Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja starej klebki

kuba098

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Potrzebuje rady odnośnie renowacji starej klebki. Chodzi mi o to by odbyło się to małym kosztem.

Jest to klebka składająca się z małych deseczek ułożonych w mozajkę. Ma już ze 30 lat i wygląda dość kiepsko.

W kilku miejscach np: koło kaloryfera zciemniała od kapiącej wody :(

Nie mam obecnie funduszy na ceklinowanie a i to by mogło wiele nie dać.

Mój plan był taki by najpierw pomalować całość bejcą na ciemniejszy kolor np: ciemny orzech a potem nałożyć na wierzch warstwę lakieru do parketów.

Nie wiem tylko czy bejca się przyjmie na taką niedoczyszczoną klebkę, którą była dawno temu lakierowana.

Co sądzicie, co byście zrobili na moim miejscu ??

Mam około 50m2 do renowacji i tylko 500-600 zł na ten cel + ewentualnie ręce do roboty gdyby jakoś można było to zrobić dobrze tanim kosztem.

Pozdrawiam

Problem w tym, że moja klebka jest w sporo gorszym stanie.

Znalazłem już jednak rozwiązanie - szlifierka kątowa + nakładka z krążkiem ściernym.

W brew pozorom idzie to szybko.

Wiadomo, że podłoga nie doczyści się jak przy profesjonalnym cyklinowaniu, ale w przypadku tych klebek ma to małe znaczenie - są szpary powiędzy listewkami, czarne plamy przy kaloryferze itp Nawet profesjpnalna firma nie zrobiła by tego idealnie.

Znalazłem już jednak rozwiązanie - szlifierka kątowa + nakładka z krążkiem ściernym.

Wiadomo, że podłoga nie doczyści się jak przy profesjonalnym cyklinowaniu, ale w przypadku tych klebek ma to małe znaczenie - są szpary powiędzy listewkami, czarne plamy przy kaloryferze itp Nawet profesjpnalna firma nie zrobiła by tego idealnie.

Jak chcesz najtanszym kosztem a tak zeby to mialo rece i nogi to wez pozycz cykliniarke z wypozyczalni.

tyle ze za 500zl na 50m2 to tak na sama chemie ledwo ledwo.

Idac najtanszymi prodktami Kapon z 15 litrów musisz mieć ( szpachla i podkład) + 10-15 litrów lakier ( w zależności od warstw)

Kapon około 200zl lakier typ domalux okolo 330 za 10 L , a do tego papiery itp.

Marnie to widze z takim bdżetem. Lepiej nic nie robić niż zrobić i spierdzielić

Tak jak kolegawyżej pisze, odczekaj nawet rok. uzbieraj z 1000zl i zrob to sam ale lepiej albo zbieraj z 2000 i zamow parkieciarza

Robi się takie rzeczy w konserwacji zabytków czy renowacji schodów ale nie bejcą a lako-bejcą . Z tym, że są to lako-bejce robione na zamówienie na bazie poliakryli lub poliuretanów i na taka warstwę lako-bejcy nakłada się warstwę lakieru bezbarwnego stosowanego jako bazę do wykonania lako-bejcy.

Jednakże koszt tego typu zestawu z pewnością przekroczy Twój zakładany poziom kosztów. Pozostaje ręczne szlifowanie i malowanie. Pamiętaj jednak, że bejca nakładana na powierzchnie szlifowane różną gradacją papieru daje różne natężenie koloru i możesz mieć plamy. To samo odnośnie rys poprzecznych. Bejca je przyciemni i uwidoczni.

Witaj

taka szlifierka kątową narobisz "balaganu" zaciecia beda uwidocznione po aplikacji lakieru, jeszcze gorzej bedzie jak dasz bejce przed lakierowaniem (bejca uwidoczni rysy,moga powstac brzydkie plamy...)

Zrob zdjecia i pokaz nam, w jakim stanie jest twoja podloga

Pozdrawiam

Szpary "fugi" szpachluje sie, a czarne plamy usuniemy, odwracajac deszczulke parkietową ( o ile woda nie przeszla na wylot mozaiki)