowymi (zalozylem taka cene liczac, ze srednie zuzycie w ciagu miesiaca to 800kWh). Tania taryfa w G12 to juz tylko 0.31 zl. Te 0,40 zl to chyba nierealne dla G11 (moze bez dodatkow i netto).

Pompa ciepla pokazuje swoje zalety jak wykorzystujesz tani prad. U mnie sie udaje uzywac jej w tanim pradze prawie w 96% (kalkulacja z ostatniego roku). Przy gruntowej i podlogowce SPF=3 to jednak "dosyc" pesymistycznie. :)

to wyjaśnijcie mi proszę dlaczego w G11 płacę za kWh dokładnie 0,62 zł/kWh z wszystkimi stałymi /przed chwilą sprawdziłem prognozę od kwietnia do listopada/, a R90 w tej samej taryfie płaci 0,40 zł/kWh. Czyżby były tak duże różnice pomiędzy dostawcami i powinienem z PGE renegocjować umowę?

Gdzie popełniam błąd prowadząc taka kalkulację.

PC

- taryfa G11 a 0,60 zł/kWh, COP 3 czyli 0,20 zł/kWh.

Gaz ziemny /co by nie drażnić Was propanem/

1 m3 - 9,44 kWh a 2,3 zł. 1 kWh = 0,24 zł. Pomijam sprawność kotła z uwagi na duże przybliżenia.

Różnica w cenie kWh = 0,04 zł. Zapotrzebowanie R90 18 000 kWh x 0,04 = 720 zł rocznie.

Różnica w koszcie inwestycji PC - gaz = ok. 20 000 zł. Zwrot po 27 latach.

Taryfa G12

1 kWh a 0,3 zł uwzględniając COP = 3 - 1 kWh = 0,1 zł

Różnica 0,15 zł/kWh; rocznie 18 000 kWh x 0,15 zł = 2 700 zł

Analogicznie:

zwrot inwestycji 20 000 zł : 2700 zł = 7,5 roku. Wychodzi znacznie lepiej.

Pomijam koszt kredytu na kwotę 20 000 zł. Przyjąłem swoją cenę za kWh w PGE.

Mam nadzieję, że się nie pomyliłem w rachunkach.

Dzięki mar1973 za dobre słowo:yes:.

witam

40 groszy za 1 kWh w taryfie G11 jest nierealne (no chyba, że w jakiejś promocji, ale promocje takie się nie zdarzają)

w Tauronie dla Małopolski i Bielska-Białej koszt 1 kWh w tej taryfie to 59,99 groszy

jak można załączyć arkusz kalkulacyjny do swojej stopki lu do postu?

z góry dziękuję za poradę

pozdrawiam

Greengaz

Akurat tu porównujesz GZ50 i PC a akurat gaz ziemny jest konkurencyjny e stosunku do PC.

Cene za kwh brałem z tego linka. http://www.lze.lodz.pl/docs/pge_150_2013_06_taryfa4.pdf

Strona 7 tabelka z cenami (netto). co opórcz podatku trzeba tam doliczyć ?

witam

do każdej taryfy trzeba doliczyć: opłatę sieciową i opłatę jakościową

pozdrawiam

witam

do każdej taryfy trzeba doliczyć: opłatę sieciową i opłatę jakościową

pozdrawiam

Ahhh, niestety tego nie uwzględniłem..duże są to stawki?

Pyxis, jakie SCOP wyciagasz na swojej pompie?

Moje zużycie to koło 22000kwh/rok , co grzanie w G12 daję zwrot w 6 lat w stosunku do GZ50

Opłaty stałe + doliczane do każdego kWh. Razem da ze 20 gr.

Nawiasem mówiąc moje 62 gr/kWh jest policzone na podstawie prognozy, a przecież jest taniej o 3 gr, chyba od 1.07, a więc dostanę korektę do 59 gr/kWh.

Wywołany do tablicy.

Różnica w cenie pomiędzy gazem ziemnym a propanem to max 10%.

Przy cenie 1,7 zł 1 kWh kosztuje 0,257 zł, a gaz ziemny 0,24 zł - 5 %.

Były dostawy w niższej cenie, ale to już nie w tym temacie co by nie być posądzony o lobbowanie.

jak można załączyć arkusz kalkulacyjny do swojej stopki lu do postu?

Do stopki można dołączyć tylko link do np. dysku Google, gdzie udostępniasz arkusz.

W poście można go pokazać, ale bez możliwości przeliczania /modyfikacji/ - podobnie jak zdjęcie.

poczytaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?44969-jak-zamie%C5%9Bcic-zdj%C4%99cie&highlight=zamie%C5%9Bci%C4%87

To nawet, zakładając, że mając G12 i tak ustawiać grzanie, aby było w większości w taryfie tańszej, to nawet niech to będzie średnio 40gr/kwh, to przy COP=3 mam 1 kWh za 13,3 grosza. Obliczyłem, że jeśli kupię LPG za 1,85zł/dm3, koszt 1 kWh będzie prawie 28 groszy. To wciąż jest przeszło 2 razy więcej. Edytowane przez R90

Pyxis, jakie SCOP wyciagasz na swojej pompie?

Nie ma cieplomierza zainstalowanego, wiec mozna tylko szacowac, ale nie sadze, ze "COP" na poziomie 3 jest do rozwazenia, bo w takim wypadku przy 22*C moj dom musial by miec zapotrzebowanie na CO w granicach 12500 [kWh] co jest wartoscia nader optymistyczna (chyba ze mnie ekipa zrobila w konia na ociepleniu i dali go wiecej niz kazalem). ;)

Opłaty stałe + doliczane do każdego kWh. Razem da ze 20 gr.

Tych oplat dodatkowych jest u mnie raptem 16 zl/mc. Wyjdzie 20gr ale przy miesiecznym zuzyciu 80 kWh. Ja na cele bytowe zuzywam ich srednio 400 kWh plus do tego jeszcze pompa srednio miesiecznie ciut ponad 480kWh. Tu juz wychodzi srednio niecale 2gr doliczne do kazdej kWh.

Zgadza się.

Rozmawialiśmy o stopie zwrotu różnicy w kosztach inwestycji. Dalej zostaje 0,15 zł/kWh czyli ok. 7 lat.

Pozostaje tylko "spór" czy COP wyniesie 3 czy 3,5 oraz czy propan kupisz za 1,85 czy 1,65 zł/litr.

Cały czas mówimy o cenach "na dziś". Ile będzie kosztował prąd, propan czy gaz ziemny za 5 - 10 lat, a zwłaszcza w jakich proporcjach zdrożeją, nie wie nikt.

To jest decyzja inwestora ze skutkami przynajmniej na taki okres.