sigielki 11.07.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 własnie, tak jak w temacie... musze wiedziec do kiedy mam wynajmowac mieszkanie chodzi mi o to ile mniej więcej trwa ułożenie 35 m podłogi drewnianej litej (dł ok. 40x 120cm)? ile trzeba odczekać po ułożeniu? ile potrwa cyklinowanie, lakierowanie? i ile trzeba odczekac po lakierowaniu? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 11.07.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Układanie max 2 dni ale w przypadku litej deski trzeba poczekać jakieś 2-3 tygodnie i dopiero cyklinowanie + lakierowanie. Lakier ( w zależności jaki) utwardza się okolo 48h. W przypadku desek gotowych po przyklejeniu można następnego dnia chodzić z meblami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 11.07.2013 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) oo kurka! czyli wprowadzic sie w sierpniu chyba sie nie uda... ...dzięki no dobra, przeliczyłem to czyli rozumiem że po dwóch tygodniach można cyklinować, bez obaw... (niestety nie wiem jaki klej był uzyty, chyba jakis dwuskładnikowy) Edytowane 11 Lipca 2013 przez sigielki czas na ochłonięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 11.07.2013 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 hej może jeszcze jakieś opinie, proszę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 13.07.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Witam1 dzien- klejenie (2osoby), +/- 40m2.2 dzien- schniecie3 dzien- cyklinowanie, gruntowanie, lakier nawierzchniowy4 dzien- matowienie/polerowanie, aplikacja trzeciej warstwy lakieru.5 dzien- mozna juz chodzic po powierzchni6 dzien- wnoszenie mebli podklejone "filcami" Tyle czasu potrzeba na wykonanie takiej uslugi, jezeli powierzchnia i okladzina drewniana ma wlasciwa wilgotnosc, i uzyjemy odpowiedniej chemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 14.07.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Jeśli wszystko jest jak należy to tydzien wystarczy od ulozenia do wnoszenia mebli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 14.07.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Oczywiście czytaj ze zrozumieniem . Odpowiedniej chemii czyli drogiej chemii Więc trzeba przeliczyć, czy się opłaci kupić tańszą chemie czy też płacić za wynajem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.07.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Witam 1 dzien- klejenie (2osoby), +/- 40m2. 2 dzien- schniecie 3 dzien- cyklinowanie, gruntowanie, lakier nawierzchniowy 4 dzien- matowienie/polerowanie, aplikacja trzeciej warstwy lakieru. 5 dzien- mozna juz chodzic po powierzchni 6 dzien- wnoszenie mebli podklejone "filcami" Tyle czasu potrzeba na wykonanie takiej uslugi, jezeli powierzchnia i okladzina drewniana ma wlasciwa wilgotnosc, i uzyjemy odpowiedniej chemi I tak właśnie przebiega wykonanie posadzki podłogowej z surowego litego drewna. Czekać trzeba przy klejach dyspersyjnych, proszkowych, rozpuszczalnikowych lub przy nieodpowiedniej wilgotności drewna. Dodałbym jeden dzień po którym można wnosić meble. Nie wiem skąd tak wielu parkieciarzy zostawia podłogę na tygodnie, zanim zaczną cyklinować? To chyba tradycje z PRL, jak zakładano drewno jakąś tam wilgotnością, której na dobrą sprawę nikt nie znał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 15.07.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 I tak właśnie przebiega wykonanie posadzki podłogowej z surowego litego drewna. Czekać trzeba przy klejach dyspersyjnych, proszkowych, rozpuszczalnikowych lub przy nieodpowiedniej wilgotności drewna. Dodałbym jeden dzień po którym można wnosić meble. Nie wiem skąd tak wielu parkieciarzy zostawia podłogę na tygodnie, zanim zaczną cyklinować? To chyba tradycje z PRL, jak zakładano drewno jakąś tam wilgotnością, której na dobrą sprawę nikt nie znał! Jarek to nie jest tak. Każdy dom ma swój klimat. Parkiet też jak schodzi z taśmy to różnie bywa. Jaki producent tak suszy. W maju szlifowałem dom w krzakach. Zero słońca, mchy i porosty. Młode sympatyczne małżeństwo go kupiło.Od razu zaleciłem wycięcie tych krzaczorów bo chałupa zgnije. Parkiet na dole ma prawie 20% wilgotności a góra ze słońcem 7-10%. Ducha znasz i też wtopił by jak ja. U siebie w domu zarzuciłem parkiet pestkę 300x50x22 mm zimą. Wilgotność przy CO dla parkietu praktycznie żadna. Wiedziałem, że parkiet jest za suchy ale 22mm grubości i tylko 50mm szerokości do tego elastyczny klej.Pójdzie w ściany. Guzik.Połódkował. Kolejny przypadek dom gdzie Pani jak jest mniej niż 24C to marznie, Deska merbau miała 8-10% wilgotności przy układaniu. Po 2 tygodniach tak 4,5-6%. Dom to tony i bezwład wysuszenia czy też nawilżenia to proces w czasie tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 16.07.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Z szacunkiem dla wiedzy i doświadczenia Jarekkura uważam, że Fredi bardziej praktycznie i rozsądnie postrzega swoją profesję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 22.07.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Przy takim szybkim montażu litego drewna nikt nie da gwarancji, że nic się z nim nie będzie działo przy zmianie wilgotności w mieszkaniu. Do takiego ekspresowego układania najlepiej nadają się gotowe podłogi warstwowe. Nie ma ryzyka, że coś się będzie działo z lakierem/olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.07.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Jarek to nie jest tak. Każdy dom ma swój klimat. Parkiet też jak schodzi z taśmy to różnie bywa. Jaki producent tak suszy. W maju szlifowałem dom w krzakach. Zero słońca, mchy i porosty. Młode sympatyczne małżeństwo go kupiło.Od razu zaleciłem wycięcie tych krzaczorów bo chałupa zgnije. Parkiet na dole ma prawie 20% wilgotności a góra ze słońcem 7-10%. Ducha znasz i też wtopił by jak ja. U siebie w domu zarzuciłem parkiet pestkę 300x50x22 mm zimą. Wilgotność przy CO dla parkietu praktycznie żadna. Wiedziałem, że parkiet jest za suchy ale 22mm grubości i tylko 50mm szerokości do tego elastyczny klej.Pójdzie w ściany. Guzik.Połódkował. Kolejny przypadek dom gdzie Pani jak jest mniej niż 24C to marznie, Deska merbau miała 8-10% wilgotności przy układaniu. Po 2 tygodniach tak 4,5-6%. Dom to tony i bezwład wysuszenia czy też nawilżenia to proces w czasie tygodni. Pytanie było stricte retoryczne, takie szkolne więc odpowiedź była szkolna. I tak to wygląda w sytuacji dostawy 8-10% klimatu w pomieszczeniach 45-60%RH. Kleić i cyklinować po związaniu kleju. Taki przypadek miałem na myśli udzielając odpowiedzi. W praktyce jest różnie. Najlepiej jak warunki klimatyczne i upodobania użytkowników rozpozna się wcześniej. Wtedy można zamówic drewno z odpowiednią wilgotnością. Ja się zgadzam z Fredi07. Są to jednak rzadkie przypadki. Czujnym trzeba być! Przywieziono deski o wilgotności 5-8,5% większość 5-7%. To wszystko ułożone na kleju twardo elastycznym, czekało na cyklinowanie około 6 tygodni. Klient wiedział już przy pomiarach drewna co go czeka. Podobnie może byc z materiałem, który zalega w mieszkaniu gdzie odbywa się generalny remont. Tutaj jest jeszcze gorzej, bo istnieje duże prawdopodobieństwo odchyłek geometrycznych i wymiarowych takiego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 01.08.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 6 tygodni to bardzo długo ale przy litej desce faktycznie czasem nie ma innego wyjścia. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na taki przestój na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.08.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 6 tygodni to bardzo długo ale przy litej desce faktycznie czasem nie ma innego wyjścia. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na taki przestój na budowie. Wtedy deski wracają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 21.08.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Jak komuś się spieszy to po prostu wybiera deski warstwowe typu barlinecka bo na nic nie trzeba czekać. 1 dnia przywozisz na budowę materiał. 2 dnia możesz układać. 3 dnia wnosisz meble! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 21.08.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Jak komuś się spieszy to po prostu wybiera deski warstwowe typu barlinecka bo na nic nie trzeba czekać. 1 dnia przywozisz na budowę materiał. 2 dnia możesz układać. 3 dnia wnosisz meble! Święta prawda . . wczoraj facet przywiózł do domu 15 paczek egzotyka barlineckiej, 2 wiadra kleju jednoskładnikowego Bona. Dziś mu ułożyliśmy w 7 godzin a jutro juz ma zamiar meble wnosić. Wszystko szybko sparwnie ale ja osobiście jak widze te 3-4mm warstwy wierzchniej to jakoś mam mieszane uczucia . Jakoś mi nie pasuje cena do trwałości i jakości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts