Radiowiec 11.07.2013 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Witajcie, proszę o pilną i merytoryczną pomoc, zanim pójdę do prawnika. Dwa lata temu wraz z żoną sprzedaliśmy dom, w którym mieszkaliśmy również dwa lata. Nie był to budynek "na handel" - po prostu przestała nam odpowiadać lokalizacja. Cena była dość atrakcyjna, więc szybko znaleźli się kupcy. Po zakupie oczywiście często do mnie dzwonili z pytaniami o różne kwestie - zawsze odbierałem i pomagałem, bo nie miałem nic do ukrycia. Sytuacja zmieniła się wczoraj - zadzwonił do mnie pan kupujący i poinformował, że przecieka mu dach. Z jego opisu wnioskuję, że śnieg podwiało pod dachówkę i problem gotowy. Zaznaczył, że usterka pojawiła się zimą. Zaproponowałem podanie mu kontaktu do dekarza, który robił dach - panowie się zdzwonili, ale oczywiście dekarz kazał człowiekowi się odwalić, bo gwarancja na dach minęła. Kupujący nie jest furiatem i tylko między wierszami zasugerował mi, że po konsultacji z prawnikiem będzie od kogoś domagać się odszkodowania. Od kogoś - czyli oczywiście ode mnie. Wiem, obowiązuje 3-letnia rękojmia, ale co ja do cholery mogę poradzić na to, że po dwóch latach zaciekł im dach? Mi nic takiego się nie działo, dom sprzedawałem więc w przekonaniu o tym, że jest wolny od wad. Jest mi teraz raz, że głupio - bo nie znoszę, gdy ktoś mnie podejrzewa o krętactwo, a dwa, nie chcę dać się skołować. Wszyscy mówią mi, że nie mam się dać i nie zgadzać na żadne odszkodowania, czy naprawy dachu we własnym zakresie, bo to będzie mój koniec. Kupujący mnie wyczują i zostanę dożywotnim dozorcą budynku, w którym już nie mieszkam. Pan kupujący powołał rzeczoznawcę i spodziewa się na dniach opinii. Pewnie ja mogę wtedy powołać swojego, ale gdy tak zaczniemy się przerzucać pismami od adwokatów, to suma summarum drożej to wszystko wyjdzie, niż pewnie błaha naprawa dachu. Nie mówiąc już o sprawie w sądzie, co brzmi dla mnie jak koszmar. Jak mogę wybrnąć z tej sytuacji? Czy mam jakieś prawa? Bo czytając różne kodeksy widzę, że prawa i to czasami dość absurdalne mają tylko kupujący. Przez 3 lata w zasadzie mogą mieć darmową ekipę remontową. Pomóżcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts